Kávészünetben blog - Mindenkinek jár egy kávészünet

Kávészünet

Trump vagy Clinton? Elnökjelöltek és jellemzőik [13]

2016. július 24. - Harmat Árpád Péter

Alig több mint 3 hónap és november 8-án az USA lakossága megválasztja történetének 45. elnökét. (A legelső elnök 1789-ben George Washington volt.) A jelenleg hivatalban lévő Barack Obama már két ciklust töltött ki presidentként, így a Roosevelt óta érvényben lévő törvény szerint harmadszor már nem választható újra. Ezért 2017 januárjától – a választásokon győztes jelölt ünnepélyes beiktatásától kezdődően – egészen biztos, hogy új elnöke lesz az Egyesült Államoknak. A kérdés csak az, hogy ki?

elnokok.jpg

Hagyományosan a két legnagyobb párt – a republikánus és a demokrata – jelöltjei közt dől majd el a választási küzdelem. Amit a két pártról tudni érdemes – egy rövid áttekintő poszt keretei közt (a mélyebb politológiai elemzésekről most lemondva) – az annyi, hogy a republikánusokat hagyományosan a konzervatív felfogású, módosabb, protestáns, fehér amerikaiak támogatják, és a párt tagjai - vezetői többnyire gazdag nagytőkések és iparmágnások illetve az olajmilliárdos vagy fegyvergyártó cégek prominensei. Jellemzően republikánus szavazók még a rendőrök, illetve az erősen vallásos, hagyományos erkölcsöket képviselő amerikaiak és mindazon nacionalisták, akik az USA világhatalmi szerepét, hadseregének külföldi bevetéseit támogatják. Ezzel a szemben a demokraták táborába a középrétegek értelmiségi polgárcsaládjainak nagy része mellett a szegények, a színes-bőrűek, a spanyol ajkú bevándorlók, a katolikus amerikaiak, a másságot elfogadók és a „békepártiak” tartoznak, akik visszafognák Amerika fegyveres jelenlétét a világban. A nők nagyobbik része általában demokrata szavazó, ami különösen most lesz majd szembeötlő, amikor női jelölt küzd a demokraták színeiben.

elnokvalasztas.jpg

A két párt már majdnem két évszázada azonos szimbólumokat használ: a demokraták a szamarat, a republikánusok pedig az elefántot. Érdekesség a dolog háttere is: a szamár 1828 -ig nyúlik vissza, amikor a demokraták vezetőjét Andrew Jacksont konok, erőszakos és megátalkodott természete miatt egy "jackass" -hez (hím szamárhoz) hasonlították, mely jelzőt később minden demokrata megkapta. Az elefánt használata Lincolnig nyúlik vissza és a republikánusok választási plakátjain jelent meg először, azt hirdetve, hogy az északiak elefántként, meghátrálás nélkül harcolnak majd. (Akkoriban az északi jenkik jellemzően republikánusok, a déli rabszolgatartók demokraták voltak.)

Ha a történelmet nézzük, és az eddigi amerikai vezetőket, híres republikánus elnökök voltak: Abraham Lincoln, Herbert Hoover, Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan és a két Bush (apa és fia). Nevezetes demokrata elnökök voltak: Woodrow Wilson (az I. világháború elnöke), Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, James E. Carter, Bill Clinton és a jelenlegi elnök: Barack Obama.

usa_elnokei.JPG

A republikánusok hivatalos jelöltje a 70 éves ingatlan-milliárdos Donald Trump, a demokratáké pedig az a Hillary Clinton, aki az 1993 és 2001 közt hivatalban lévő 42. amerikai elnök, Bill Clinton felesége. Trump német és skót felmenők leszármazottjaként, New-Yorkban nőtt fel, majd örökölt ingatlan birodalmat apjától. Ma Trump több száz amerikai ingatlan tulajdonosa, köztük plázák, hotelláncok, felhőkarcolók, irodaházak szerepelnek a nevén. (Övé az Empire State Building 50% -a is.) A leggazdagabb amerikaiak közt tartják nyilván. Harmadik feleségénél tart, és 5 gyermek apja.

Hillary Clinton alig egy évvel fiatalabb Trump –nál. Ő egy jóval szegényebb, chicagói polgárcsaládból származik. Jogot tanult férjéhez hasonlóan. Összesen 8 évig (2001-2009 közt) volt szenátor az amerikai képviselőházban és 4 évig (2009-2013 közt) külügyminiszterként is tevékenykedett Obama kormányában. Mind szenátorként, mind first ladyként végig  az emberi jogokért a női egyenlőségért és a gyermekvédelemért állt ki. Külügyminiszteri tevékenységét azonban számtalan kritika érte (arab ügyek, államtitkok felelőtlen kezelése, ..stb). Hillary Clinton felvilágosult, tájékozott, nyitott politikus, akinek szakmailag (pénzügyileg és gazdaságilag) rátermett csapat áll rendelkezésére. Magánéletét illetően: egyszer ment férjhez (Bill Clintonhoz) és egyetlen gyermek, a 36 éves Chelsea Clinton édesanyja.

A két jelölt két nagyon különböző Amerikát képzel el. Anélkül, hogy részletesen belemennénk programjaik eltéréseibe, érdemes megjegyeznünk kettejük alapvető különbségeit. Trump nagy hatalmú ember, akinek milliárdjai vannak és tízezrek felettese. Hozzászokott a parancsolgatáshoz és ahhoz, hogy emberek ugorjanak minden szavára. Ezzel együtt a politika világában újoncnak számít, kiszámíthatatlan, meggondolatlan, tapasztalatlan. Mégis képviseli a republikánus érdekeket, a nagytőkés felső-középosztály és a rendpárti átlag amerikaiak „ízlését” követve. Nem tudni, hogy belpolitikai szempontból mivé alakítaná Amerikát, de a külpolitikában gyökeres változásokat ígér, sajnos kiszámíthatatlan és amatőr húzásokkal. Tervei közt szerepel például a NATO „leépítése” (ami tegyük hozzá nem éppen tipikus republikánus lépés volna), és az orosz térnyerés (Ukrajna, Krím, Kelet-Európa, Grúzia, Közép-Kelet) elfogadása. Egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tervez, mint például az általános adócsökkentéssel egyidejűleg történő szociális kiadások (nyugdíjak, családtámogatások) szinten tartását vagy akár növelését, a katonai költségvetés felturbózása mellett. Gazdasági nacionalizmusát sokan protekcionista gazdaságpolitikának nevezik, mely átalakítani az USA jelenlegi rendszerét.

Hillary Clinton kiszámíthatóbb és profibb „játékos” a politika világában, gazdaságpolitikája kiegyensúlyozottabb, külpolitikája „érettebb”, csapata tapasztaltabb. Az amerikai értelmiségiek többsége és a művész-, illetve színésztársadalom túlnyomó része is egyértelműen Clintont támogatja (nem véletlenül). Clinton kampányának segítője például Jennifer Lopez, Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Katy Perry is. (Azért akad olyan sztár is, aki Trumpot támogatja, mint például Mke Tyson és Kim Kardashian.) Fontos eltérés Clinton és Trump között, hogy míg Hillary nem változtatna gyökeresen az USA külpolitikáján és a belpolitikai viszonyokban is csak mérsékelt reformokat tervezne, teljesíthető, reális ígéretekkel, addig Trump fenekestől forgatná fel az Obama által kialakított gazdasági-politikai rendszert.

Nagy harc várható, mely kiélezett viszonyokat ígér és az USA társadalmának megosztását eredményezheti. Trump nem tipikus republikánus programmal indul, Clinton pedig nem mindenben konzekvens demokrata politikát képvisel. A kiszámíthatatlan kalandor és a könnyelmű, de profi politikusnő fog megmérkőzni egymással az elnöki székért. Utóbbi megválasztása új "leg -et" hozna, hiszen Amerikának még soha nem volt női elnöke, ahogyan Trumphoz hasonlóan meggondolatlan (sokak által "paprikajancsinak" tartott) kalandor sem irányította még a Föld legjelentősebb államát. Meglátjuk mi lesz, 3 és fél hónap múlva kiderül!

A választás tétje óriási, hiszen nem mindegy, hogy a mai háborgó világban, a migráns-válság erősödése, a terrorizmus térnyerése, Kína külpolitikai terjeszkedése (Dél-Kínai tenger), Észak-Korea atomkísérletei, és a putyini Oroszország időnként megjelenő fenyegetései közepette ki vezeti a Föld első számú gazdasági-katonai nagyhatalmát. 

Ez az, amiről a mai kávé mellett beszélgetni akartam veletek. Ti mit gondoltok?

Harmat Árpád Péter

Facebook oldalunk

2016.07.24.12:20

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr938910852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WAR10CK. 2016.07.24. 14:15:58

Trump képviseli a politikai gagyit, ő az amerikai közéletben a nagyotmondás és színjátszás megtestesítője. Ugyanakkor kétségtelenül egy autokrata, aki teljesen kiszámíthatatlan irányba viszi az USA külpolitikáját. A legnagyobb politikai rizikó Nixon óta!

Fortress 2016.07.24. 19:24:37

Trump és Clinton nagyon eltérően gondolkodik a fegyverviselés, abortusz és bevándorlás kérdéseit illetően is. Trump mindenben konzervatív, maradi álláspontot képvisel: tiltani (vagy korlátozni) az abortuszt, engedni korlátlanul a fegyvertartást és minden módon akadályozni a bevándorlást. Mexikó felé bazi nagy falat emelne, és nem engedne be egyetlen muszlimot sem. Hillary Clinton valamivel intelligensebb álláspontot képvisel ezekben a kérdésekben: az abortuszt az anya jogaként értelmezné, a fegyverviselést korlátozná, a migrációt szabályozná, de nem tiltaná, és falat sem emelne.

Lector Oris 2016.07.24. 19:29:27

Jól érezhető a két politikus programjait illetően az európai értelemben vett bal - jobb oldalak eltérése. Trump a jobboldali, nemzeti konzervativizmus képviselője, a gazdag felső-középosztály szószólója. Hillary Clinton pedig a polgári és szegényebb rétegek képviselője, kifejezetten plebejus programmal.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.07.24. 19:31:22

Kiegészítheti a posztot az Origó összehasonlító cikke:

www.origo.hu/nagyvilag/nagyhasab/20160614-ezt-gondolja-a-vilagrol-hillary-clinton-es-donald-trump.html

Segíti az összevetést a marginális kérdésekben!

pamut 2016.07.24. 20:10:06

Nem is Trump érdekes önmagában, hanem az hogy milyen súlyos (társadalmi-politikai) válságban van az amerikai jobboldal hogy oda süllyedtek hogy nyilvánvalóan őrült idiótát termeltek ki magukból és még rajonganak is érte (tisztelet a kivételnek).

conchita wurst 2016.07.24. 21:56:27

2 ok miatt nem kell Klinton:

- klinton már vót
- csúnya gonosz feje van

Jericho 1 2016.07.24. 21:57:47

@conchita wurst: azért a degenerált külsejű Trump feje sem épp matyóhimzés :-))))

conchita wurst 2016.07.24. 21:58:06

A hazai neolib sató megírta a brexitről is +Trumpról is hogy rossz, sőt most is ezt írja.

Klintonné nem hoz semmilyen változást a megszokott USA politikában, kérdés hogy amerikának kell-e változás vagy nem. Az EUnak kell a változás, ezért lázadtak fel a britek.

Ajtony 2016.07.24. 22:15:11

@Kovács Péter dr: Trump a politika bohóca, Hillary a politika prostituáltja. Nincs jó választás.

Ybl 2016.07.24. 23:26:08

A Janus arcú öregasszony a sátán maga.

Kommentelő ember 2016.07.24. 23:26:34

Európa és az európai emberek számára Clinton lenne a legrosszabb választás.

Megválasztása után, első lépésben katonákat fog vezényelni Szíriába. Abba a Szíriába, ahol már évek óta dúl a háború, emberek milliói menekültek már el, és ahol most végre az utóbbi hónapokban sikerült az Iszlám Államot visszaszorítani, és az orosz közreműködésnek köszönhetően a kormányzati erőket megerősíteni, a béke is egyre közelebb került. De Clinton nem hagyná a békét, mert neki az érdeke természetesen egy amerikai szövetséges állam létrehozása lenne. Ezért a háború megy tovább. A menekültek meg csak jönnek, jönnek és jönnek...

Az a szomorú, hogy jelenleg a felmérések szerint ő vezet 2-3%-kal, tehát igen esélyes, hogy nyerni fog. És ha jelenlegi amerikai külpolitika, és nyomásgyakorlás érvényesül, Európának vége..

tpl 2016.07.24. 23:26:36

Trump gáz, de Hillary sokkal gázabb.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.07.24. 23:26:46

@Ajtony: Ja, itt moderálgatnak! Akkor kírom, mi tetszett:

"Trump a politika bohóca, Hillary a politika prostituáltja. Nincs jó választás."

+

micsoda? 2016.07.24. 23:26:53

Itt eddig Trump nem, Hillary igen. Nekem Hillary szimpatikusabb, nagyon sok pozítiv tulajdonság van mellette.

Filmflash. 2016.07.24. 23:30:27

Reméljük a józan ész győz, és Hillary Clintont választják majd elnökké novemberben. Ez Európa érdeke, ez Magyarország érdeke és ez a világ érdeke is. ... Ja, hogy a Kelet-Európai diktátoroknak szar lesz, ha tényleg ő nyer? Záksón! Van ilyen. Marhára leszarom Putyint, Lukasenkót és az összes környékbeli autokrata, hatalmaskodó kis zsebdiktátort. Aminek nekik rossz, az csak jó lehet mindenki másnak! DDD

Kritikus 1 · https://kritikusa.blog.hu/ 2016.07.24. 23:35:01

@Kommentelő ember: Reméljük, hogy tényleg Hillary győz és letakarítja a térképről a kurva ISIS -t és nem hagyja, hogy a fegyvergyártásban érdekelt Trumpék köre tovább tollasodjon az emberek nyomorán. Köztudott, hogy a republikánusok hasznot húznak a szíriai háborúból, mert a harcoló felek tőlük vásárolnak fegyvereket!!! EZÉRT nem akarja ezt a tűzfészket felszámolna az a pojáca Trump! Na, leesett már?

conchita wurst 2016.07.24. 23:35:48

@Kommentelő ember: A felmérések mindig Trump ellen szóltak mégis sokkal hamarabb elnökjelölt lett mint Klinton.

A felmérések mindig a brexit ellen voltak mégis itthagyták a britek az uniót.

A magyar sajtóban olvasható felmérések annyit jelentenek csupán, hogy a libsi sajtó azokat a felméréseket jelenteti meg, amikben klintonné vezet.

conchita wurst 2016.07.24. 23:39:30

@Filantrop: Ennek pont az ellenkezőe igaz. Trump amerikacentrikus politikát akar, nem érdeklik a külügyek.

Az USA rendőrállam szerepe és 20 frontos háborúja Bush és Obama alatt alakult ki, és Klintonné csont nélkül folytatná.

Kritikus 1 · https://kritikusa.blog.hu/ 2016.07.24. 23:43:00

@conchita wurst: ... hát külügyekben nagyon nem vagy képben. Az iraki háborúkat (mind a kettőt) a republikánusok kezdték, (a héják, ahogyan hívták őket) a két Bush vezetésével, akik a nagy fegyvergyártó konszernek érdekeit nézték. Éppen Obama hozta haza a fiúkat. Azért néha olvass híreket. :-)

conchita wurst 2016.07.24. 23:59:25

@Filantrop: A republikánus-demokrata szembeállításnak semmi értelme Trump esetében, hiszen a republikánusok is fúrták-fúrják Trumpot. Obama kit hozott haza? Mert valóban ezt ígérte.....

Ehhez képest új frontokat nyitott szíriában, ukrajnában. A régi frontokon mindenütt foltatta a háborút.

rockjano 2016.07.24. 23:59:31

Trump eddig is borzalmas volt de amióta a mi kis diktátorunk elkezdte szeretni még jobban utálom...

kewcheg 2016.07.25. 00:54:32

Ronald Reagant is leírták anno, hogy a buta,jóképű westernszínész. Megvan a híres kiszólása? "My fellow Americans! I've just signed the legislation,which outlaws Russia forever! We begin bombing in five minutes..." Nem sok zabszem fért volna el a Kreml urainak a nadrágjában. Aztán kiderült pár óra múlva, hogy talán egy partin kicsit sok volt a viszki és csak viccelt. Most majdnem harminc év távlatából az egyik legjobbnak tartják.( Reagan, Gorbacsov,Walesa, Karol Wojtyla az a négy személy,aki a sorsunkat pozitív irányba fordította 30 éve) Trumpot is profik veszik körül, meg Clintonnét is, úgxhogy nagy hülyeséget nem fognak csinálni,egyik se. Mondjuk én Mr.Trump helyében azt a frizurát átgondolnám...:)

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.07.25. 09:44:41

@kewcheg: "azt a frizurát átgondolnám"

Ne bántsd, szegénynek nincs haja, ennyit lehet belőle kihozni. Klinton meg ráncos.

Medgar 2016.07.25. 09:45:09

@Korifeus: Néha kihúzhatnád a fejed a hátsó feledből. A jelenlegi és az elmúlt évtizedek amerikai rezsimjeinek köszönhető Föld válsággócainak 90%-a. Az új Clinton tökéletesen belesimul a korrupt pénzemberek által irányított amerikai elitbe. Ezzel szemben Trump látszólag egy irányíthatatlan háborodott, ha ő kerül hatalomra kicsúszik a közvetlen irányítás a gazdasági elit kezéből, így aztán még a saját pártja is összezár ellene.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.07.25. 09:45:15

Azt persz hozzá kell tenni, hogy az előte lévő 8 év se volt fáklyásmenet.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.07.25. 09:45:30

@kewcheg: "Reagan, Gorbacsov,Walesa, Karol Wojtyla az a négy személy,aki a sorsunkat pozitív irányba fordította 30 éve"

+

Olyan végtelenül szomorú most ezt felemlegetni, miután orbánviktor és a sleppje sorsunkat negatív irányba fordította 6 éve.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.07.25. 09:45:33

@kewcheg: "Reagan, Gorbacsov,Walesa, Karol Wojtyla az a négy személy,aki a sorsunkat pozitív irányba fordította 30 éve"

+

Olyan végtelenül szomorú most ezt felemlegetni, miután orbánviktor és a sleppje sorsunkat negatív irányba fordította 6 éve.

Croma Soma 2016.07.25. 09:46:02

Rettenetesen csendben jegyezném meg, hogy Ronald W. Reagant is mindenki paprikajancsinak, és totálisan alkalmatlannak gondolta anno, és természetesen viccesnek és egyben félelmetesnek is találta jelöltségét, majd megválasztását.

A realitás az lett, hogy egy új pályára helyezte az USÁt, megoldva a korábban megoldhatatlannak hitt gazdasági problémákat. Megnyerte a hidegháborút, megteremtve egy új politikai világ alapjait.

Összevetve az egyik legjobb elnök lett, aki a legnagyobbakhoz mérhető.

Nem lehetnénk optimistábbak Trumpot illetően.
Egyébként a trump nem adut jelent? :)

luis5 2016.07.25. 09:47:27

Nagyjabol ilyesmit irtak Reagenrol is anno mint Trumprol. Kiszamithatatlan tapasztalatlan annak ellenére h Kalifornia kormanyzoja volt. Eleve stimparikus ha az ottani liberal sajto elatkozza :-). A tamogatok viszont totál megvaltozotak: HC ma a nagytoke es a kisebbségek es deviansok, establishment jeloltje, DT pedig az also feher dolgozo vagy munkanelkuli osztalye. A fegyverlobbi es a zsidok mindket tabort tamogatjak igy ok orok nyertesek lesznek :-)

chrisred 2016.07.25. 09:55:03

Clinton borzasztó lenne, kár, hogy ő az egyetlen lehetőség. Trump nagyobb káoszt okozna még az ifjabb agyalágyult Bushnál is.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.07.25. 12:06:43

@Korifeus: ... az amerikai elnökválasztáson, novemberben értékrendek versengését is nyomon lehet majd követni. A konvenciókat, hagyományos erkölcsöket, maradiságot és az USA bezárkózását követő konzervatív gondolkodás fog harcba szállni a nyitottabb, megengedőbb és a világ folyamatiba jobban belefolyó, modernizált, sőt az alsóbb rétegek felé toleránsabb felfogással. Az eredményt november 9-én már nagyjából tudni fogjuk!

Artificem 2016.07.25. 17:27:43

Egy friss hír: Trump július 25-én sajnos átvette a vezetést:

index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/07/25/trump_atvette_a_vezetest_a_cnn_merese_szerint/

Legalábbis a CNN szerint!