Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Precedens lehet Nagy-Britannia esetleges széthullása és kilépése [3]

2016. június 24. - Harmat Árpád Péter

nagy_britannia.jpgMost, hogy Nagy-Britannia eldöntötte kiválását az Európai Unióból, újra előjött Skócia és Észak-Írország elszakadásának kérdése is. Ha a történelemben visszatekintünk, azt láthatjuk, hogy a két terület 1652/53 –ban került Anglia hatalma alá, mégpedig a polgárháború időszaka után, Oliver Cromwell diktatúrája alatt. Ekkor az egész Ír-sziget és Skócia is a britek fennhatósága alatt volt kénytelen tovább élni, majd 54 esztendővel később, 1707-ben létrejött Nagy-Britannia. Skócia számára ezzel véglegesen lezárult a szuverenitás időszaka, ám az írek a XX. század küszöbén nem adták fel elszakadásuk reményét.

1905-ben létrejött a Sinn Féin (mi magunk) mozgalom az Ír szigeten, Arthur Griffith vezetésével, majd 1919-ben az IRA. Sajátos háború kezdődött az írek és angolok közt, mely inkább furcsa gerilla összecsapásokat és merényleteket jelentett valódi háború helyett. Végül 1921-re London beadta a derekát, hozzájárult Írország elszakadásához, ha Dublin (az ír főváros) lemond a sziget északi részéről. Az ír vezetés megosztott volt a felkínált alkut illetően: a többség végül elfogadta, a kisebbség azonban folytatta a harcot az IRA merényletei révén (egészen napjainkig). Így 1921 után Nagy-Britannia már „csak” Angliára, Walesre és Skóciára terjedt ki, miközben az Ír-sziget nagyobbik része (kb. 70 ezer km2) önálló köztársaság lehetett és csak Észak-Írország maradt az angolok birtokában. (Az egész "komplexum" neve lett: Egyesült Királyság)

A Brexit nyomán egyértelművé vált: Skócia és Észak-Írország az Európai Unió tagja kíván maradni és nem ért egyet az angol elszakadási törekvésekkel. Ha a két tartomány újra függetlenségi népszavazást tart és ezúttal a többség az önállósodást akarja, akkor Nagy-Britannia három évszázad után újra széteshet. Ez pedig precedens értékű lehet a szintén elszakadást akaró Katalónia számára, mely Barcelona központtal hosszú évek óta készül érvényt szerezni autonómia törekvéseinek. Egyébként 2014 novemberében egy nem hivatalos népszavazáson, 2,3 millió katalán már egyszer megszavazta az elszakadást.

katalonia.jpg

Mellesleg nagy kérdés lehet a Földközi-tenger kapujának, Gibraltárnak a kérdése is, mely 1704 óta brit terület, Spanyolország partja mentén, Afrikával szemközt. A parányi méretű, ám stratégiailag nagyon fontos terület az EU tagja kíván maradni, ám London akaratát kell(ene) követnie. Eközben a spanyol kormány máris bejelentette: a Brexit után igényt tart GibraltárraJosé Manuel García-Margallo külügyminiszter legalábbis így nyilatkozott.

Európában persze vannak még más szeparatista mozgalmak is, például a szintén spanyolországi baszkok, az oroszországi csecsenek, a Franciaországhoz tartozó korzikaiak, Belgiumban a flamandok, Grönlandon a dánoktól elszakadni vágyók, és Olaszország észak-dél irányú szakadása is többször felvetődött már a taljánoknál. (És akkor nem beszéltünk még Hegyi-Karabah státuszáról és a moldáv problémáról.)

Most a brit kilépéssel mindenhol megerősödnek majd a szeparatizmus hívei és a nacionalista, illetve szélsőjobb irányzatok hangja is erősebb lesz mindenhol a világon. A kérdés csak az, merre fordul az európai közhangulat: az összefogás, integráció, elfogadás, szabad kereskedelem és közös értékrend marad irányadó, vagy többségbe kerül mindenhol a nacionalizmus, az egyéni utak keresése és az önálló boldogulás választása. De a kérdés úgy is megfogalmazható, hogy új korszakba lép e Európa, melyben az önpusztításnak is jelentős szerepe lesz (vagy ahogyan ez a poszt fogalmaz: "az emberi hülyeségnek")

Néhány éven belül választ kapunk ezekre a kérdésekre. Ahogyan az is kiderül: széthullik e az EU? Néhány ország esetében több médium is az angol példa követését jósolja, például a cseheknél és a magyaroknál (Hunexit). De erős kritikával illetik (és nem is túl népszerű) az EU például Hollandiában, Franciaországban és Dániában. Az EU-kritikusok mindenhol a brüsszeli vezetés inkompetens, tehetetlen, határozatlan és a realitásoktól távol álló politikusait szidják, miközben a nemzeti önállóság és szuverenitás fontosságát hangsúlyozzák. Ugyanakkor a kilépés nem biztos, hogy megoldja az egyes országok helyzetét. Úgy is mondhatnánk: "ha elromlott az autónk, nem a jogosítványunkat égetjük el, hanem megpróbáljuk megjavítani".

Vajon merre tart Európa? Megmarad az összefogás? Önállósodnak a kontinens autonómiát és szuverenitást követelő tartományai? Az biztos, hogy a migrációs válság gyorsítani fogja a kérdések mentén kialakuló polarizációt.

Harmat Árpád Péter

EZ AZ, amiről ma egy kávé mellett beszélgetni akartam veled.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr788837562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Arctus 2016.06.24. 18:35:11

Amit az angolok csinálnak, az a politikai szuiciditás érdekes példája. Vagy talán az "értelem alkonya". Időről - időre jellemezte ez már az emberiséget. A kulturált ókort például a szellemi sötétséget hozó középkor követte. Az emberek a barbarizmus felé fordultak, Rómát lerombolták, megszüntették a civilizációs vívmányokat, jött a nyomor, kosz, járványok, babonák, bigott vallásosság kora. Lehet, hogy a Brexit egy újabb ilyen kor eljövetelét jelzi?

Filmflash. 2016.06.24. 20:15:02

Nagy-Britannia szétesését nem fogja hagyni a londoni magas-politika.

Arte Peritus 2016.06.24. 20:24:10

Elvben még visszakozhat a kilépéstől Nagy-Britannia, ha a parlament nem ad felhatalmazást a kilépési tárgyalásokhoz. Ám ennek valószínűsége csekély. Egy erős demokráciában a népakarat ilyen erős megnyilvánulását SOHA nem hagyják figyelmen kívül.

Gery87 2016.06.25. 15:46:27

@Kovács Péter dr:

" Lehet, hogy a Brexit egy újabb ilyen kor eljövetelét jelzi? "

Ez már megtörtént pár évtizeddel ezelőtt, amikor Európa őslakossága úgy döntött hogy nem szül elég gyereket, cserébe rohadt sokáig (és nagyon jól) él...a hiányt és a nyugdíjas éveket meg fiatal és képzett, képzetlen külföldiekkel oldja meg....ennek hatásait (muszlim vallás előretörése, az etnikai és faji arányok megváltozása, integrációs problémák, gettosódás..) meg mélyen leszarja vagy a PC jegyében elhallgatja...

Ehhez képest ezek a potenciális szeparatizmusok semmiségek!

kvadrillio 2016.06.25. 15:46:52

LOVAS ISTVÁN: ÚJ VILÁG ÉPÜL......MAGYARHIRLAP.....
...” Nyilván van, aki emlékszik még: a nyugati sajtó széltében-hosszában idézte hónapokig a Krekó-féle Political Capital bődületesen szélhámos „tanulmányát” arról, hogy Európában a „szélsőséges” pártok veszélyes erősödését az elszegényedés okozza. Ó, szegény radikalizált és radikalizálódó svájciak, osztrákok, svédek, dánok, finnek, spanyolok, franciák és persze britek! A Brexit győzelmével persze nem ezek robbantak be épp olyan váratlansággal a világtörténelembe, mint ahogyan a szovjet rendszer omlott össze, hanem a népakarat, melynek elege lett és elege van a nyugati elitből. Transzatlanti alapon.
- See more at: magyarhirlap.hu/cikk/59276/Uj_vilag_epul#sthash.avgSo0zD.dpuf.............

.... hááámostan....mecsoda fölfordulást gerjesztenek itten valakik-e ??? :)

Alick 2016.06.25. 15:47:29

@Kovács Péter dr: Róma korrupciója alaposan benne volt a Róma elleni - rossz válaszként adott - fellépésben.

Alick 2016.06.25. 15:47:36

@Lector Oris: "a népakarat ilyen erős megnyilvánulását"

LOL 52:48 % nem éppen egy fülkeforradalmi kétharmad.
:)

2016.06.25. 15:48:03

@Kovács Péter dr: Nem hinném, hogy ennyire sötéten kell látni, távolabbi nézőpontból főként nem. Ez az eset egy rendszer lehetséges hibaelőfordulása. A rendszer ki tudja javítani magát, lesznek veszteségek, de a hiba és a veszteség mindig a fejlődés hajtóereje. Azt hiszem, a britek kiválása hosszú távon erősíti az EU-t. Rövid távon már eleve komoly propaganda anyagot biztosít elrettentő üzenetként a szkeptikusok felé. Amúgy a középkor sem volt sötét, nagyon összetett dolog a kultúrák egymásra építkezése, a folytonosság. Tessék megnézni a chartres-i katedrálist, Uta szobrának kézmozdulatát a naumburgi dómon, vagy néhány hóráskönyvet ;)

Buchhalter 2016.06.25. 15:48:23

@Lector Oris: itt azért sok pénzről van szó és az értelmesebb őslakó angol ezt fel is fogja.Óvatosan k lehet hátrálni ebből az egészből.Pár nagy bank és cég csomagol akkor az egyszerű proli is visszajátszik.Inkább a kontinensen kívüli kecskepásztorokat és abroszfejűeket raknák ki.

Conchobar 2016.06.25. 15:48:48

@Kovács Péter dr: "A kulturált ókort például a szellemi sötétséget hozó középkor követte. Az emberek a barbarizmus felé fordultak" - Eléggé egyoldalú és téves értékelés ez. Az igaz, hogy az ókorban (is) élt számtalan elme, akik növelték az emberi tudást, volt számtalan technikai megoldás (pl.vízvezetékek), amely könnyítette a lakosság (egy részének) életét, azonban az ókort leginkább a rabszolgatartás jellemezte, amelyet hiba lenne a kultúráltsággal együtt emlegetni. Túl ezen, az ókort követően nem fordultak az emberek a barbarizmus felé, hiszen eleve barbárok voltak (az egykor római területen megtelepedők), viszont az ókori rabszolgaságot (éppen a keresztény hit segítségével) Európából eltüntették
süti beállítások módosítása