Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Tönkretesszük a bolygót, aztán csodálkozunk az időjáráson [51.]

2020. június 17. - Fortress

Mindannyian szenvedünk a különböző időjárási anomáliáktól, például most épp a hatalmas esőzésektől (az egyre többször előforduló 50 vagy akár 100 mm -es napi csapadékmennyiségektől), a hőségrekordoktól (2007 július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokot mértek) és egyéb szélsőségektől, mint a hatalmas viharok, nyári jégesők, áradások, szárazságok, erdőtüzek ... stb, stb. Közben azonban nem gondolkodunk el azon, hogy miért is van ez az egész?

klima1.jpg

A svájci székhelyű, Genfben működő, a klíma-kutatásban ENSZ támogatással részt vállaló és 1988-ban alakult IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - Éghajlat-változási Kormányközi Testület) megteszi azonban helyettünk és érdekes, sőt megdöbbentő következtetéseket von le az egyre sűrűbben előforduló globális időjárási anomáliákból.

Az egyik ilyen következtetésük (melyet minden józan gondolkodású, világra nyitott értelmiségi gondolkodó is régen leszűrt már), hogy bizony nagyon is van összefüggés az emberi civilizáció - elmúlt 150 évben (az ipari forradalom kezdete óta) tapasztalt - környezetszennyezése, természetpusztítása, erdőirtása, bioszféra-károsítása és az erre válaszként kialakuló időjárási anomáliák között. Jelenleg bolygónk átlaghőmérséklete 14,69 °C, vagyis 0,75 fokkal magasabb, mint 100 éve. Erre felmerülhet bennünk: 0,75 fok semmi, hiszen ennyi nem is érezhető. A probléma azonban nem így "működik": ugyanis minden tized-foknyi globális átlaghőmérséklet-változás komoly hatást gyakorol a Föld bioszférájára: például a jégsapkák olvadására, a tengerszint emelkedésre, az óceánok sós és édesvíz arányának változására (ami a tengeri áramlatokat is befolyásolja), az elsivatagosodás gyorsulására; nagyobb hőmérséklet emelkedésnél: a gabonafélék terméshozamának csökkenésére, az óceánok elsavasodására, a halállomány-pusztulásra, a levegő oxigéntartalmának csökkenésére ... stb, stb.

klima2.jpg

Az IPCC szerint, ha minden változatlanul megy tovább - vagyis az emberiség környezet-pusztítása nem csökken - akkor 2100 -ra a globális átlaghőmérséklet 3,1 - 3,7 celsius fokkal is növekedhet. Ez már alapvetően változtatná meg az emberiség életkörülményeit és afféle Mad Max szerű apokaliptikus Földet eredményezne (gyakorlatilag szinte élhetetlen körülményekkel). Tehát a tudósok, klímakutatók szerint alig 3 generációra vagyunk a teljes pusztulástól. Unokáink, dédunokáink biztosan, de az sem kizárt, hogy már gyermekeink is mesterséges - szigetszerűen élhető - világba kerülhetnek.

Milyen okok húzódnak a háttérben?

Hogy mi okozza konkrétan mindezt? A kutatók szerint elsősorban az úgynevezett "üvegházhatás" nevű jelenség, amikor a Napból érkező rövid hullámhosszú, nagy energiájú sugárzás a földfelszín elérése és melegítése után, hosszú hullámú, alacsony energiájú sugárzásként nem tud távozni a világűrbe - mert az üvegházhatású gázok tömege megakadályozza a folyamatot és elnyeli a távozni "akaró" sugarakat - így azok itt maradnak és melegítik a bioszférát (üvegházakban tapasztalható viszonyokat teremtve). Hogy melyek azok az üvegházhatású gázok melyek mindezt okozzák? A tudósok több tucatnyit ismernek, de valójában csak alig 5 felelős a probléma 90 százalékáért: a vízgőz (H2O), a széndioxid (CO2), a dinitrogén-oxid (N2O), a metán (CH4) és a kén-hexafluorid (SF6). Ennek a bizonyos "gyilkos ötösnek" a légköri megjelenése azonban rajtunk, embereken múlik.

klima3.jpg

A fosszilis tüzelő-anyagokkal működő hagyományos erőművek a CO2 kibocsátás növekedéséért, a közlekedés, hőerőművek, műtrágyák a N2O kibocsátásért, a mezőgazdaság, hulladékkezelés a CH4 növekedéséért, a villamosipar pedig a SF6 előállításáért felelős. A második körbe tartozó, vagyis a légkörbe kisebb mennyiségben kikerülő anyagok közül a legjelentősebb üvegházhatást okozó gázok az iparban (hűtéstechnikában, tűzoltásban) használt Fluoroform (CHF3), és az aeroszol hajtógázként használt diklór-difluor-metán.

A helyzet sajátos tragikussága, hogy a legtöbb ember csak elszenvedője - és nem alakítója - a súlyosbodó problémának, mert a legtöbb üvegházhatású gázt az ipari nagyhatalmak gyárai ontják a légkörbe. Elsősorban Kína hatalmas hagyományos üzemei, az Egyesült Államok ipari objektumai, közlekedési rendszerei, illetve India, Oroszország és Japán gazdasága felelős a károsanyag-kibocsátás legnagyobb hányadáért.

klima4.jpg

A fenti grafikonokból kiolvasható, hogy az üvegházhatást okozó gazdasági területek közül az ipar és a villamosáram illetve hőtermelés adja a káros-anyag kibocsátás közel felét. A gázok közül a CO2 az abszolút első.

Most ott tart a világ, hogy a felelős nagyhatalmak (elsősorban Donald Trump) elhárítják maguktól a felelősséget, tagadva az egész probléma létezését (nehogy már az ipari nagytőke érdekrendszere sérüljön a klíma-helyzet miatt esetleg bevezetendő korlátozások miatt), a lakosság pedig megosztott: egy része nem kapcsolja össze az egyre sűrűsödő időjárási anomáliákat a klíma-katasztrófát okozó környezetszennyezéssel (és üvegházhatással), másik része pedig tehetetlenül szemléli mindazt ami folyik és bár belátja az összefüggést, saját "ökolábnyomának" csökkentésén túl nem sokat tehet a javulásért.

Pedig ha nem akarunk néhány évtizeden belül egy élhetetlen bolygót, változtatnunk kellene, különben nem a napi 50 mm -es csapadék és napokig tartó esőzés lesz a legnagyobb bajunk az időjárással. [forrás1, forrás2, forrás3, forrás 4]

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.06.17.15:29

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr915815310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2020.06.18. 22:40:53

Köszönjük a kirakást és a téma komolyan vételét!

Történelemtanár_ 2020.06.18. 23:42:34

Kína felelőssége a legnagyobb, utána az Egyesült Államoké. Ők a legnagyobb szennyezők, a legtöbbet is ők tehetnének a javulásért.

csakférfi 2020.06.20. 15:18:10

@Fortress:
Értékelem az aggódásodat!
De......
”helyzet sajátos tragikussága, hogy a legtöbb ember csak elszenvedője - és nem alakítója - a súlyosbodó problémának,"

Eikéstünk ezzel a "tenniakarással"
Talán a '80-as években amikor összedől az átkos szoc. világrend....
Most már késő...tehetnénk.....de a rendszerben kódolva van az összeomlás.
Az ember nem tanult a saját történelméből.
Ujra és ujra elkövetjük a hibát...hibákat.
Mi az?
Kapzsiság..mohóság...rablás ...fosztogatás..
Csak most epp "monetáris"...szoc. gazdaság....fogyasztói társadalom...stb.-nek hívják.
:)
süti beállítások módosítása