Mindenkinek jár egy kávészünet valamilyen érdekes témával

Kávészünet

Utolsó kommentek:

CriticalMaster 2018.06.22. 19:58:31

Rengeteg jó meccs várható! Hajrá Spanyolország, Portugália és Argentína!!!

Bejegyzés: Foci világbajnokság 2018 - Oroszország [40.]

Scriptor. 2018.03.15. 12:19:07

@Captain America.: elképzelhető élet más bolygókon, a Naprendszeren kívül, csak éppen az nem képzelhető el, hogy valaha eljussunk oda. Az emberiség jelenleg néhány napos utakat tud csak megtenni az űrben, max 400 ezer km -re jutva (ez a Föld-Hold távolság). Viszont az említett bolygók több tízezer évnyi utazás távolságában vannak tőlünk. A megoldás vagy egy szerkezet, ami a fénysebesség többszörösére képes, vagy a térgörbületek használata. Ez utóbbi elmélet arról szól, hogy a tér nem a megszokott három dimenziós kiterjesztésű, hanem úgynevezett görbületeket képez, melyeken át lehet jutni, töredékére csökkentve az utazás időt egy-egy pont között. Az egészet maga Einstein vetett először papírra. A szingularitással együtt.

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

Captain America. 2018.03.14. 16:23:00

Olyan határtalan mennyiségű csillagrendszer, exobolygó és hold található a Földtől 10-20 fényéven belül, hogy egyszerűen kizárt, hogy egyiken se legyenek meg az élet minimál feltételei, az a bizonyos 6 szentencia:

szilárd kőzetfelszín
megfelelő légkör
káros sugárzást megakadályozó mágnesesség
víz
megfelelő hőmérséklet
megfelelő felszíni nyomás

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2018.03.13. 08:40:58

@Dictus Magister: igen, ma még óriási különbség, hogy műszeresen vagy emberi legénységgel jelenik e meg valahol az emberiség. Műszeresen már a Marson is rég jelen vagyunk és a Voyager révén az első ember kéz alkotta szerkezet túljutott a belső Naprendszeren.

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

Dr.Genya. (törölt) 2018.03.12. 17:20:43

Nem akarok senkit elkeseríteni,de a rakéta technológia egy helyben topog évtizedek óta.Ötletek persze vannak dögivel,de ennyi.1969 óta semmi áttörés nincs a témában,nem véletlen Buzz Aldrin tavalyi kifadása sem.

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

közép dunántúli régió 2018.03.12. 17:11:32

@Dictus Magister: óriási szükség lenne a jelenlegi rakétatechnológia fejlesztésére. Ha csak a fénysebesség egytizedét sikerülne elérni, az út a Marsig pár órára rövidülne.

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

CriticalMaster 2018.03.12. 16:03:44

A Mars 2035 -ben elérhető lehet, emberi utasok számára is. Sőt, elvben ez már ma is lehetséges, technikai tudásunk elegendő hozzá. Azt persze nem tudjuk, hogy a 8-9 hónapos utazás milyen terhet róna az utasok szervezetése és azt sem, hogy túlélnék e a Mars felszínén a káros sugárzást (illetve miként jönnének haza). De nagyon közel vagyunk a dolog megvalósításához.

A távolabbi utazások már nagyobb kérdőjelek. A Voyager -1 űrszonda jelenleg 61200 km /h -val tart a külső Naprendszer széle felé, 20 milliárd kilométerre tőlünk. Már 40 éve megy töretlenül. Ez is óriási eredmény, ha meggondoljuk. Régen elhagyta már a Neptunuszt és a Kuiper-övet is, így sokak szerint lényegében kilépett a Naprendszerből.

Emberi utasokkal egyelőre nem tudunk több hónapig vagy évig tartó utakat vállalni, de a mély-hibernáció kifejlesztésével ez sincs azért olyan túl messzire már korunktól.

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

Dr.Genya. (törölt) 2018.03.12. 15:56:28

"A bizonyosság megszerzése vagy akár csak több információ begyűjtése azonban sok-sok évtizedre, vagy évszázadra van korunktól"
Ennyi.
Felfoghatatlan és áthidalhatatlan távolságokról beszélünk,jelen állás szerint esélyét sem látom annak a technológiai ugrásnak,ami lehetővé tenné a "bizonyosságot".
De nagyon szertném,ha tévednék...

Bejegyzés: Az exobolygók rejtélyei [39.]

Jericho. 2018.02.21. 21:22:37

Talán 2035 -ben összejöhet a Marsra szállás. De kolóniát szerintem még akkor sem fognak létrehozni. Maximum oda mennek, meg vissza.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.21. 09:27:04

@naphegyi vince:
A robot olcsóbb.
Egy emberhez küldeni kell kaját meg egyéb felesleges terhet is vele. Egy robot megelégszik pár napelemmel is.
Az emberi küldetésekről gyakorlatilag nem lehet beszélni az elkövetkező pár évszázadból. Max faszméregetésre leküldenek 1-1 embert Marsra meg más bolygókra/kövekre megszerezni a relamfirst achit, de annyi. Nem fognak embereket küldeni bányászni sehova, hisz robot megcsinálja olcsóbban és hatékonyabban.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.02.20. 23:26:28

@Fritz Gerlich: Az űrkolonizáció nem feltétlenül jelent bolygókolonizációt, nagyobb űrállomások is játszanak. Főleg akkor lehet a kisbolygó vagy bármi egyéb érdekes, ha vannak ott bányászatra érdemes erőforrások. Nyilván az időhorizontok is nagyon fontosak. Rövid távon Hold-Mars, de itt is nagy kérdés, hogy mi is az a rövid táv, kolonizáció vagy csak űrállomás. Az is kérdés, hogy közben hogy fog fejlődni az aszteroida bányászat. Én azt mondom, hogy 10-60 éves horizonton csak ez van. 10 éven belül még ez se, csak előkészületek.

2030-40 környékén elindulhat a Mars-Hold történet, de itt meg az a legnagyobb kérdés, hogy emberes vagy robotos történet fog indulni. Hiszen a robot csak drága, elveszteni pusztán anyagi kategóriás történet. Embert veszteni több.

Sok felé lehet ágazni. De maradhatunk az emberveszteségnél is. Pl. van egy olyan nézőpont is, hogy 7,5 milliárd emberből alighanem lehetne találni pár olyat is, aki egy szimpla odautas (tudományos, kolonizációs) küldetésre is elmenne. Pénz a családnak, nevét pedig örökre felvéssük az emberi történelem lapjaira. Meglehet hogy az olyan fogalmak, mint az >emberi történelem<, meg az >örökre< az űrkolonizáció kapcsán nagyon más kontextusba kerülnek, mint azt mi korábban megszoktuk.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Fehérszakál 2018.02.19. 21:34:22

A véleményem szerint nagyon jó, hogy eljutottunk a holdra mert adott egy kis tapasztalatot. Szerintem nem a holdon, vagy más bolygón kellene elkezdeni építkezni, hanem előbb sokkal közelebb a földhöz, egy olyan űrállomást kellene létrehozni amit már érdemes úgy megforgatni, hogy legyen normálishoz közeli gravitáció egyes részein ahol az emberek élnek. Jelenleg igen nagy probléma a mostani rakéták teherbíró képessége is, csak gondoljunk bele, mennyi ólmot kellene például feljuttatni az űrbe hogy megfelelő sugárvédelemmel rendelkezzünk. Persze rengeteg vízzel is megoldható ez a lakótér körül, de ezt is fel kell vinni. Ezenkívül rengeteg más felszerelést és alapanyagot is fel kell juttatni ami akár több száz rakétával lehetne feljuttatni a mai rakéták terhelhetősége mellett. A mikro meteoritok és a napkitörések ellen is védekezni kell, például egy nagy mágneses tér létrehozásával az űrállomás körül. Ha a holdon vagy a marson csinálunk bázist ott is szükség lesz rá, hacsak nem mélyen a felszín alá fúrt alagutakban akarunk majd ott élni vakond módjára. A föld körül keringő építendő űrbázist olyan pályára kell állítani, hogy az űrliftet meg lehessen valósítani. Már egy csekély pár tonna teherbírású űrlift is hatalmas lökést adna az űrállomás megépítéséhez, bővítéséhez, utánpótlás és építőanyagok gazdaságos felvitelére az űrbe. Nem lenne szükség sok száz rakéta indításra ami nagyon költséges.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Fritz Gerlich 2018.02.19. 15:46:55

@Dr. Bélus___: Keveselled a Marsot és a Vénuszt, mint lehetőségeket? Elárulnád, hogy mégis milyen más bolygó jöhetne még szóba??? A kisbolygóövvel csak viccelsz, remélem? Ott CSAK a Ceres jöhetne szóba, hisz az a legnagyobb, de mérete és tömege csak töredéke a Holdnak. Gyakorlatilag egy szikladarab. Akkor mi jöhetne még szóba? Semmi. Marad a Mars és a Vénusz, esetleg a Merkúr (ahogy a posztban is szerepel).

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Dr. Bélus___ 2018.02.19. 14:13:18

Mars-Vénusz... és ennyi? Karcsú. Kisbolygóöv? Európa? Előbbinek még némi értelme is lehetne (bányászat).
Az meg teljesen lényegtelen, hogy milyen messze van két bolygó, az sokkal fontosabb, mekkora deltaV kell hozzá illetve mennyi ideig tart az út. Mert ugye: 1. senki nem egyenesen fog átmenni (gyengébbeknek: Hohmann transfer orbit), 2. jó esetben nem becsapódni szeretnénk a bolygóba, hanem a leszállás pillanatában kb. 0 relatív sebességet elérni, azaz nagyon nem mindegy, hogy van-e légkör aerobrakinghez (sokat csökkent a szükséges deltaV-n). És persze ennyire nem is egyszerű a dolog, mert lehet, hogy nem is "egyenesen" a célhoz megyünk, pl. a Hold körül egy hintamanőver mindenképpen lesz, de külső bolygók/holdak esetén simán lehet, hogy egy Vénusz út is befigyel hasonló okból.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

WAR10CK. 2018.02.19. 12:26:02

A Marsra lépés 2035 -ben jó eséllyel megvalósul majd. 1969-ben a legelső Holdra szállást az sürgette, hogy verseny volt a két nagyhatalmi tömb között, és mind a szovjetek, mind az amerikaiak elsők akartak lenni. Ma nincs versengés, ezért motiváció sem alakult ki. De 2035 -ig lesz annyi pénz a NASA alapban, hogy megcsinálják.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.19. 12:05:17

@Kedélyes Paraszt:
Azt? Felönek egy rakatát növeényekel a Marshoz, aztán 1 év múlva már tudni fogjuk h viselkednek. A technika adott hozzá, csak a miért hiányzik.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

Kedélyes Paraszt 2018.02.19. 12:02:50

egyaltalan nem adott minden technikailag. Nem tudjuk hogy viselkednek a kovenyek egyharmad gravitacioban, ugyanez igaz az emberekre. meg meg biztos lehetne egy halom tech akadalyt sorolni.

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

2018.02.19. 11:34:55

Matematikai fejtörő: A Mars, Vénusz és a Merkúr felszínére kitelepültek az emberek. Mindegyik bolygón bármelyik ember ezt mondhatja:
1. A három legközelebb lakó ember egyenlő távol lakik tőlem.

2. Ez a három ember is azt mondhatja, hogy mi hárman is egyenlő
távolságra lakunk egymástól.
Hányan laknak a három bolygó közül a legnépesebben?
Az egyik fotó kicsit segít!

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]

csakférfi 2018.02.19. 09:52:22

@Sir lovag:
1. Egységes tudomànyos (biològiai,fizikai,pszichològiai.....stb.) törvények.
2.Egyseges tàrsadalom a bolygòn.....
3. Hàborúk és egyéb eröszakos csselekmények megszünése.
4. Màs bolygòk kolonizàlàsa.

Nem formàlhatunk úgy meg valamit ,ha a törvényeit nem ismerjük és nem értjük.
Vagy kudarc a vége....làsd bioszféra kisérlet a sivatagban.

:)

Bejegyzés: Kolóniák létrehozásának esélyei más bolygókon [38.]