Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Amerikai váltógazdaság: demokraták és republikánusok harca [56.]

2020. november 09. - Fortress

Az Amerikai Egyesült Államok politikai berendezkedésére az ország megalakulása óta (1783) jellemző az úgynevezett politikai váltógazdaság rendszere, amikor két nagy párt felváltva veszi kezébe a kormányzást.

kave_nyitokep.jpg

Kép forrása: mprnews.org

Ez a két párt kezdetben, Andrew Jackson elnöksége előtt (1825-1829) még Föderalista és Antiföderalista néven létezett, majd később, napjainkig terjedően a demokrata illetve republikánus párt nevet kapta. Andrew Jackson megátalkodott, konok és erőszakos természetével kiérdemelte a "jackass" (hím szamár) gúnynevet, melyet később sorra megkaptak a demokraták, mígnem büszke szimbólumukká vált (máig) a szamár. A Republikánus Párt szimbóluma három évtizeddel később keletkezett, amikor a polgárháború küszöbén Abraham Lincoln - az Egyesült Államok föderatív, unionista berendezkedéséhez minden áron ragaszkodva - meghátrálás nélküli előretörést ígérve egy elefánthoz hasonlította az északiak harcmodorát. Így vált az antiföderalistákból lett déli demokraták szimbóluma a szamár, az északi föderalista republikánusoké pedig az elefánt.

amerikai_partok.jpg

A kép forrása: clipart-library.com

Később a polgárháború után a két párt támogatottsága nem követte szorosan a korábbi észak - dél alapú megosztottságot, bár a XX. századra jellemzővé vált, hogy a keleti és nyugati part nagyvárosaiban többször tudtak nyerni a demokraták, míg a középnyugatot sokszor a republikánusok vitték el (így volt ez most is, a Trump - Biden választási harcban).

Jelentős különbségek mutatkoznak a két párt szavazói-támogatói körét illetően is, melyet sok közvélemény-kutató vizsgált már, megállapítva, hogy bár nem nagyon lehet kizárólagosságokat és általánosításokat említeni, mégis körvonalazható két tábor. Egyik oldalon a konzervatív felfogású (gyakran nacionalista), Európában jobboldalinak megfelelő, fehér-többségű középrétegek állnak, nagy részben a messzi középnyugaton (Montana-Kansas-Texas vonalon). Jellemzően republikánus szavazók a fegyveres testületek tagjai, a rendőrök és katonák is. Ezzel a táborral szemben a másik oldalon lévő demokrata szavazók közt nagyon sok a színesbőrű, a latin származású (spanyol ajkú), a nagyvárosokban élő szegény, illetve a polgári középrétegbe tartozó értelmiségi és művész. (A filmvilág többsége is rendszerint a demokrata elnökjelölteket támogatja.)

usa_valaszt_2016_2020.jpg

Ha az elmúlt két választást nézzük (a 2016-os és idei voksolást - lásd fenti térképünket), feltűnhet, hogy a három legnagyobb amerikai város, Los Angeles (és vele egész Kalifornia), New York illetve Chicago (és vele Illinois) demokrata többségűnek mondható. (Ezek mind 4 éve, mind pedig idén a demokrata jelöltet támogatták.)

Az USA történetében az egyes demokrata és republikánus ciklusok egymást követték. A két leghosszabb ideig tartó republikánus korszak: 1869 - 1885 közt, illetve 1897 - 1913 közötti években következett és a polgárháború utáni 16 éves rekonstrukciós korszakként, illetve a századforduló 16 éves fellendülési periódusaként vonult be Amerika történetébe (utóbbi Theodore Roosevelthez kötődik leginkább). Ami a leghosszabb demokrata időszakot illeti: ez 1933 és 1953 között tartott (leginkább Franklin Delano Roosevelt elnöksége alatt).

elnokok_usa.jpg

Az USA elnökei az utóbbi 100 évben (a kép forrása: fabius.blog.hu)

Érdekes eredményt hoz az egyes nagy történelmi események alapján történő vizsgálódás is, ha megnézzük, hogy mely korszakban, melyik párt irányította Amerikát. A polgárháborút követően és a századfordulón is - mint már említettük - republikánus volt a vezetés, ám a két világháború alatt végig demokrata elnökök és kabinetek kormányozták az Egyesült Államokat (Woodrow Wilson 1913 - 1921 között, így az I. világháborúban is, Franklin D. Roosevelt 1933 - 1945 között, a második nagy világégés alatt). A vietnámi háború már vegyesen alakult: előbb 1963-1969 közt Lyndon B. Johnson demokrataként, majd 1969-1973 közt Richard Nixon republikánusként birtokolta a Fehér Házat. Kiemelt jelentőségű a hidegháború lezárulása, mely Ronald Reagan és idősebb George Bush, összesen 12 évig tartó republikánus időszakában történt, 1981 - 1993 között.

A legelterjedtebb közvélekedés szerint a polgárháború utáni amerikai történelem legjobb demokrata elnöke egyértelműen Franlkin D. Roosevelt volt, ugyanakkor a republikánusokat illetően már erősen megoszlanak a vélemények, mégpedig négy jelölt között: Lincoln, Theodore Roosevelt, Eisenhower és Ronald Reagan. Mindegyiküket sikeresnek lehet nevezni, más-más okokból. Ráadásul ott vannak mindkét oldal nagy, XVIII. századi "ikonjai" (az alapító atyák) Thomas Jefferson a demokratáknál, Monroe és Adams a republikánusoknál.

usa_elnokok_tablo.jpg

Nehéz tehát mérleget vonni arról, hogy a republikánusok vagy demokraták pártja volt e sikeresebb a történelemben. Ennek fő oka, hogy a kérdés rengeteg szubjektumot rejt: mit tekintünk például sikernek (gazdasági fellendülést, pacifista külpolitikát vagyis a háborúk elkerülését esetleg a belső békét ... stb), mihez kötjük egy-egy elnök megítélését (szavahihetőség, bizonyos elvek képviselete ... stb), mennyire fontos számunkra egy-egy világnézet hű képviselete (hagyományőrzés, progresszivitás, erős szociálpolitika, patriotizmus) és sorolhatnánk a szempontokat. (Személyes kedvenceim közé tartozik például a demokratáknál John F. Kennedy és Bill Clinton, akiket jó elnököknek tartok, de akik ugyanakkor meglehetősen megosztó személyiségek a mai napig.)

Összefoglalva: megfelelő tájékozódás után alighanem magunknak kell döntenünk a pártok és elnökök megítélése kérdésében. Akárcsak a szimpátiát és hitelességet illetően most, Trump és Biden vetélkedése kapcsán.

Felhasznált és ajánlott irodalom:

  • Sellers-May-McMillan: Az Egyesült Államok története. Maecenas Könyvek, Bp. 1995.
  • Hahner Péter: Az USA elnökei. Animus Kiadó, Bp., 2012.

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.11.09.17:30

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr9516278214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.11.10. 16:50:22

A poszt végén lévő arckép-tablón nálam 5:2 arányban győznek a demokraták. A felső sorban csak Johnson negatív (a JFK merénylet utáni eltussolások eltűrése miatt), viszont az alsó sorban a republikánusoknál mindenki negatív, kivéve a jó öreg Eisenhowert és Reagant. (Ők tűrhető elnökök voltak.)

efi 2020.11.10. 18:38:57

Érdemes megemlíteni, hogy a Demokrata párt eredeti neve Republikánus párt volt, amire ma Demokrata-Republikánus pártként hivatkozunk, nehogy össze lehessen keverni a "mai" Republikánus párttal. (Ez utóbbi akkor még nem volt, hanem később alakult meg)

Szalay Miklós 2020.11.10. 19:00:50

Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről:

egyvilag.hu/temakep/073.shtml

Scriptor. 2020.11.10. 20:52:47

A demokrata - republikánus ellentét Amerikában összetett dolog. Leginkább NEM világnézeti, hanem toerancia kérdés. A republikánsok egy white power tipusu felfogás és egy hagyományos értékrend-központú gondolkodás hívei. A demokraták befogadóbbak, nyitottabbak, toleránsabbak es dikatúra-érzékenyebbek.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 21:27:41

@ascriptor: Ehhez képest a DP volt a déli rabszolgatartók politikai képviselője.

index.hu/kulfold/vanguard7606/

"Kísérti a múlt a Demokrata Pártot. A most a baloldali liberalizmus egyedüli letéteményesének tekintett párt egykoron a déli rabszolgatartók politikai képviselője volt,"

kewcheg 2020.11.10. 21:55:31

A legnagyobb déli rabszolgatartók a mai palettán Bidét támogatnák, mint a deepstate oszlopos tagjai.Ezek alapból nagyon aljadék, moral insane, emberkufárok, tőkések voltak, akik emberi lények vérén gazdagodtak meg..A Dél kb.1-2 százalékát alkották.Az igazi barátságos, vendégszerető, lovagias Dél, a szegény farmerek, déli városi polgárok, bírák, orvosok, politikusok sajna egy kalap alá lettek véve ezekkel a nagy gennyekkel, emiatt tiltott szinte ma már az USA-ban a dixie, a konfed.zászló, a déli hagyományok.Ezek a déliek ma Trumpot támogatnák és érdekes módon szembenállnának honfitársaikkal az ültetvényesekkel....

Scriptor. 2020.11.10. 21:59:01

@CSOKKI MÁLNA: @kewcheg: Ez igaz, de semmi köze a XXI. századi világpolitikai helyzethez és ahhoz, hogy az elmúlt 100 évben milyen célokért küzdött a Demokrata Párt.

kewcheg 2020.11.10. 22:23:02

@ascriptor: sajna én csak azt látom, hogy a demek egyre inkabb egyfajta "emberarcú szocializmusért" (milyen ismerős) küzdenek, kb. egy Kínát akarnak USA mázzal, azaz emberségtől tökéletesen kilúgozott népelnyomó, vallástalan, tőkés vadkapitalizmust.....

Scriptor. 2020.11.10. 22:50:18

@kewcheg: Én nem így látom. Éltem az USA -ban pár évig és a barátaim demokrata szavazók voltak, sőt az egyikük (jogászként) még tevékeny tagja is lett a pártjuknak. Ha kint maradok mint citizen, magam is demokrata szavazó lennék. A népelnyomás, illetve vadkapitalizmus a lehető legtávolabb áll tőlük. Viszont a lehető legnehezebben megvalósítható világra vágynak. A könnyebb út a másik oldal, kétségtelenül. Demokratának lenni sokkal nehezebb.

Nietzsche. 2020.11.10. 22:55:33

@kewcheg: Aki nem olvasott Thomas Jeffersont nem értheti a az amerikai demokrata értékeket sem. Jóval a nagy francia forradalom előtt szövegezte meg a Függetlenségi nyilatkozatot, olyan elvek mentén, melyet ma is bifláznak a joghallgatók szerte a világon és amelyre a republikánusoknak is azóta is esküdniük kell.

gigabursch 2020.11.11. 07:11:28

Billnek a rendes neve William Jefferson. Csak szólok...

gigabursch 2020.11.11. 07:16:33

@Aëtius_:
Nálam 1:1
Clinton és Reagan.
A többi a "tudatom" előtt élt, ill. egyáltalán nem jött be.
JFK pl egy pinamániás családi vállalkozó volt.

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.11.11. 07:55:19

@gigabursch: Bill Clinton néven lett elnök és esküjét is ezen a néven tette le. Csak szólok ...

lalolib 2020.11.11. 08:31:44

Egyedül Floridát nem értem, mely nagyon sokáig demokrata volt, ráadásul a lakosság összetétele sem "kedvez" a republikánusoknak. Azt meg végképp nem értem, hogy Trump hogy a fenébe győzhetett ott?
Van rá magyarázat?

Indriq 2020.11.11. 08:33:55

@lalolib: nem vagyok a téma szakértője, ezért ne vedd szentírásnak, de a nyugdíjasok inkább republikánus szimpatizánsok, a másik ok pedig az elemzők szerint az volt, hogy a latinokat se tudta normálisan megszólítani Biden

Billy Hill 2020.11.11. 09:36:08

@lalolib: Van az a mondás, hogy a floridai latinók azok leginkább kubai származásúak, akiknél a "szocializmus" erős lábrázást generál, és mivel sikerült a demokratákra (főleg Bernie-re) ráaggatni, hogy szocik vagy egyenesen komcsik, így sokaknál ebből republikánus szavazat lett...

Billy Hill 2020.11.11. 09:42:09

(Furcsa, hogy a családi biznisz itt-ott így el tudott hatalmasodni (Bush família, Clintonék); azért egy 300+ milliós országban legyen már nagyobb a merítés, hogy honnan lehet elnökjelöltet/alelnökjelöltet szerválni.)

CleanYourRoom 2020.11.11. 12:47:03

@Nietzsche.: Valóban nagyon nehéz lehet ma demokratának lenni Amerikában, tényleg csak az összes legnagyobb pénzeszsák (Warren Buffet, Bill Gates, George Soros) töm pénzzel, meg a big tech, Hollywood és a mainstream média olyan 90%-a áll teljes mellszélességgel mögötted, könnyfakasztó a helyzet valóban.

Nietzsche. 2020.11.11. 13:20:45

@CleanYourRoom: Ne zavarjon meg, hogy a legszegényebb rétegek tartoznak a demokraták szavazóbázisába (migránsok, színesbőrűek, latin-amerikai bevándorlók). Ellenben a milliárdos texasi olajtőkések, Trump-üzlettársak, gyárosok túlnyomó része republikánus.

Mellesleg úgy értettem, hogy nehezebb demokratának lenni, hogy a republikánus elvrendszer egyszerű, mint a 100-as szög. White power. Ennyi. A demokrata elvek sokkal összetettebbek.

Indriq 2020.11.11. 13:43:45

@Billy Hill: ennél van rosszabb, egy bizonyos szint fölé csak lekötelezettség árán lehet jutni. ha megnézed egyes adminsztrációkat, azt fogod látni, hogy több évtizede ott pácolódó emberek kavarognak

Csizér Márton 2020.11.11. 16:03:02

A történelmi részhez annyit tennék hozzá, hogy én Andrew Jacksont tekinteném az első demokrata elnöknek. Nem azért, minta Jackson ideológiája egyezne a mostani Demokrata Pártéval, hanem a szervezeti jogfolytonosság miatt. Adamst és Monroe-t meg semmiképpen sem tekinteném a mai Republikánusok (jog)elődjének. A mai Republikánus Párt az 1850-es években jött létre a Whig Párt megszűnését követően.
A cikk végén szereplő 2X6 elnök közül kiemelném Lyndon Johnsont, aki a szegregáció megszüntetésével és a szociálpolitikájával nagyon sokat tett a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportokért. Másrészt meg Nixont, aki kivonta az amerikai csapatokat Vietnámból, eltörölte a sorozást és a Kína felé történő nyitással gyengített a SZU-t.

kewcheg 2020.11.11. 17:05:52

@CleanYourRoom: igen, én is csodálkoztam hogy csóri Trump mekkora ellenszélben küzd, kb.45 fokban lejtett Bidenek a pálya, ha a Notre Dame púpos toronyőrét inditjak a demek, ilyen hátszélben az is nyert volna.Szal Trump volt a becsületesebb.Harsány, közönséges, néha tapló, de becsületesebb...

Fikalnyik Eugén 2020.11.11. 18:11:50

@Csizér Márton:
"A cikk végén szereplő 2X6 elnök közül kiemelném Lyndon Johnsont, aki a szegregáció megszüntetésével és a szociálpolitikájával nagyon sokat tett a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportokért. "

Gondolom a vietnámiak is így emlékeznek rá.

"Másrészt meg Nixont, aki kivonta az amerikai csapatokat Vietnámból, eltörölte a sorozást és a Kína felé történő nyitással gyengített a SZU-t. "

Azóta is szopja a f@szt a világ a kínaiak miatt. Igazi előrelátás volt a tajvaniakat parkolópályára tenni és beengedni a komcsikat helyettük mindenhova. Mint Carter alatt Khomeinit hazavinni Iránba, vagy pénzelni a mudzsahedineket.
Kissinger és Bzezinsky a két zseni, meg az elnökeik...

CSOKKI MÁLNA 2020.11.11. 19:35:09

@CleanYourRoom: És még így is, hogy a teljes Hollywood, a sajtó 90%-as, a közösségi oldalak cenzorkái Biden szekerét tolták, még így is csak döntetlen közeli eredményt sikerült elérni. Nem egy csatatér államban néhány ezres szavazatkülönbséggel.És még ehhez is súlyos csalásokat kellett elkövetni.

Persze azért az öröm nem teljes demokrata oldalon:

azonnali.hu/cikk/20201106_miert-vesztettek-el-a-demokratak-az-amerikai-valasztasokat

De Wer 2020.11.22. 19:57:53

Trumpnak mennie kell. Épp elég hülyeséget csinált és épp elég kárt okozott!
süti beállítások módosítása