Kávészünetben blog - Mindenkinek jár egy kávészünet

Kávészünet

Elképesztő hőségadatok a múltból, a világ legnagyobb forróságai

2019. június 13. - Kávészünet blog

Sokszor képedünk el azon, ha a hőmérő higanyszála 30-35 fok fölé emelkedik és rendszerint nehezen viseljük az ennyire magas hőmérsékleti értékeket, főleg akkor, ha huzamosabb ideig - netán több napon keresztül, vagy esetleg hetekig - lesz része mindennapjainknak. Eközben vannak olyan országok, vidékek, ahol folyamatosan, akár egy-két hónapon keresztül is állandósul a 40 fok feletti hőmérséklet. Ilyen ország például a Perzsa-öböl partján fekvő, aprócska Katar, ahol a fővárosban, a másfél milliós Dohában június elseje és szeptember elseje között 41 fok az átlag-hőmérséklet, de júniusban bizonyos napokon minden évben eléri a 49 fokot is a hőség.

doha_kartum.JPG

A világ legforróbb városai közül kettő, ahol az 50°C sem ritka

Katar a Föld legmelegebb országa, holtversenyben Líbiával (a második az afrikai Botswana, harmadik pedig az Egyesült Arab Emírségek), de a TOP legforróbbak közé tartozik még Vietnam, Bahrein, Jamaica, Malaysia, India, Indonézia és Etiópia is. Ha az éves átlaghőmérsékletet vizsgáljuk 1961 és 1990 közt, akkor az első három legforróbb ország az afrikai Burkina Faso (28,25°C), illetve Mali (28,5°C) és a Csendes-óceáni Kiribati (28,20°C). Éves átlaghőmérsékletek alapján egyébként Földünk legforróbb vidéke az Afrika szarvát Guinea partjaival összekötő képzeletbeli egyenes mentén található, ahol szinte minden országban és városban 28-30 fok körüli ez az érték. [Lenti térképünkön ezek a legmélyebb vörös színnel jelölt régió, a fehér vonal alatt és felett, majdnem az egyenlítőnél.]

homerseklet_map.JPG

A Föld legforróbb területei vörös színnel vannak jelölve, a meleg övezetek sárgával, a mérsékelt és hideg térségek pedig zölddel, illetve kékkel és lilával.

A valaha mért legmelegebbet egyébként 1913 július 10-én rögzítették Földünkön, mégpedig az USA -ban, a Death Valley területén, Furnace Creek településen: pontosan 56,7 fokot. Korábban évtizedekig a csúcstartónak egy líbiai mérést teintettek, El-Azizia városában, 1922 szeptember 13-án, 58 fokot, de ezt a WMO érvénytelenítette (pontatlan mérésre hivatkozva). Külön kategóriát jelentenek, a felszíni mérés-rekordok: 1972 július 15-én a már említett Furnace Creek Ranch -en 93,9 C fok felszíni hőmérsékletet jegyeztek fel.

Ha nem országokat, hanem tájakat nézünk, akkor kiemelkedik forróságával két övezet is, az egyik az iráni Lut-sivatag, ahol a felszíni hőmérséklet nyaranta napokon keresztül 70 fok feletti és az etiópiai Danakil-mélyföld, ahol az éves átlaghőmérséklet 34,4 fok (és ahol szintén gyakori a 70-71 fokos felszíni hőmérsékleti érték).

death_valley.jpg

A Death Valley (Halál-völgy) 

Ha a városokat vizsgáljuk, a legforróbb főváros a Szudánban található Kartúm, ahol az éves átlaghőmérséklet 29,9°C (összehasonlításul: Budapesten 11°C) a második helyezett Djibuti, a harmadik pedig Niamey, az afrikai Nigerben. A TOP legforróbb fővárosok közé tartozik még Bangkok, Manila és Phnom Penh is. Kiemelkedő még a bangladesi Dakka, ahol ugyan az évi középhőmérséklet "csak" 25,6 fok, ám ehhez közel 90% -os relatív páratartalom társul. A legforróbb város (nem pedig főváros) a szomáliai Bosaso, kereken 30 fokos éves átlaghőmérséklettel.

Európában az 5 legforróbb főváros: Nicosia (Ciprus), Valetta (Málta), Barcelona (Spanyolország), Lisszabon (Portugália) és Athén (Görögország), melyekben 18-20°C körüli az éves átlaghőmérséklet. (Barcelona mint Katalónia székhelye kapta meg tőlünk a "főváros" cimet.) Ha nem a fővárosokat vizsgáljuk, akkor kontinensünk legforróbb települése a spanyolországi Sevilla, ahol többször mértek már nyáron 47 fokot is.

Néhány megdöbbentő hőmérsékleti melegrekord (minden földrészröl):

 • Kebili (Tunézia, Afrika): 55°C - 1931 július 7.
 • Ahwaz (Irán, Ázsia): 54°C - 2017 június 29.
 • Basra (Irak, Ázsia): 53,9°C - 2016 július 22.
 • Tirat Zevi (Izrael, Ázsia): 53,9°C - 1942 június 22.
 • Mexicali (Mexiko): 52°C - 1995 július 28.
 • Oodnadatta (Dél-Ausztrália): 50,7°C - 1960 február 2
 • Athén (Görögország): 48°C - 1977 július 10.

lut_sivatag.jpg

Az iráni Lot-sivatag, a Föld legforróbb sivataga

Ami hazánkat illeti, nálunk a valaha mért legmelegebb hőmérsékletet 2007 július 20-án mérték Kiskunhalason, pontosan 41,9°C -ot. A fővárosi melegrekord éppen ma dőlt meg, 2019 június 13-án, Újpesten, ahol 35,3 fokig melegedett a levegő. 

A világ tudósai szerint a napjainkban tapasztalható időjárási anomáliák, szélsőséges időjárási viszonyok, óriási szárazságok, csapadékrekordok, viharok ... stb szoros összefüggésben állnak a globális felmelegedéssel. A fogalom az úgynevezett üvegházhatás következménye (legnagyobb részt), melyért viszont az emberek a felelősek, pontosabban az általuk használt fosszilis tüzelőanyagok (földgáz, kőolaj, kőszén) melyek elégetésével a hagyományos erőművek nagy mennyiségű káros-anyagot bocsátanak ki. A dinitrogén-oxid (N2O), a széndioxid (CO2) és a nagyüzemi állattartásból eredő metán (CH4) a légkörbe kerülve elnyeli a világűrbe kilépni próbáló, hosszú hullámú, alacsony energiájú sugárzást, - ami egyébként napfény melegítő hatása után a földfelszínről sugárzódna vissza az űrbe, de mivel ez akadályozott - igy folyamatos klíma melegedés alakul ki. Mint egy üvegházban, ahová folyamatosan csak "beérkezik" a hő, de eltávozni már nem tud.

Jelenleg a bolygó átlaghőmérséklete 14,69°C ami 0,75 fokkal magasabb, mint 100 éve. [forrás] Bár laikusként a 0,75°C nem tűnhet soknak, tudni kell: globális szinten minden fél-egy fok emelkedés óriási változásokat generál az éghajlatunkban. Ha a tendencia folytatódik, 2100-ra 3 fokkal is megemelkedhet a bolygó átlaghőmérséklete, ami végzetesen átalakíthatja a Föld éghajlati viszonyait. Például ma még tengerparti országok kerülhetnek a tengerszint alá, hatalmas, kontinensnyi területek sivatagosodhatnak el, hatalmas élelmiszer-hiány alakulhat ki és elviselhetetlen szintre kerülhetnek az időjárási anomáliák.

global_felmelegedes.jpg

Bolygónk jégsapkái napjainkban is egyre fokozódóan olvadnak, a tengerek vízszintje pedig jelenleg is folyamatosan emelkedik. Az emberiségnek sürgősen megoldást kell találnia a felmelegedésre, különben a Föld élhetősége kerül veszélybe.

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2019.06.13. (20:00)

Háború és polgárháború veszélye Venezuelában [43.]

A közel 1 millió négyzetkilométer alapterületű (916 000 km2) és 31 millió lakosú Venezuela, mely Latin-Amerika 6. legerősebb gazdaságát tudhatja magáénak -- Brazília, Mexikó, Argentína, Kolumbia és Chile után (nem kis részben a GDP 25%-át hozó olajkitermelésnek köszönhetően) és kétszer akkora nominális GDP -t produkálva, mint Magyarország -- már évek óta szerepel a nemzetközi híradások élvonalában. Ismertségének fő oka részint az ország körüli folyamatos nemzetközi feszültség (botrányok sora), részint az állandó belső zavargások, tüntetések, sztrájkok előfordulása, részint pedig a drasztikusan romló közbiztonság. Fővárosa Caracas, ma a világ 3. legveszélyesebb városa, ahol 100 ezer emberre évente 119 gyilkosság jut.

chavez.jpgMa a világ figyelme a szokottnál is jobban irányul Venezuelára, mert polgárháború szélére sodródott, sőt egy jelentős nemzetközi konfliktus részeként háborús állapotok közelébe került. Érdemes tehát kicsit visszatekintenünk az ország múltjára: hogyan alakulhatott ki a mai helyzet?

A 14 éven keresztül hatalmon lévő "forradalmár-elnök", az antikapitalista, baloldali Hugo Chavez 2013 március 5-én hunyt el rákban (ugyanazon a napon, mint Sztálin). Külügyminisztere, alelnöke és fő bizalmasa, az akkoriban épp 50 éves Nicolas Maduro (aki fiatalon egyszerű caracasi buszsofőrként kezdte pályafutását) azonnal késznek mutatkozott a chavezi politika folytatására és 2013 tavaszán át is vette helyét Venezuela "kormányrúdjánál".

venezuela.jpg

Hatalomra kerülése után szinte azonnal választás is legitimálta Maduro elnöki mandátumát és kezdetben úgy tűnt a "mester" országos népszerűsége Maduróra is "átragad" majd. Az első esztendőben egy így is történt: az új elnök éppúgy megkapta a nép bizalmát, mint Chavez. Ám egy évvel Maduro beiktatása után, 2014 folyamán jelentős megmozdulások kezdődtek Venezuela-szerte, mégpedig az alapvető élelmiszeri termékek hiánya, a magas infláció, az egyre nagyobb arányú bűnözés és az általános életszínvonal-csökkenés miatt. Maduro kormánya a problémákért az USA -t és a "fasiszta ellenzéket" okolta. Ugyanakkor a baloldali kormányzat egyértelműen élvezni kezdte a putyini Oroszország és Kína támogatását. 

venezuela_adatok2.jpgA megmozdulások 2015-től kezdődően váltak egyre gyakoribbakká és jelentősebbekké Venezuelában, miközben a bűnözés és erőszak szintje minden korábbinál magasabbra emelkedett. Az utcai gyilkosságok száma óriásira nőtt: évente 16 ezer embert öltek meg országszerte. Maduro fokozódó katonai-rendőri jelenléttel válaszolt a helyzetre és Venezuela nagyvárosaiba háromezer katonát rendelt. Súlyosbította a helyzetet, hogy közben megkezdődött a venezuelai gazdaság összeomlása is, melynek első lépéseként csökkenésnek indult a kőolaj-kitermelés, hatalmas bevétel-visszaesést okozva. Az ország legfőbb gazdasági sikerágazata került veszélybe.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, az egyértelműen válságos: a venezuelai gazdaság romokban, az életszínvonal folyamatosan csökken, rekordokat ér el az infláció, a munkanélküliség és a bűnözés.

maduro_tuntetes.jpg

Egy 2017-es Maduro elleni tüntetés Caracasban

Közben az ország külkapcsolatai is zavarosak. Venezuela és az USA viszonyára az ambivalens kettősség jellemző: egyik oldalon rengeteg gazdasági szál köti össze a két országot, másik oldalon viszont Maduro az amerikai kormányt vádolja a helyi ellenzék támogatásáért. Az USA valóban ellenzi Maduro kormányzati módszereit és elítéli egyre inkább katonai diktatúrára emlékeztető rendszerét is. Miközben az amerikai - venezuelai kapcsolatok egyre válságosabbak, Kína és Oroszország fokozatosan közeledni próbálnak Madurohoz. Kína ma már Venezuela második legfontosabb kereskedelmi partnere, ráadásul a legnagyobb kölcsönök folyósítója is. Ami Oroszországot illeti: a legfrissebb hírek szerint az oroszok aktív szerepet vállalnak abban, hogy Maduro pénzzé tegye az ország aranytartalékainak egy részét (orosz repülők szállítják a venezuelai arany egy részét az Egyesült Arab Emirátusokba) A lépés átmenetileg csökkentheti ugyan Venezuela anyagi gondjait, de valódi (és tartós) megoldást semmiképp sem hozhat, nem beszélve a nemzetközi feszültség szításáról. 

maduro_guaido.jpg

Maduro és ellenfele: Guaido

A Latin-Amerikai országok többsége az ellenzéket és annak vezérét Juan Gauidot támogatja -- legfőképp Brazília, Argentína, Chile és Peru -- míg mások, például Mexikó, Nicaragua és Salvador inkább Maduro mellett tartanak ki.  

Odahaza a venezuelai válság végét sokan Maduro megbuktatásában látják. Közülük a legfontosabb politikus a parlament elnöke, az alig 35 éves, mérnök végzettségű Juan Guaido. Az ifjú ellenzéki idén januárban, Maduro második elnöki ciklusának megkezdését követően jelentette be, hogy ideiglenes államfőként átveszi a hatalmat Venezuelában. A bejelentést azonban nem követte fordulat, a hadsereg ugyanis (egyelőre) megmaradt Maduro oldalán. Jelen pillanatban mind Venezuela, mind a világ kettéosztott a jövő kérdésében: egyik oldalon a chavezista, antikapitalisták állnak, kitartva Maduro mellett, az orosz, kínai és török kormányok támogatásával, míg velük szemben a másik oldalon Guaido hívei sorakoznak fel, az USA és a nyugat-európai államok (főként Spanyolország és Franciaország) támogatásával.

Három érdekesség Venezueláról:

 1. Nevét még a nagy földrajzi felfedezések korában kapta, amikor a XV. század végén a partjai mentén hajózó európaiak, Velencére emlékeztető módon, vízbe, cölöpökre építkező - házaikat vízbe építő - indiánokat figyeltek meg . Ekkor lett a terület neve Velencécske (vagy kis Velence), azaz Venezia kicsinyítő képzős alakja: Venezuela.
 2. Venezuela területének jelentős része, a tengerpartoktól dél felé haladva, trópusi esőerdő.
 3. Az ország lakosságának  70% -a indián-fehér keverék (mesztic), vagy  fekete-fehér keverék (mulatt) és további 9% a feketék aránya.

Jelenleg a légkör pattanásig feszült Venezuelában, akár egy belső polgárháború, akár egy kívülről jövő katonai beavatkozás nyomán kialakuló háborús helyzet is létrejöhet, nemzetközi konfliktussá növelve a krízist. A helyi hadsereg magatartása is döntő lehet: ha kitartanak Maduro mellett, bármi megtörténhet (még egy amerikai katonai beavatkozás is), ám ha átállnak Guaido oldalára, a jelenlegi kormányfőnek csak a menekülés lehetősége marad. Akár így, akár úgy, Venezuela hamarosan nagy változások elé néz. A kérdés csak az: milyen áron; és ez az ár háborút jelent e?

venezuela_map.jpg

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2019.02.01. (15:16) 

10 + 1 érdekesség az Antarktiszról [42.]

Az Antarktisz bolygónk legdélibb pontján, a 60. szélesség körtől délre fekvő területek és szigetek elnevezése. Sokak szerint gyönyörű táj, másoknak az örök tél és hideg hátborzongató vidéke, ismét mások számára pedig titokzatos világ. Ám akárhogyan is nézzük: a legtöbbünket érdekli ez a bámulatos kontinens. Összesen 10 + 1 érdekességet érdemes megemlíteni az Antarktisszal kapcsolatban: 

antarctica3.jpg

1. Név: Neve a görög eredetű Antarktikosz azaz Arktisszal szembeni szóból ered. Maga az Arktisz az északi sarkot jelöli és az arktosz, azaz medve kifejezésből eredeztethető.

2. Terület: Az Antarktisz területe 14,2 millió négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy lényegesen nagyobb a mi kontinensünknél. Európa területéhez hozzá kellene adni Indiát és Madagaszkár szigetét is ahhoz, hogy megközelítsük az Antarktisz nagyságát.

antarctica_map.jpg3. Lakosság: Az Antarktisznak nincs állandó lakossága, nincsenek városai, országai, csupán telepei vannak (állandó és ideiglenes telepei). Így a kontinens lélekszáma nyáron 4 ezer fő körüli, télen pedig alig ezer fő lakja. Legnagyobb bázisa az USA birtokában lévő McMurdo, közel ezer fős telep a Ross-szigeten. A közvélekedés ezt a bázist tekinti az Antarktisz "fővárosának". A kontinens bázisainak leginkább jellemző megközelítési útvonala Dél-Amerikából "érkezik" a Déli sarkra. McMurdo -ba pedig rendszerint az Új-Zélandi Christchurch városából érkeznek a repülők. Ez 3825 km, utazási idő: 5 óra 56 perc.

4. Felfedezése: Az első ember, aki az Antarktisz partjára lépett (és nem valamelyik part-menti szigetre), az Carsten Borchgrevink, norvég biológus volt 1895 -ben. Az első pedig, aki elérte a déli sarkpontot, a szintén norvég Roald Amundsen volt, 1911 december 14 -én. A bátor felfedező partraszállása után 10 hónappal érte el a déli sarkot, végig versenyben nagy vetélytársával Robert Falcon Scott -tal (aki viszont sajnos meghalt a visszafelé tartó úton). Maga az út, a sarkpontig, 2800 km hosszan a Ross-jégen vezetett keresztül (épp a későbbi Mc Murdo teleppel szembeni pontról indulva) épp 56 napig tartott, szánhúzó kutyákkal, -30 fokban. (Az elindulástól a visszaérkezésig volt a teljes út 99 nap.) A Déli sarkponton egyébként 1956 óta van állandó kutatóbázis (napjainkban 150 fővel), melyet az első ide eljutó két felfedezőről Amundsen-Scott kutatóállomásnak hívnak.

antarctica_bazis.jpg

5. Hőmérséklet: Az Antarktiszon július - augusztus a tél időszaka (hiszen a déli féltekén éppen fordítva vannak az évszakok, mint nálunk). A kontinens belsejében télen mínusz 40 és mínusz 70 fok közt van a jellemző hőmérséklet. Rekord hideget - mely egyben bolygónk negatív hőmérsékleti rekordja is - 2013 nyarán (július 31-én) mérték az Antarktiszon, mégpedig a keleti részeken: - 94,7 fokot [forrás] Bár sokan a 2010 -es (augusztus 10-én mért) 93,2 fokot tekintik hivatalos rekordnak. [forrás] Az antarktiszi időjárás jellemző "tartozéka" az iszonyatos hideg mellett a híres antarktiszi szél, mely néha eléri a 300 km/h -t is. 

antarctica_hofok.jpg

6. Legvastagabb jég, legmagasabb pont: A kontinensen a legnagyobb jégvastagság: 4775 méter, a legmagasabb pont pedig az Ellsworth-hegységben található Vinson Massif 5140 méterrel (a Ronne-jég szélén). Egyébként az Antarktisz a legnagyobb átlagos magasságú földrész. (Átlagos tengerszint feletti magassága 2000 méter.) A déli sarkpont tengerszint feletti magassága pedig 2804 méter (a sarki fennsík közepén).

7. Állatvilág: Az Antarktisz állatvilágát a tengeri élőlények, halak mellett fókák és pingvinek alkotják. A kontinensen 7 pingvinfaj él, de ezek közül 6 csak költeni jár ide. Egyedül a császárpingvin az, amely állandóan az Antarktiszon él. 

8. Magyar vonatkozás: Találhatók a kontinensen magyar elnevezésű földrajzi helyek is, mint a Bartók gleccser, a Liszt csúcs, a Liszt gleccser és a Boda hegy, melyek magyar kutatók ott tartózkodásának köszönhetik, hogy így kerülhettek a térképekre. A magyar kutatók: Fazekas István, Bolza Alfonz, Pécskay Zoltán.

antarctica2.jpg

9. Jogi státusz: Az Antarktisz jogi státuszát az 1961 június 23-án megírt Antarktisz-egyezmény rögzíti. Ez alapján a kontinenst egyetlen ország sem birtokolhatja és tilos területén a katonai tevékenység illetve a természeti kincsek kitermelése. 

10. Területigények: Az Antarktiszon hét ország követel területeket, mely követeléseket azonban a nemzetközi jog nem ismeri el. A hét ország: Egyesült-Királyság, Franciaország, Ausztrália, Új-Zéland, Chile, Argentína és Norvégia. A lenti térképen jól láthatóak az igényelt zónák, melyek közül az Egyesült Királyság és Argentína igényei közel egybeesnek. (A legnagyobb területi igénnyel Ausztrália lép fel.) A hivatkozási alapokat: a kontinenshez közeli felségterületek adják: Chile, Argentina, Ausztrália és Új-Zéland nem szorulnak magyarázatra, az Egyesült Királyság a Falkland-szigetek miatt érzi jogosnak igényét, Franciaország pedig az antarktiszi partokról alig kétezer km -re fekvő Kerguelen szigetei miatt. A norvégok az első Antarktiszra érkező felfedezőik okán. A déli sarkponthoz a legközelebbi ország egyébként Chile (Tűzföld). 

antarctica_ovezetek.jpg

10 + 1. Külön érdekesség, hogy a kutatók szerint az Antarktisz alatt mintegy 200 milliárd hordó olaj található, melynek kitermelése alapjaiban befolyásolná az egész világ kőolaj-helyzetét. Ám az Antarktisz-egyezmény minden ország számára tiltja egészen 2048 -ig az ásványanyagok kitermelését. 

Zárásul egy képösszeállítás a déli sarkponton épült Amundsen-Scott déli-sarki kutatóállomásról:

antarctica_amundsen_scott.jpg

A Kávészünetben blogon érdekességeket találsz világunkról, tudományról, történelemről, kultúráról, filmekről, csillagokról, múltról és jövőről. Posztjainkat egy jó kávé mellé ajánljuk, pihenésként, mert kávészünet mindenkinek jár.

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2018.12.26. (00:38) 

A világ 5 legszebb tája [41.]

Kevés dolog szubjektívebb a szépségnél, mégis létezik olyan, hogy közízlés és az emberek legnagyobb része kiemelt érdeklődéssel keres bizonyos úti célokat, ha szép tájakra vágyik. Ezekből próbáltuk összegyűjteni az 5 leginkább kiemelkedőt. (Bizonyosan sokan kedvelik a havas tájakat is fókákkal, de a realitásoknál maradva - és tudva, hogy sokkal kevesebben utaznak az Antarktiszra kikapcsolódni, mint mondjuk a Bahamákra - mi a meleg tájakat részesítettük előnyben.), így született meg ötös listánk is. Ha országokat kellene meghatároznunk, szerintünk, így nézne ki a TOP 5, a világ 5 legszebb országainak jegyzéke: Indonézia, Francia Polinézia, Görögország, illetve a tájak tekintetében most kimaradt: Olaszország és Hawaii (mely ugyan nem ország, hiszen az USA része, mégis ide kívánkozik). És most a világ 5 legszebb tájáról:

5. Santorini ( Σαντορίνη - Görögország)

santorini.jpg

A parányi, még 100 km2 -nél is kisebb (73 km2) szigetecske a görög szigetvilágban található, Athéntól 200 km -re délkeletre. A Kükládok nevű szigetcsoport tagja. Nevét a velenceiektől kapta a XIII. században, akik Szent Irénről szerettek volna megemlékezni, amikor elkeresztelték. Központi lagúnáját 300 méter magas szirtek veszik körül. Fővárosa a 2 ezer lakosú Fira, ahová 600 lépcsőfok vezet fel. Lenyűgöző kilátást nyújt, a világ egyik legszebb látványát.

4. Yosemite-völgy (USA, Kalifornia)

yosemite.jpg

Az USA -ban, Kaliforniában található Sierra Nevada hegység nyugati oldalán fekszik, a 13 km hosszú és másfél kilométer széles Yosemite-völgy, mely méltán szerepel a világ 5 legszebb tája közt. Kivételes adottságai, csodálatos hegyei, vízesései, növényzete miatt ma az Egyesült Államok legféltettebb nemzeti parkja is egyben. A park 1890 -ben jött létre 3 ezer négyzetkilométeren. Szimbóluma az 1095 méter magas, szinte tökéletesen függőleges El Capitan elnevezésű gránitszikla. 

3. Bora Bora (Francia Polinézia, Tahiti)

borabora.jpg

A XVIII. század óta francia igazgatás alá eső Tahiti szigetcsoport, a Csendes-óceán legszebb égköve. Legcsodálatosabb szigete Bora Bora, maga a földi paradicsom. Területe még Santorini szigeténél is kisebb, alig 29 km2. Lakossága 9 ezer fő. Tengerpartja lélegzetelállító. Legmagasabb pontja, az Otemanu 727 méterrel emelkedik az ezer árnyalatúan kék tenger és a szikrázó homokpartok fölé. 

2. Ha Long-öböl (Vietnam)

halong_obol.jpg

Hihetetlen, szinte földöntúli vidéknek tűnik az Észak-vietnami Ha Long öböl, különleges sziklaszigeteivel. Hivatalos adatok szerint 1969 mészkőszikla emelkedik itt ki a vízből, némelyik több száz méteres magasságokba törve. Az UNESCO 1994 -ben a világörökség részévé nyilvánította a Föld egyik legkülönlegesebb vidékét. Neve (Vịnh Hạ Long) a helyiek nyelvén: "alámerülő sárkány öble", mert a monda szerint egy sárkány teremtette az öblöt.

1. Raja Ampat (Indonézia)

raja_ampat.jpg

Az indonéz szigetvilág legcsodálatosabb helye kétségkívül a Raja Ampat szigetcsoport, mely Új-Guine partjai nak közelében található. A csodálatos táj és gyönyörű tengerpart mellett a szigetcsoport érdekessége, hogy biológusok szerint itt a leggazdagabb az egész kontinensen a tengeri élővilág. A szigetek környékén 1508 halfaj és 537 korallfaj él. 

Ráadás:

Ráadásként emelnénk ki a világ legkülönlegesebb tengerpartját, mely elrejtett különlegesség, hiszen csak egy szűk alagúton át közelíthető meg. Helye, a mexikói Marietta szigetek egyik tagja (Playe de Amor, más néven: Hidden Beach). Lakatlan sziget, mely le van zárva a turizmus elől, csak külön engedéllyel látogatható.

marieta_island1.jpg

marieta_island2.jpg

marieta_island3.jpg

***

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2018.12.02. (13:09)

Foci világbajnokság 2018 - Oroszország [40.]

Június 14 -én elkezdődött a 2018 -as oroszországi foci világbajnokság! Lehet előkészülni a sörökkel, szabadidővel, a családdal való megegyezéssel. Összesen 64 meccset nézhetünk végig 32 nap alatt, a július 15-én sorra kerülő döntőig! Érdemes közben kicsit tájékozódni csoportokról és a menetrendről (FIFA) Wiki

Ami a csoportokat illeti, a következő a helyzet:

foci_2015_csop.jpg

A C, illetve az E, F és G csoportokban nagyon erős csapatok is vannak, ezekben nagy küzdelem várható majd. A világbajnokság első szakasza egyébként június 14 és 28 közt a csoportmérkőzésekkel telik majd. Ezekből 48-at láthatunk. Majd következik a továbbjutási kieséses szakasz. Az itt következő táblázatban a csoportmeccsek időrendje követhető nyomon, mind a 48 mérkőzés. Az időpontokhoz két óra hozzá adandó! 

foci2018_csoportkor.jpg

Itt pedig lejjebb az egyenes kieséses szakasz meccsei láthatóak olyan formában, hogy a továbbjutások rendszerét is át tudjuk látni: 

foci_2018_kieses.jpg

Az előző, 2014-es brazil foci VB -t egyébként Németország nyerte, miután a döntőben 1:0 -ra verte Argentínát. Emlékezetessé tette ezt a VB-t, hogy az elődöntőben a brazilokat 7:1-re verte Németország. (A másik ágon Argentína Hollandiát verve jutott a finisbe.) Előtte, 2010-ben pedig Spanyolország lett az világbajnok, Hollandiát verve. Ami az utolsó Európa bajnokságokat illeti: 2016-ban Portugália nyert (Franciaországot verve a döntőben), 2012-ben pedig Spanyolország aratott diadalt az olaszokat legyőzve.

foci_vb.jpg

Végezetül egy térkép azokról az orosz városokról, ahol a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit tartják majd. Az biztos, hogy a 17 millió km2 -es országban hely bőven lesz mindenre. Ugyanakkor a helyszínek közti hatalmas távolságok meg is nehezitik majd a játékosok és szurkolók mindennapjait. Egy Szocsi - Jekatyerinburg távolság például nettó 2800 km.

focivb_terkep.jpg

Mindenkinek jó szórakozást és jó szurkolást kívánok! 

 

Az exobolygók rejtélyei [39.]

Ahogy a tudomány mind jobban fordul a világűr felé, úgy hallunk egyre többet az úgynevezett exobolygókról, melyek mára a környező égitestek (Hold, Mars ... stb) után következő legfontosabb kutatási célpontjainkká váltak. De mik is azok az "exobolygók"? Extraszoláris, röviden exobolygóknak azokat az égitesteket nevezzük, melyek a Naprendszeren (Solas System) kívül, idegen csillagok körül keringenek, a Földtől több fényévnyi távolságban. 

exobolygok.jpg

A legelső exobolygót, amit tudományosan is igazolt módon azonosítottak, az "51 Pegasi b" volt, melyet két svájci csillagász - Michael Mayor és Didier Queloz fedezett fel 1995 oktober 6-án, mintegy 50 fényév távolságban. A hatalmas hír a Nature magazin hasábjain volt először olvasható. A névadó Pegazus egyébként a görög mitológiában egy szárnyas ló, mely Poszeidon (tengeristen) gyermekeként "született" és az istenek fő segítőtársa lett. Az 51 Pegasi b egyébként olyan közel kering csillagához, hogy felszínén 1300 fok van. (A távolság 8 millió km, míg a Föld 149,6 millió km -re kering a Naptól.)

A Pegasi felfedezését követően óriási tempóban következtek a további észlelések, 1995 óta  már közel két ezer exobolygót azonosítottak. A hozzánk legközelebbi a "Proxima b" melyet 2016-ban fedeztek fel, alig 4,2 fényévnyi távolságban. (A Naprendszer határa egyébként tőlünk 1 fényévre található.) Ami adatait illeti: sugara 1,27-szer, sugara 1,1-szer nagyobb a Földénél, melyhez egyébként több tényezőt illetően is hasonlít, például abban, hogy szintén kőzetbolygó. Szakértők szerint a Proximának lehet saját atmoszférája, nitrogén és szén-dioxid összetételű légköre. 

Az exobolygók észleléseinek központja 2009 óta a Kepler űrtávcső, melyet a Kennedy űrközpontból (Florida) indítottak Nap körüli pályára. Eddig mintegy 1700 exobolygót fedezett fel, az alig 1,4 méter átmérőjű szerkezet. Bár ezek közül, csak 149 ről derült ki az, hogy valódi exobolygó (95 volt újonnan felfedezett planéta). Legfőbb kutatási  módszere a "Fedési módszer"  mely a csillagok fényének változásaira épít, ha azok előtt egy körülöttük keringő bolygó halad el. 

Élet lehetősége az exobolygókon

Az exobolygókat ma már az élet kialakulása szempontjából is vizsgálják. Azonban tény: a sok-sok felfedezett égitest több mint 90% -a esetében szóba sem jöhet a földihez hasonló élet lehetősége, mégpedig 6 tényező - a  szilárd kőzetfelszín, a megfelelő légkör, a káros sugárzást megakadályozó mágnesesség, a víz és a megfelelő hőmérséklet, illetve felszíni nyomás - hiánya miatt. Mégis, a kutatók szerint azért akadnak olyan Naprendszeren kívüli bolygók, melyek nagy valószínűséggel megfelelhetnek az élethez szükséges minimál-feltételeknek. 

Ilyen a 2010 szeptemberében felfedezett, tőlünk 20 fényévnyire keringő Gliese 581g, mely a Libra (Mérleg) csillagképben található és háromszor nagyobb, mint a Föld. A másik élet kialakulására alkalmasnak tartott exobolygó, a Gliese Cc, mely 22 fényévre van tőlünk, a Skorpió csillagképben (és 2012 óta ismert). További jelöltek: Kelper 22b (600 fényévre), HD85512b (35 fényévre) és a Gliese 581d (20 fényévre).

Sajnos a felsorolt égitestek egyelőre elérhetetlen távolságban vannak tőlünk, hiszen eddig az emberiség legmesszebb, 384 ezer kilométerre jutott, a Holdig. Egy fényév pedig 9.46 billió (9.46 ezermilliárd) km, amit jelenlegi eszközeinkkel sok-sok ezer év alatt tudnánk csak megtenni. A 17 km/s sebességre képes Voyager 1 űrszondának is (mely 1977 óta, vagyis 40 éve halad a Naprendszerben) több, mint 17 ezer év kell egy fényév megtételéhez. (A szonda egyébként 2017 augusztusában a Naptól 22 milliárd kilométerre járt, ami egy fényévnek csupán 0,23 százaléka.) Ha a Naprendszer határát a Kuiper-övhöz kötjük - ami a Naptól 30-50 csillagászati egységre (azaz 4,5 - 7,5 milliárd km -re) van, a Neptunusz pályáján alig túl - akkor a Voyager-1 űrszonda már elhagyta csillagrendszerünket; ha viszont elfogadjuk, hogy a Naprendszer szélét az Oort-felhő jelenti, ami nagyjából egy fényévre van Naptól (7,5-15 billió km -re), akkor az űrszonda még bőven a Naprendszeren belül jár (és soha nem hagyja el azt). Hogy az arányokat érzékeltessük: ha van egy focipálya, és annak alapvonalán fekszik a Nap, akkor tőle 8 cm -en belül lennének az ismert bolygók a Neptunusszal bezárólag és a pálya túlsó alapvonala lenne az egy fényév távolság (és az Oort-felhő, vagyis a Naprendszer vége.)

naprendszer.jpg

A Mars jelenleg az új reális célpont, de oda is 9 hónap lenne az út, hiszen még hozzánk legközelebbi helyzetében is 56 millió kilométerre kering. (Legközelebb 2035-ben tehetünk kísérletet meghódítására.) Komolyabb, csillagközi utazásokhoz, a Naprendszer határainak eléréséhez illetve a legközelebbi exobolygók meghódításához teljesen új alapokon működő űrhajókra és új rakétatechnológiára lenne szükség (sőt az emberi test hibernálásának kifejlesztésére). De ettől jelenlegi tudásunk még nagyon messze ven.

Az exobolygók az emberiség számára rejtélyes égitestek, fantáziánk és képzeletvilágunk különleges célpontjai, melyekről jelenleg milliónyi dolgot feltételezünk, akár azt is, hogy fejlett civilizációkat rejtenek. A bizonyosság megszerzése vagy akár csak több információ begyűjtése azonban sok-sok évtizedre, vagy évszázadra van korunktól. 

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2018.03.11. (19:29)

***

Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

A korábbiakban már boncolgattuk egy esetleges Mars-utazásnak és Mars-kolónia létrehozásának problémáit, ezúttal azt nézzük meg, hogy milyen más égitesteken lehetséges mindez és milyen körülmények nehezíthetik, vagy tehetik lehetetlenné a kolonizációt. 

mars_kolonia5.jpg

A legközelebbi égitest a Hold, alig 384 ezer kilométerre található, ami a világűr távolságait tekintve nagyon közelinek mondható. Mégis csak 45 éve járt ott utoljára ember (ez volt a hatodik Holdra szállás 1972 december 11-én). Más égitestre pedig még soha nem tettük a lábunkat. Hogy miért? Főleg mert sokszoros távolságokról van szó. A Hold utáni legközelebbi égitest, a Vénusz - még legközelebbi pozíciójában is - 38 millió kilométerre van ugyanis tőlünk (ekkor kerül egymáshoz legközelebb a két bolygó). Ez majdnem százszor  több, mint a Föld-Hold távolság. A Mars esetében ez az adat 56 millió km, a Merkúr pedig 77 millió km -es messzeségével szinte elérhetetlennek tűnik számunkra. (És ezek azok a számok, melyek a lehető legkedvezőbb bolygó-együttállások esetén érvényesek. Az említett bolygók pályamozgásaik során sokkal messzebb is kerülnek tőlünk.) Így elmondható: a Naprendszer 3 másik kőzetbolygója közül (Merkúr, Vénusz, Mars) csak a Vénuszt és a Marsot érdemes vizsgálni odautazás és ott tartózkodás szempontjából. A Merkúr nem csak hogy túl messze van, de nincs légköre (nincs felszíni nyomása) erős felszínén a sugárzás és a hőmérséklet -185 illetve +400 fok közt mozog (attól függően, hogy a nap felőli, vagy másik oldali részen mérjük).

mars_kolonia6.jpg

A Merkúrt kizárva a Hold után közelséget tekintve a Vénusz következik (38-40 millió km-re van tőlünk), ahová akár 6 hónapnyi utazás után el lehet jutni. Igen ám, de milyen körülményeket találnánk ott? Nagyjából 5 tényező miatt lehetetlen a kolóniateremtés:

 1. A Vénusz felszínén, a Naphoz való közelségnek és a rendkívül erős üvegházhatásnak köszönhetően folyton 500 fok közeli a hőmérséklet. (Jellemzően 450-480 celsius.)
 2. A légköri nyomás közel százszorosa a Földinek (1013 millibar helyett 92 ezer millibar)
 3. Folyamatosak a kénsavas esők és a vulkán-kitörések
 4. Állandóak a felszíni viharok, melyek jellemzően 200-300 km/h erejűek
 5. Erős a kozmikus sugárzás az egész felszínen

Mindehhez hozzájön természetesen az utazás problémái: túl hosszú az út, túl költséges az egész, túl sok a bizonytalanság benne és túl nagy az utazókat érő káros hatás. Ja, és nem lehet visszajönni természetesen. Aki oda utazik, az ott is marad. Ugyanakkor tudósok felvetették már, hogy a Vénusz körül egy bizonyos légköri tartományban van ózon és a hőmérsékleti illetve légnyomás értékek is kedvezőbbek. Ennek megfelelően afféle "lebegő állomások" képében, még megvalósulhat egy utazók életben tartására alkalmas állomás. Kérdés persze, hogy egy ilyen 50-60 km magasságban lebegő támaszponttal mit nyerne az emberiség, a tudományos megfigyelések hasznán kívül?

mars_kolonia.jpg

Ami a Marsot illető, erről a bolygóról már sokszor esett szó. 2018 után 2035-ben lesz újra alkalmas időpont (úgynevezett átjutási ablak) arra, hogy emberi misszió induljon a Vörös bolygóra. Az odautazás valamivel hosszabb, mint a Vénuszra: 6 hónap helyett kb. 9 hónap lenne. Ám  Marssal is vannak problémák:

 1. Globális mágneses tér hiányában a Marson nagyon magas az emberi szervezetre káros, kozmikus sugárzás szintje. (Közel 40-szer annyi, mint amennyit el tudna viselni szervezetünk.) 
 2. Túl alacsony a légköri nyomás. (A Földi 1013 mbar helyett csak 7,5 mbar.)
 3. Nagyon alacsony a gravitáció, majdnem harmada a Földinek (9,807 m/s² helyett 3,711 m/s²), ami hosszú távon káros lehet az emberi testre. 
 4. Egyelőre nem megoldott egy esetleges Mars-telep vízellátása. A tudósok szerint a felszín alatt van ugyan jég, de annak kitermelése problémát okoz.
 5. Nem pontosan ismertek a felszíni veszélyek, de komoly kockázatot jelentenek a felszíni viharok (a ritka légkör ellenére igenis vannak ilyenek) és a világűrből érkező esetleges becsapódó meteorit törmelékek.

A felsorolt legfőbb problémákkal szemben viszont pozitívum, hogy a hőmérséklet elviselhető (a bolygóátlag -40 fok), ami ugyan néha a -100 fokot is elérheti, de a marsi egyenlítőn 0 és plusz fokok is előfordulnak. A Merkúr, Vénusz és Mars fizikai jellemzői eleve behatárolják az esetleges emberi ott tartózkodás, kolónia építés lehetőségeit. 

A Marson - szemben a Vénusszal - elvben építhető állandó telep (műszaki akadálya ennek ma már nincs), de a telepnek MINDEN létező életfeltételt biztosítania kellene: levegőt, vizet, nyomást, élelmet, megfelelő hőmérsékletet ahhoz, hogy ott hosszabb időn át életben maradjanak az emberek.

mars_kolonia3.jpg

A legtöbb kutató szerint egy felszíni barlangban kialakításra kerülő hermetikusan zárt telep alkalmas lehet egy kolónia fenntartására, az említett feltételek folyamatos biztosításával.

 • Első kérdés: megéri e egy Mars-telep létrehozása és van e értelme? 
 • Második kérdés: meddig bírnák ki ott az emberek?
 • Harmadik kérdés: hogyan védhető ki a pszichikai terhelés az ott tartózkodók esetében?
 • Negyedik kérdés: megoldható e a visszaút?

A válaszokat csak mérnökök, orvosok, pszichiáterek és csillagászok tudhatják. Az első kérdés kapcsán gyakran merül fel az a válasz, hogy a tudománynak szüksége van erre a lépésre (a továbbfejlődéshez), illetve, hogy egy földi katasztrófa (mondjuk egy kisbolygóval való ütközés, atomháború ... stb) esetén kell egy hely, ahová átmenekíthető az emberi faj. A második kérdésre a válasz hideg számításokon alapul: meddig biztosítható a levegő, a víz és az élelem egy kolónia számára, ha a telepen mindezek nem állíthatóak elő? (Ha előállíthatóak, akkor persze más a helyzet, mert ebben az esetben jócskán kitolódhat a kolónia élettartama.) A harmadik kérdés a pszichikai terhelés, mely komoly probléma, hiszen bizonyos számú ember folyamatos összezártsága rengeteg súrlódást okozhat, melyek akár végzetessé is válhatnak. (Elég arra gondolni, ha néhány ember agresszívvé válik a bezártságtól és a kolónia tagjai egymás ellen fordulnak, mondjuk néhány évi bezártság után.) A negyedik kérdés, ami a visszaútra vonatkozik: mérnöki feladvány, csakis a tudósok és az elkövetkező évek műszaki fejlődése adhat rá választ.

mars_kolonia7.jpg

Az Ares I. és az Ares V. (foto: AFP)

Összességében emberi kolóniák létrehozása (Naprendszerünkben) egyelőre meghaladja tudásunkat és felkészültségünket. Ugyanakkor küszöbön áll ennek kivitelezése. Az amerikai NASA, a kínai CNSA és az orosz RKA mellett (ezek jelenleg a legnagyobb űrügynökségek) a milliárdos Elon Musk is elkülönített már bizonyos pénzforrásokat (vagy legalábbis tervbe vette) egy jövőbeni Mars utazáshoz. Jelenleg azonban még az odaút és a landolás is feladja a leckét, nem beszélve a telep kialakításáról és fenntartásáról, illetve az említett pszichológiai problémák kivédéséről.

Ami egy esetleges űrkolónia kialakítását illeti ...

Fontos, hogy egy ilyen telep biztosítani tudja a kolónia lakói számára a földihez hasonló életritmust, vagyis a munka, szórakozás, pihenés hármasát. Pszichológusok szerint ugyanis csak a motivált, célokért küzdő, konstruktív módon lekötött közösségek lehetnek működőképesek. Biztosítani kell tehát az ott élők számára a napi teendőket, feladatokat csak úgy, mint a szórakozás, kikapcsolódás, sőt testmozgás, sport illetve pihenés lehetőségeit is. Ha nem tudunk futni, mozogni, sportolni, akkor hosszú távon lelki és testi problémák is kialakulhatnak. Ha nincs szórakozási lehetőség, általános depresszió alakulhat ki. Kellenek tehát edzőtermek, futópályák, sőt mozik, színházak, játéktermek is. 

Mindezek kialakítása azonban nem is olyan egyszerű feladat, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy az egész komplexumban azonos életfeltételek szükségesek (levegő, hőmérséklet ... stb), miközben a hely igencsak korlátozott. Sokan ezt egy búra alatt kialakított "város" létrehozásával képzelik el (bár egy ilyen "búra" kialakítása mind anyagában, mind műszaki megoldásaiban problémát jelent jelenleg).

Mások úgy gondolják, hogy több, egymással folyosókkal, járatokkal összekötött kabinrendszer-szerű komplexum volna ideális, mely lábakon állna. Egyes helyiségek alvásra szolgálnának, mások munkahelyekként funkcionálnának, és lennének sport, illetve szórakozás céljaira kialakított kabinok is. Az ilyen megoldáshoz mintát nyújthatnak egyes mélytengeri telepek, antarktiszi kutatóbázisok vagy űrállomások. Fontos az energia-termelés biztosítása és érdemes gondolni az élelem-előállításra is (melyhez külön épületek szükségesek). Leginkább egy körszerűen kialakított, sok helyiséges, bővíthető telep tűnik ideálisnak. Gondolni kell a vezetésre, sőt valamiféle belső rendfenntartó szervezetre is, mely szükség esetén fellép a rend érdekében. Az is előremutató ötlet, ha eleve kettő, vagy három külön kolónia készül, melyek közt idővel cserélődhet a személyzet (változatosság biztosítása). 

Az elmondottak dacára az állandó, évekig vagy évtizedekig való bezártság, az ugyanazon emberekkel való kényszer-együttélés, a szabad levegőtől, természettől való elszakadás óriási próbatételt jelenete és egyes szociológusok, pszichológusok szerint törvényszerűen előbb-utóbb végzetessé válna. Ahogyan az emberi történelem megmutatta: a háborúk örök részesei históriánknak. 

Itt azonban még nem tartunk. Jelenleg csak tervezgeti az emberiség a Mars meghódítását, miközben annak kitűzött időpontját egyre messzebbi és messzebbi dátumra tologatja. 

 

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

***

Rekordszámú hosszú hétvége lesz 2018 -ban [37.]

Biztosan mindenkinek jó hír, hogy a munkanaptár előrejelzése szerint 2018 -ben rekordszámú hosszú hétvégénk lesz. Négy kivételével (február, június, július, szeptember) minden hónapban lesz olyan ünnep, ami "összevonódik" majd egy-egy hétvégével, három, vagy négynapossá téve a szünetet. Nézzük konkrétabban! Segít a következő táblázat (forrás: hrportal.hu):

unnepnapok.jpg

Márciusban két hétvége is "megnyúlik" majd: március 15 ugyanis csütörtökre esik, így megkapjuk majd a pénteket hozzá, aztán március 30, nagypéntek teszi három napossá a weekend -et. Április 2 a Húsvét miatt lesz szünet, április 30 pedig a másnapi május 1 okán. Májusban ott lesz még 21., pünkösd, ami hétfőre esik. Június és július kiesik ugyan, de augusztus 20 megint csak hétfőre esik. Októberben megkapjuk 22., mert kedden az 1956 -os forradalom nemzeti ünnepét tartjuk. November elseje Mindenszentek napja, ami csütörtökön lesz, így a péntekkel együtt 4 napossá teszi majd azt a hétvégét. Decemberben egy húzóban 5 napot is otthon lehetünk majd szabi nélkül, hiszen 22 és 23 egyébként is hétvége, aztán ott a hétfő amit megkapunk áthelyezett pihenőnapként, hiszen utána kedd és szerda karácsony. 

Munkaszüneti napok listája 2018 -ban:

 • január 1. (hétfő) Újév első napja
 • március 10. (szombat) munkanap
 • március 15. (csütörtök) Nemzeti Ünnep
 • március 16. (péntek) pihenőnap
 • március 30. (péntek) Nagypéntek, pihenőnap
 • április 2. (hétfő) Húsvét
 • április 21. (szombat) munkanap
 • április 30. (hétfő) pihenőnap
 • május 1. (kedd) Munka ünnepe
 • május 21. (hétfő) Pünkösd
 • augusztus 20. (hétfő) Államalapítás
 • október 13. (szombat) munkanap
 • október 22. (hétfő) pihenőnap
 • október 23. (kedd) 1956-os forradalom évforduló
 • november 1. (csütörtök) Mindenszentek
 • november 2. (péntek) pihenőnap
 • november 10. (szombat) munkanap
 • december 1. (szombat) munkanap
 • december 15. (szombat) munkanap
 • december 24. (hétfő) Szenteste, pihenőnap
 • december 25-26. (kedd-szerda) Karácsony
 • december 31. (hétfő) pihenőnap 

Két háború is küszöbön áll [36.]

Fontos és meghatározó világpolitikai eseményektől hangos a nemzetközi sajtó: Észak-Koreában és Izraelben is válságos helyzet kezd kialakulni, háborúk kirobbanásának veszélyével. Észak-Koreában Kim Dzsongun sérelmesnek tartja, hogy határaihoz közel amerikai hadgyakorlat zajlik (Dél-koreai együttműködésben) 12 ezer amerikai katona és 230 harci repülő részvételével. (Hétfő óta.) Ráadásul Donald Trump szokatlan nyíltsággal beszél egy Észak-Korea elleni esetleges támadásról, a diktatúra megbüntetéséről. A Phenjan által agresszívnek tartott lépések miatt az Észak-koreaiak már úgy fogalmaznak, hogy félszigeten biztosra vehető a háború, csak annak időpontja a kérdéses. Ennek dacára (vagy pont ezért) gőzerővel fejlesztik tovább rakétarendszerüket és a napokban is fellőttek egy újabbat. Állításuk szerint már az USA bármely pontjára képesek atomtöltetet eljuttatni, akár Washingtonba is.

kimdzsongun.jpg

Egy esetleges háború Észak-Korea és az USA közt mindenesetre felforgatná a világ biztonságpolitikai helyzetét, főleg akkor, ha Kína is beavatkozna. A koreai félsziget északi részén ugyanis kb. 1 millió katona lesi Kim Dzsongun parancsait, miközben 458 vadászgépet tudnak bevetni. Ehhez jönne még Kína segítsége is, a világ harmadik legnagyobb haderejének mozgósításával. De még ha Peking távol is maradna egy esetleges koreai háborútól, az igazi veszélyt az jelenti, hogy Észak-Korea bármikor megteheti, hogy kilő egy nagy hatótávolságú atomrakétát. Persze az USA korszerű elhárító-rendszerrel rendelkezik, de ez korántsem működik tökéletesen és bármikor „átcsúszhat” egy töltet, mely hatalmas pusztítást okozhat bármelyik amerikai nagyvárosban (százezreket vagy milliókat megölve). Az ifjú koreai diktátor egy rendszere elleni támadás miatti sértettségében bármikor képes lehet egy ilyen végzetes lépésre. Tudják ezt a Pentagonban és a Fehér Házban is, ezért fogják százszor is meggondolni minden lépésüket.

A másik háborús válsághelyzet Izraelben kezd kialakulni, ahol a palesztinokat vezető Hamasz intifádát (általános felkelést) hirdetett Izrael ellen. (Az első intifáda 1987-ben, a második 2000 –ben kezdődött és mindkettő évekig tartott.) Ezúttal Donald Trump volt a felkelés kiváltó oka, mert a napokban bejelentette, hogy az USA Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.  A közlés azért érintette érzékenyen a palesztinokat, mert a várost szerintük jogtalanul tartja már 50 éve megszállás alatt a zsidó állam és eddig a külföldi nagyhatalmak, köztük Amerika is óvakodtak elismerni Izrael 1967 –es lépését. Az általános elkeseredés komoly háborús helyzetet szülhet, amibe Irán is beavatkozhat, mégpedig a palesztinok oldalán (hiszen Izrael első számú főellensége a perzsa ország). Nem tudni mi állhat Trump bejelentésének hátterében (és annak időzítése is kérdéses), de meggondolatlanságnak tűnik, amivel senki nem nyert semmit, ellenben most egy újabb háborús gócpont születhet.

intifada2.jpg

Izrael területén a főbb kormányzati szervek és nagykövetségek épp a Jeruzsálem körüli viták miatt Tel-Avivban működnek. Ezek egy részének Jeruzsálembe költöztetése óriási felháborodást fog szülni a palesztinok körében és az egész arab világban.

A két válság egyelőre háttérbe szoríthatja a még zajló egyéb konfliktusokat, így például a szíriai helyzetet, az Iszlám Állam megmaradt állásainak felszámolását, a jemeni belháborút, a Dél-kínai tengeren zajló versengést, vagy Ukrajna ügyét.

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

Az Észak-Nyugat átjáró (Northwest Passage) [35.]

A történelemből ismert és Kenneth Roberts 1937-ben megírt világhírű regényéből Európában is mindenfelé emlegetett Északnyugati átjáró három teljes évszázadon keresztül izgatta az európai hajósokat. Az amerikai kontinensen már a XVI. század óta megjelenő gyarmatosító hatalmak - Anglia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia - mindent elkövettek, hogy valahol északon átjárót találjanak a két óceán (az Atlanti és a Csendes) közt, hogy gyors áthaladást biztosítsanak a nyugati part (Kalifornia) és a Keleti part (New-York) illetve Európa között.

Szükség volt erre, mert Közép-Amerikában ekkor még nem létezett a Panama-csatorna (az majd csak 1913 -ra készül el) így csak az egész kontinens déli megkerülésével volt lehetséges az átutazás. (Vagy szárazföldön.) A tengeri útvonal hatalmas költségekkel járt az iszonyú távolság miatt és kiszolgáltatottságot is jelentett a Magellán-szoros környékét birtokló spanyolok és portugálok felé. Az Észak-Amerikát megszerezni vágyó briteknek, franciáknak és hollandoknak tehát égetően nagy szükségük lett egy SAJÁT, északi átjáróra nyugat és kelet között.  

eszaknyugati_atjaro.jpgCsakhogy sokáig senki nem találta ezt a hajózási útvonalat, bár mindenki sejtette: léteznie kell valahol. Kísérletet tett megkeresésére: 1517-ben Sebastian Cabot, 1576-ban Martin Forbisher, 1578-ban és 1583-ban sir Humphrey Gilbert, 1609-ben és 1610–1611-ben Henry Hudson, 1612-ben és 1615-ben Robert Bylot és William Baffin. Sokaknak közülük, szinte mániájává vált a titokzatos csatorna megtalálása.

Végül az átjárót Kanada északi szigetei közt a XIX. században találták csak meg. Előbb John Franklin (1845), majd Roald Amundsen (1906) hajózta végig az útvonalat. 

eszaknyugati_atjaro3.jpg

A hajózás és kereskedelem megindult és végre 300 év után lekerült az átjáró megkeresése a hajósok, felfedezők, utazók "feladat-listájáról".