Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Milyen könyveket olvassunk és milyen filmeket nézzünk a nyáron? [4]

2016. június 26. - Harmat Árpád Péter

Itt a nyár, a szabadságolások időszaka, amikor lehet 1-2 hetünk (szerencséseknek több is) egy kis kikapcsolódásra, lazításra és pihenésre. Sokan elutaznak ilyenkor pár napra (vagy hétre) valami szép helyre, mások csak a legközelebbi strandig jutnak el, és sokan otthon maradva igyekeznek lazítani. Ám mindegyik esetben a kikapcsolódás része lehet az olvasás és a filmnézés. Ám ezen a ponton jön a kérdés: mit olvassak, és mit nézzek?

filmek_konyvek.jpg

A jó könyveket illetően én speciel szeretek szerzők alapján keresgélni, így nagy kedvenceim a Ken Follett könyvek melyek közül nálam a "Katedrális" és folytatása az „Idők végezetéig” a csúcs. Szintén megunhatatlan kedvenceim a Leon Uris történetek melyek közül az Exodus legjobb. És persze a leelőzhetetlen Robert Merle könyvek is fantasztikusak: köztük is elsősorban a „Védett férfiak” a „Sziget” a „Madarapur”. De számomra minden idők legjobb könyve James Clavelltől a Sógun (12 szer olvastam végig). Nem lehet részemről könyvajánló Herman Wouk könyvek megemlítése nélkül, hiszen a „Háború” és a „Végső győzelem” a legizgalmasabb háborús történetek, melyeket valaha is papírra vetettek. Aki az említett négy írót kicsit avíttnak gondolja, annak íme az évtized 50 legjobb könyvének listája a filmes bloggerek szerint. Persze jogosan vetődhet fel a világirodalom nagy klasszikusainak hiánya is. Azoknak, akik szépirodalomra vágynak, komoly segítséget jelenthet a választásban, a Szabad Európa Társaság 100-as listája a világirodalom legfontosabb műveiből. Szerepel benne a Bibliától Vergiliuson, Shakespeare -n és Dickensen keresztül Csehovig, Hemingway -ig és Bulgakovig szinte minden nagy író fontos alkotása.  Történelemszeretőknek pedig ezt a kigyűjtést ajánlom: Könyvajánló.

konyvek.jpgA filmeket illetően kicsit egyszerűbb a helyzet, ugyanis óriási a túlkínálat. Csakhogy rengeteg az unalmas, gagyi, gyerekes és alacsony színvonalú alkotás. Segíthet az eligazodásban, ha kikérjük filmszerető barátaink véleményét (ugyan, ajánlj már valami jó kis vígjátékot vagy kalandfilmet), de persze nem mindenkinek akad a baráti körében filmmániás. Az ő számukra ajánlanám ezt a kigyűjtést, mely 24 db tényleg szórakoztató és színvonalas filmalkotást mutat be, rövid értékelésekkel. De érdekes és hasznos tippeket adhat az is, ha megnézzük, milyen filmeket díjaztak idén a Golden Globe -on és az Oscar díjátadón. Ha végiglapoztuk a listát, akkor először persze két kérdést kell feltennünk magunknak: milyen műfajú és milyen gyártási idejű filmre vágyunk?

A műfajt illetően sok információt szerezhetünk az úgynevezett filmes listákból, mint például a „2015 legjobb filmjei”, vagy a „10 legjobb francia film”, esetleg a „12 legjobb háborús film”, vagy a "12 legjobb párviadal”, vagy a „15 legjobb börtönös film”. Kitűnő szórakozást ígérnek a James Bond filmek, melyekből eddig összesen 24 készült és mindről találunk véleményeket például ebben az összefoglalóban.

Ha korszak szerint szeretnék filmet keresni és mondjuk a 90-es évek filmjei jönnek be (a legjobb filmek korszaka), akkor kitűnő választás lehet a Remény rabjai (1994) melyet a mai napig a legjobb filmnek tart az Internet Movie Database több százezres nemzetközi szavazótábora. Ez a honlap (IMDb) az európai és amerikai filmrajongók legnézettebb felülete, ahol egy-egy műre akár félmillió szavazat is érkezhet. Szintén jó szórakozást ígér, a Függetlenség napja melynek második részét éppen most játsszák a magyar mozikban, Feltámadás címen. És persze itt van még ez az öt 90-es évekbeli filmérdekesség is, melyek különféle műfajokban nyújtanak kitűnő szórakozást.

zatony.jpg

Ha a legújabb évek filmjeire vagyunk kíváncsiak és szeretjük az izgalmakat, akkor biztosan tetszik majd a zombis „Z világháború”, a Marson játszódó "Mentőexpedíció", mely 2015 legjobb sci-fije, a "Visszatérő", mely Oscart hozott végre DiCapriónak, vagy a különleges kérdéseket boncolgató "Ex Machina". Az elmúlt évek akciófilmjeit nézve szerintem a "Sárkány csókja", a "legújabb Mission Impossible" és a "Halálos Iramban 7" a csúcs. Az elgondolkodtató, tartalmas alkotások közül pedig a 2011-es "Életrevalók" és a tavaly készült "Kémek hídja" nyújt igazi film-élményt. Akik sajátos hangulatú, pörgős és véres filmekre vágynak, azoknak ott van a legújabb Taratinó mozi, az „Aljas nyolcas” és a legfrissebb Marvel film, a "Deadpool". Persze idén még várhatóak vadonatúj filmek.

A 2016 nyarán és az év második felében megjelenő filmek listáján szerepel: az új Jason Bourne film, a Szellemirtók, A zátony, az új Ben Hur, a Hét mesterlövész, a Csontok és skalpok, a Lány a vonaton, a Star Trek, a Bridget Jones harmadik része, az új Star Wars (Zsivány Egyes) és az Öngyilkos osztag, melyben az egyik legszebb színésznő játszik, Margot Robbie. Szerintem az itt felsoroltak mindegyike nagyon ígéretesnek tűnik. (Mondjuk én a Zátonyt, a Ben Hurt, a Star Warst és persze az előbb említett Öngyilkos osztagot várom leginkább. Utóbbit nem csak Margot Robbie miatt, hanem azért is mert nagyon őrült filmnek ígérkezik.) 

konyvek_filmek.jpg

Tény, hogy óriási a választék filmekből, könyvekből egyaránt. De az is fontos, hogy szeretteinkkel legyünk, játszunk gyerekeinkkel, beszélgessünk a párunkkal, bulizzunk a barátainkkal. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a társas szórakozás és az „önszórakoztatás” között. A lényeg: élvezzük a nyarat, a szabadságot és közben pihenjünk, töltődjünk, amennyire csak lehetséges! A meló és a gondok maradjanak őszre. 

Harmat Árpád Péter

EZ AZ, amiről ma egy kávé mellett szívesen beszélgettem veletek

Ajánlott poszt: A 10 legütősebb film 2016 második felében 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr518844622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2016.06.26. 19:21:46

Az idén még bemutatásra kerülő filmek közt tényleg nagyon sok érdekes van. Én várom a Suicide Squad (Öngyilkos osztag) című filmet is nagyon, mert szerintem baromi jó lesz. Magyarországon kábé augusztus közepére kerül a mozikba. filmek.s9.hu/suicide-squad-ongyilkos-osztag/

Arte Peritus 2016.06.26. 20:00:11

A Zátony is nagyon jó film lesz. Ryan Reynolds felesége, Blake Lively játszik benne, aki egy zátonyon reked, ami körül egy fehércápa köröz. Izgalmasra csinálták. Jó az előzetes, ezt nézzétek meg:
www.youtube.com/watch?v=2NIN2thBuZc

Ursus Arctus 2016.06.27. 14:44:17

Érdemes mindenben a klasszikusokkal kezdeni. Filmekben például Casablanca, John Wayne westernfilmek, Cary Grant mozik stb, könyvekben: francia romantikusok: Victor Hugo, Alexandre Dumas.

De a fiatal generációk filmjei is nagyon jók, valóban, most láttam az Aljas nyolcast és nekem tetszett.

Szemlélődő Szív 2016.06.27. 14:52:54

A Katedrálist és a folytatását nagyon szerettem. Épp a hétvégén írtam én is egy csajos könyvajánlót. Ha érdekel, nézd meg! Szemlelodosziv.blog.hu. További jó olvasást és ajánlóírást!

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.06.27. 15:12:53

@Szemlélődő Szív: ... Köszi! Megnéztem az írásod, tetszett. Neked is sikeres blogolást kívánok!

Sia 2016.06.27. 17:03:32

Aki szeretne kicsit elszakadni Hollywoodtól (jó filmeket nem csak az amcsik csinálnak....), nézzen fel a viki.com vagy a myasiantv.se oldalra, ahol felirattal nézhet ázsiai filmeket és sorozatokat. A Vikin magyar felirattal is. Könnyednek nagyon tudom ajánlani a Lucky Romance vagy a Beautiful Gong Shim című sorozatokat, keménynek a Signal című thrillert, ezek idei koreai termések. Bődületesen jó film a Veteran (2015) Ryoo Seung-wan rendezésében és az Assassination (2015) Choi Dong-hoon rendezésében. Ezek mind koreaiak. Kínaiak közül érdemes megnézni Hou Hsiao-Hsien The Assassin című tavalyi filmjét vagy a legendás Stephen Chow (Pofonok földje) The Mermaid-jét. Jó szórakozást!

Szalay Miklós 2016.06.27. 20:38:43

Egy könyv azoknak, akik szeretnék megérteni a világot:

egyvilag.hu
süti beállítások módosítása