Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

A magas érzelmi intelligencia hátrányai [27.]

2017. június 11. - Arte Peritus

A poszt eredetije: wmno.hu (2017.05.06.) A magas érzelmi intelligencia hátrányai

Az emberi értelem egyik kevésbé fontosnak ítélt pillére az EI, azaz az érzelmi intelligencia. Napjainkban azonban, amikor a hatékony kommunikáció és a mindent behálózó kapcsolati tőke elengedhetetlen egy stabil életszínvonal fenntartásához, nagyon is lényegessé válik ezen képességünk fejlettsége.  

A saját és mások érzéseinek érzékelésére, feldolgozására és befolyásolására vonatkozó adottságaink ugyanolyan fontosak, mint a letisztult, logikus és hatékony gondolkodás, problémamegoldás. Ugyanakkor a magas érzelmi intelligenciának amennyi előnye, annyi hátránya is van. Erre az egyik legjobb példa, hogy ha fejlett vagy ezen a téren, akkor mindent sokkal intenzívebben érzel, élsz át. Ez a pozitívumoknál jó dolog: sokkal jobban tudsz örülni a legkisebb apróságoknak is, mint mások. Emellett azonban, ha csalódsz, ha átvernek, ha visszaélnek a szeretetteddel, jóindulatoddal vagy bármivel, akkor ezerszer nagyobb fájdalmat élsz át, mint egy átlag ember. Már csak azért is, mert pontosan belelátsz annak a gondolataiba, érzéseibe, lelkébe, aki megbántott, és nem csak a saját fájdalmadat érzed, hanem a másikban megbújó színtiszta rosszindulatot, masszív önzőséget.

Amennyiben magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, nagyon könnyen kiismered, kielemzed az embereket. Ez egyfelől jó, másfelől viszont mindezt empatikusságodnak köszönheted., Azért megy tehát ez a része olyan könnyen, mert gyakorlatilag a másik ember bőrébe, fejébe, lelkébe tudod magadat helyezni, abszolút azonosulsz vele. Ha valami fájdalom éri, azt úgy érzed át, mintha veled történt volna meg. Meglátod mások nehézségeit, és nem tudsz félrenézni, homokba dugni a fejed, mert akkor magadat hagynád cserben.  

Az átlagon felüli érzelmi intelligencia magánnyal is jár. Lehet rengeteg barátod, ismerősöd, mégis kilógsz a sorból, és sokszor borzasztóan egyedül tudod magad érezni. Nagyon könnyen átlátsz másokon, egyszerűen olvasol a metakommunikációs jelekből, gesztusokból és gesztikulációkból, így gyakran már-már untatnak az emberek. Szinte előre meg tudod jósolni, ki, mit és miért tesz, hiszen úgy látod az emberek közötti kommunikációt, mint egy képletet. Ez idővel monotonná tud válni, vagy éppen idegesítővé. Például, ha már az elején tudod, hogy mi lesz egy cselekménysorozat végkimenetele, és segítő szándékkal próbálod megértetni az illetővel, hogy másként csinálja, nem hisz neked, mert ő nem tud úgy előre gondolkodni, mint te. Egy másik apróság, ami idegesítő, ha egy olyan beszélgetést hallgatsz, amikor a két fél teljesen elbeszél egymás mellett, vitatkoznak, mert félreértették egymást. Ha van benned erő, beleavatkozol, és tisztázod nekik a helyzetet, máskor viszont annyira lefárasztanak az emberek, hogy nincs energiád kibogozni helyettük a kommunikációs gubancot. 

Tudod nagyon jól, hogy minden ember más, mindenkiben van jó és rossz, ezért senkit nem vetsz meg, nem ítélkezel. Ezt a jóindulatot azonban hajlamosak kihasználni, és leterhelni minden gondjukkal, bajukkal, mert a környezeted tudja nagyon jól: te mindent megoldasz, hiszen nem hagyná a lelkiismereted, hogy bárkit is ott hagyj a bajban.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek rendkívül értékesek, de igazából nincsenek megbecsülve. Pontosan azért, mert nekik természetes, hogy sajátjukként kezelik mások problémáit, és nem várnak cserébe semmit. Nem elhidegülve élnek a világban, mint szinte mindenki: ösztönösen ott segítenek, ahol csak tudnak.

Forrás: wmno.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr7412585893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása