Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Merjünk már örülni a magyar foci sikerének [5]

2016. június 28. - Harmat Árpád Péter

Örüljünk már egy kicsit a magyar foci sikerének, ne csak a nyafogás legyen örökké. Elvégre válogatottunk 1986 óta nem jutott ki nagy világversenyre, 1972 óta nem tudott egyetlen EB –n sem részt venni, és 1966 óta nem fordult elő olyan, hogy akár EB –n, akár VB –n a csoportkőrből tovább mentünk volna az egyenes kieséses szakaszba. Most összejött, vagyis 50 éves pech-széria tört meg. Kijutottunk, jól játszottunk, volt három álomszép meccsünk, megvertük Ausztriát és ikszeltünk a világ egyik legjobbjának tartott Portugáliával. EZ igenis siker. K*rva nagy siker! És azzal se jöjjön senki, hogy nagyon gyenge csoportból mentünk volna tovább, mert ebből a grupból most két csapat is ott van a legjobb 8 között (Portugália és Izland).

Gera Zoli portugáloknak lőtt csodálatos gólja, a csoportmeccsek legszebbje lett az UEFA szavazásán, Király Gáborról egész Európa beszélt, Dzsudzsák élete egyik legjobb formáját hozta, a magyar csapat összetartásán ámulni tudott csak a világ, és a 30 ezer magyar szurkolótól elakadt Franciaország szava. Beírtuk magunkat a foci-történelembe és azt hiszem ránk többen fognak majd emlékezni az EB után, mint a most 8 közé jutott csapat legtöbbjére.

A magyar foci végre feltámadt és van okunk reménykedni a folytatásban. Mondjuk, azt lehet boncolgatni, hogy mi hozta meg a sikert? Én azt mondom három dolog kellett hozzá: egyrészt egy Dárdai Pál, másrészt egy Bernd Storck, és harmadrészt egy olyan összetételű csapat, mely végre valódi csapatként tudott játszani és hitt is önmagában. Ennyi.

Két év múlva itt a VB, amire jó lenne „gyúrni” kicsit. A magyar játékosok értéke (és ázsiója) most emelkedni fog valamennyit az EB szereplésünknek hála, ami jó eséllyel beindíthat egy emelkedő spirált. Ha ugyanis a magyar labdarugók jó csapatokhoz kerülhetnek, akkor a nemzeti 11-ben is színvonalasabban fognak játszani. Vagyis igenis van ok a reményre, és 2018 éppen annyira van közel, hogy beérjen a most kiharcolt pozíciónk „hozadéka”.

Nem kellenek most a negatív hangok, a pannon pesszimizmus és a kishitűség. Ezek egyébként is magyar átkok. Bízni kell, küzdeni kell és okosan végigvinni a dolgokat, hogy két év múlva még büszkébben tudjunk magyarok lenni Oroszországban, mikor 2018 június 14-én megnyitják majd 21. foci világbajnokságot. Melyen ott leszünk.Pont.

EZ AZ, amiről ma egy kávé mellett szívesen beszélgettem veletek

Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr858851510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása