Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Két háború is küszöbön áll [36.]

2017. december 07. - Arte Peritus

Fontos és meghatározó világpolitikai eseményektől hangos a nemzetközi sajtó: Észak-Koreában és Izraelben is válságos helyzet kezd kialakulni, háborúk kirobbanásának veszélyével. Észak-Koreában Kim Dzsongun sérelmesnek tartja, hogy határaihoz közel amerikai hadgyakorlat zajlik (Dél-koreai együttműködésben) 12 ezer amerikai katona és 230 harci repülő részvételével. (Hétfő óta.) Ráadásul Donald Trump szokatlan nyíltsággal beszél egy Észak-Korea elleni esetleges támadásról, a diktatúra megbüntetéséről. A Phenjan által agresszívnek tartott lépések miatt az Észak-koreaiak már úgy fogalmaznak, hogy félszigeten biztosra vehető a háború, csak annak időpontja a kérdéses. Ennek dacára (vagy pont ezért) gőzerővel fejlesztik tovább rakétarendszerüket és a napokban is fellőttek egy újabbat. Állításuk szerint már az USA bármely pontjára képesek atomtöltetet eljuttatni, akár Washingtonba is.

kimdzsongun.jpg 

Egy esetleges háború Észak-Korea és az USA közt mindenesetre felforgatná a világ biztonságpolitikai helyzetét, főleg akkor, ha Kína is beavatkozna. A koreai félsziget északi részén ugyanis kb. 1 millió katona lesi Kim Dzsongun parancsait, miközben 458 vadászgépet tudnak bevetni. Ehhez jönne még Kína segítsége is, a világ harmadik legnagyobb haderejének mozgósításával. De még ha Peking távol is maradna egy esetleges koreai háborútól, az igazi veszélyt az jelenti, hogy Észak-Korea bármikor megteheti, hogy kilő egy nagy hatótávolságú atomrakétát. Persze az USA korszerű elhárító-rendszerrel rendelkezik, de ez korántsem működik tökéletesen és bármikor „átcsúszhat” egy töltet, mely hatalmas pusztítást okozhat bármelyik amerikai nagyvárosban (százezreket vagy milliókat megölve). Az ifjú koreai diktátor egy rendszere elleni támadás miatti sértettségében bármikor képes lehet egy ilyen végzetes lépésre. Tudják ezt a Pentagonban és a Fehér Házban is, ezért fogják százszor is meggondolni minden lépésüket.

A másik háborús válsághelyzet Izraelben kezd kialakulni, ahol a palesztinokat vezető Hamasz intifádát (általános felkelést) hirdetett Izrael ellen. (Az első intifáda 1987-ben, a második 2000 –ben kezdődött és mindkettő évekig tartott.) Ezúttal Donald Trump volt a felkelés kiváltó oka, mert a napokban bejelentette, hogy az USA Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.  A közlés azért érintette érzékenyen a palesztinokat, mert a várost szerintük jogtalanul tartja már 50 éve megszállás alatt a zsidó állam és eddig a külföldi nagyhatalmak, köztük Amerika is óvakodtak elismerni Izrael 1967 –es lépését. Az általános elkeseredés komoly háborús helyzetet szülhet, amibe Irán is beavatkozhat, mégpedig a palesztinok oldalán (hiszen Izrael első számú főellensége a perzsa ország). Nem tudni mi állhat Trump bejelentésének hátterében (és annak időzítése is kérdéses), de meggondolatlanságnak tűnik, amivel senki nem nyert semmit, ellenben most egy újabb háborús gócpont születhet.

intifada2.jpg

Izrael területén a főbb kormányzati szervek és nagykövetségek épp a Jeruzsálem körüli viták miatt Tel-Avivban működnek. Ezek egy részének Jeruzsálembe költöztetése óriási felháborodást fog szülni a palesztinok körében és az egész arab világban.

A két válság egyelőre háttérbe szoríthatja a még zajló egyéb konfliktusokat, így például a szíriai helyzetet, az Iszlám Állam megmaradt állásainak felszámolását, a jemeni belháborút, a Dél-kínai tengeren zajló versengést, vagy Ukrajna ügyét.

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr5213452793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.12.07. 21:16:14

Itt egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temakep/077.shtml

Boros Imre · http://fejlodes.blog.hu/ 2017.12.07. 21:28:54

Érdekes téma ez a háborúsgócpont kialakulása. Remélhetőleg lesz annyi tartás a politikai vezetőkben, hogy nem dobják el az eszüket némi ,,izgalomért" cserébe, ugyanis könnyen a világ puztulását okozhatják az idióta hatalmi játszmáik. Persze, néha van a szükéges rossz, mint például a hidegháborús verseny is hozzájárult, hogy eljutottonk a Holdra, létezik az internet, vannak műholdak, GPS. Ettől függetlenül nem lenne olyan jó, ha a világ nyugati felén több-kevesebb sikerrel fennálló 70 éves béke csak úgy megszűnne. Pláne, hogy a mai, globalizált világban egyetlen egy ország kidőlése is magával ránthat egy tucatot.

Boros Imre · http://fejlodes.blog.hu/ 2017.12.07. 21:30:56

@Boros Imre: Sikeresen félreütöttem egy pár karaktert, bocsássatok meg.

Stenonis 2017.12.07. 21:44:20

Uh...
Szóval.
1. Ha Kína mozgósít, akkor nem a 3. hanem létszámban az 1. hadsereg az övé.
2. A kereken 1 millió az 945000 fő.
3. Nem mellékesen Észak-Korának 5,5 millió tartalékosa is van.
4. Az a 458 db északi repülő vadászgép. Ehhez jön még 572 bombázó és 20 harci helikopter. Bár a légierő hadrafoghatósága erősen kérdőjeles.

Ha háború lenne, akkor az Egyesült Államok cirkáló rakétákkal és lopakodó bombázókkal mérne csapást az észak-koreai rakétakilövő állásokra, vezetési pontokra és nukleáris létesítményekre. Sok esélyt nem hagynának egy északi rakétának.

Izrael meg bármelyik szomszédos és kevésbé szomszédos államot bármikor pofán tud verni. Nincs az az épeszű arab állam amelyik nekiállna hagyományos hadsereggel izmozni Izrael ellen. Ott maximum a terrorista akciók fognak megszaporodni.

Arte Peritus 2017.12.07. 22:05:49

@Stenonis:
1. Kína létszámban lehet, hogy az első, de ütőerőben akkor is csak harmadik
2. Hogy Észak-Koreának 945 ezer vagy 1 millió katonája van, mindegy, mert pontos számot senki nem tud. (Jó hogy nem azt írja a globalfirepower, hogy 945 411)
3. A tartalékosok száma megint csak nem releváns és nem csak a fenti okból. Dél- Korea kétszer akkora lakosságú, és ott van még a 127 milLió Japán is, plusz az USA létszám potenciálja. Így nincs sok értelme a létszám adatokkal túl sokat foglalkozni.
4. A légierőt tekintve a vadászgépek száma a fontos. Ebben Észak-Korea kiemelkedő és az ötödik helyen áll. Ezért van a posztban is kiemelve.
5. Egy rakéta akkor is elindulhat az USA felé, ha az amcsik mindenre lőnének. Nincs 100% -os biztonság ugyanis ebben a kérdésben. Éppen ezért olyan nagy a rizikó. Lehet hogy eltörlik a Föld színéről Észak-Koreát, de EGYETLEN rakétát egy rejtett bázisról akkor is elindíthat. És ha az az egy felrobban célpontja felett, máris elszenvedheti története legnagyobb emberveszteségét az USA.

Végül: amit Izraelről írtál: "Nincs az az épeszű arab állam amelyik nekiállna hagyományos hadsereggel izmozni Izrael ellen" Hagyományossal lehet, hogy nem de Iránt már egyre több ország tekinti a tizedik atomhatalomnak. Orosz támogatással ugyanis nagyon valószínű, hogy rendelkezik atomtöltettel.

Buchhalter 2017.12.07. 22:13:40

@Lector Oris: nem értek veled egyet:Irán biztosan nem rendelkezik atombombával és az Oroszok sosem adnak nekik! A 60.as években is csak hitegették Egyiptomot és a végén sok pénzért jól is átverték őket! Atombombában kár gondolkozni,rengeteg pusztító és hatásos fegyver van ami nem jár káros sugárzással évtizedekig. Az izmozás inkább arról szól ,hogy a nagyhatalmak a fegyver lobbival a háttérben pénzt akarnak kaszálni.Pár millió halott ezért nekik nem nagy ár.

Stenonis 2017.12.07. 22:36:12

@Lector Oris:
1. Méretről írtál és nem ütőerőről. Kínának kisebb a projekciós ereje, mint az oroszoknak, de egy lokális konfliktusban arra nem is lenne szüksége.
2. Te írtál kereken 1 milliót. Ha azt írtad volna, hogy becslések szerint 1 millió, vagy kb. 1 millió, akkor én sem szólnék.
3. Ha van idő mozgósítani, akkor a kiképzett tartalékosok nagyon is számítani fognak.
4. Észak-Korea legkorszerűbb gépe a MIG-29-es. A légierőjének fő tömegét kínai MIG-17 és MIG-19 klónok adják. Mindkettő az 1950-es évek terméke. A modern dél-koreai, japán vagy amerikai gépek fél pillanat alatt leradíroznák azokat, amelyek egyáltalán fel tudnak szállni. Hiába nagy a mennyiség, ha iszonyatosan elavult a technika. Még az a pár magyar Gripen is komoly vérfürdőt rendezhetne ott. Az lenne a gond, hogy gyorsan fogynának a légiharc rakéták.
5. Kimék pont erre játszanak. És meglehetősen jól.

Irán eléggé messzire van az atombombától. És az oroszok sem hülyék, hogy adjanak a perzsáknak.

Arte Peritus 2017.12.07. 22:52:38

@Stenonis:
1. "Legnagyobb haderőt" írtam, ami legnagyobb ütőerőt is jelenthet (és azt is jelenti)
2. Egy milliót írtam, mert a legtöbb elemző ekörüli számot valószínűsít. Szőrszálhasogatás, de elé tehetem a két betűt, hogy kb. Ha ettől boldog leszel. :-)
3. A kiképzett tartalékosok azért nem számítanak Észak-Koreában, mert jóval nagyobb létszámú kontingens állomásozik a térségben ha a japán, Dél.koreai és amerikai létszámadatokat is figyelembe veszed. Persze a másik oldalon is ott van Kína, ami a legnépesebb haderő, így erre mondtam: nincs értelme létszámmal foglalkozni. NEM ez dönti majd el a dolgokat.
4. Ami a vadászokat illeti: részint nem becsülném le a régi MIG-eket, részint itt is igaz: nem tudjuk pontosan, hogy milyen összetételű az északi vadászgép-állomány. Mindenesetre 458 vadászgép akkor is 458 vadászgép. Nem hagyható figyelmen kívül egy ekkora nagyságú állomány.

Irán nagyon nincs messze az atombombától. Az amerikai - iráni kiegyezésig ettől volt hangos a nemzetközi sajtó. Orosz technológiával fut évek óta az iráni atomprogram amibe ráadásul nem engednek bepillantást a nemzetközi atomenergia ügynökség számára. Szinte biztosra vehető, hogy Iránnak van már atombombája.

Meridian74 2017.12.07. 22:56:44

Izraelben nincs semmi probléma... majd megint jól lezúzzák a pattogó kis korcs kecskebaszó muszlim palókat, aztán mehetnek szerteszét a világba rinyálni megint, mint a legutóbb.

Észak Koreát meg rég le kellett volna már az amcsiknak zúzniuk. De legalább most nem vádolhatják meg az USA-t, hogy az egészet ők találták ki... ez a veszély már valós veszély.

swfla 2017.12.07. 22:59:47

"Hiába nagy a mennyiség, ha iszonyatosan elavult a technika."

Meg emlekszek az elso obolhaboru elotti feszultsegre, meg a hirekre amik a sajtoban megjelentek. Ott is ment a vetites, hogy mekkora spiler az iraki hadsereg, mert mar milyen regota haboruzik irannal, szoval treningbe vannak, aszta mennyi tankjuk van, a csomo ideggaz hordokban all az udvaron, fu ki vannak tomve ruszki mig 29-esekkel, stb. stb. stb.

Aztan 72 ora alatt kiderult, hogy a tankjaik kivalo agyaggalambok a tankbustereknek, a mig-29 a fasorban sincs az amerikai rivalis vadaszarzenalhoz kepest, es a scudjaikat az SAS kommandok lenullaztak mielott az invazio elindult volna.

Nem erzem magam katonai szakertonek, azert jozan esszel is belathato, hogy egy regularis hadsereg osszecsapast az USA-val csak a hulye kockaztat. Meg a ruszkik se hiszem, hogy ebbe bele mernenek menni.

Dehat "raerunk, hazudjunk"

swfla 2017.12.07. 23:01:39

"Mindenesetre 458 vadászgép akkor is 458 vadászgép. Nem hagyható figyelmen kívül egy ekkora nagyságú állomány"

Ne vedd szemelyeskedesnek, de tenyleg rad ferne egy kis olvasgatas az elso obolhaborurol.

Arte Peritus 2017.12.07. 23:01:46

@Stenonis: ... ja, még annyit: és az oroszok éppen elég "hülyék" ahhoz, hogy Iránt támogassák. Ugyanis a Közel-Kelet két regionális nagyhatalma ma Szaúd-Arábia és Irán egymással vetélkednek. Egyszerre vallási, gazdasági és politikai a küzdelem, ami polarizálja már a fél világot is. Irán a síita vallású muszlimok vezetője, Izrael fő ellensége és Putyin támogatottja. Szaúd-Arábia a szunnita államok vezetője, az USA favoritja és az arab világ első országa. (Ott vannak a muszlim szent városok: Mekka és Medina) Az elkövetkező évek ennek a két nagyhatalomnak a versengéséről szólnak majd. Irán az orosz atomprogrammal szerzett némi előnyt, Szaúd-Arábia pedig jelenleg az egyik legtöbbet haderőre költő állam.

Arte Peritus 2017.12.07. 23:05:19

@swfla: ismerem az öbölháborút oda-vissza, de ha foglalkoztál már történelemmel akkor tudod: ami egyszer valahol megtörtént, nem biztos, hogy ugyanúgy fog egy másik helyen is végződni. Vietnamban és Afganisztánban például vesztettek a nagyhatalmak (oroszok és amcsik) pedig mindkét helyen elavult szarokkal harcoltak velük szemben a mudzsahedek és vitekongok.

swfla 2017.12.07. 23:06:27

"Észak Koreát meg rég le kellett volna már az amcsiknak zúzniuk"

nekem is az az erzesem. Kb. abban az idoben, mikor az az izraeli kem-program kiutotte az urandusito centrifugaikat egy par evvel ezelott.

Szerintem a CIA nem volt kepben, hogy merre tartanak, kulonben az Obama lepett volna. Az o vezetese alatt ugrott meg exponencialisan a dron-bevetesek szama is, uh hiaba rinyal ez a gyoker donnie trump, hogy az Obama hibaja, hogy idaig fajultak a dolgok, nem hiszem, hogy habozott volna, ha egy ellenorizheto informacio az asztalara kerul.

swfla 2017.12.07. 23:09:56

@Lector Oris: az egy gerillahaboru volt, itt most hadseregek kozti konflikusrol van szo.

A VC csak kiveteles esetekben allt ki 1:1-ben az amerikai invazios csapatok ellen, meg annak ellenere is, hogy hazai palyan voltak.

Eleg jo attekintest ad:
www.youtube.com/results?search_query=vietnam+war+ken+burns

Stenonis 2017.12.07. 23:16:00

@Lector Oris:
Dél-Koreának irtóztató gázban kellene lennie, hogy Japántól segítséget kérjen. Szóval a Japán szárazföldi haderő nem játszik. Az USA meg nem tudja pikk-pakk a világban szétszórt haderejét Koreában összerántani.
Bár szerintem Dél-Korea az Egyesült Államok áttelepülő légierejével és a 7. flottájával simán lerendezné északot.

A régi MIG-eket nyugodtan leírhatod.
Kb. annyit érnek, mint egy T-34-es egy Merkava 4 ellen.
Az északi légierő zöme múzeumba való. Vakon repülnének az elektronikai zavarás miatt.

A Stuxnet is eléggé betett az iráni atomprogramnak (a polgárinak is).
Oroszok nem adtak át katonai fejlesztéseket Iránnak. Nem hülyék. Amit eddig a perzsák barkácsolgattak, azt önerőből tették.
Max piszkos bombát tudnak előállítani. De az nem nagy kunszt, arra Magyarország is képes.

Stenonis 2017.12.07. 23:22:22

@Lector Oris:
Vietnam megkapta a szovjetektől és a kínaiaktól is a megfelelő haditechnikát.
Soha nem volt a fegyvermennyiséggel gondjuk. Értelemszerűen a légierő más kérdés volt.

A szovjetek vesztét Afganisztánban szintén a modern technológia is okozta: FIM-92 Stinger.

Stenonis 2017.12.07. 23:26:19

@Lector Oris:
Értő olvasás?

Az oroszok polgári célokra felhasználható nukleáris technológiát adtak Iránnak. A perzsák max abból próbáltak sufnituningolni valamit.

Hagyományos fegyverekkel meg bárki szabadon kereskedhet. Ezzel az oroszok borsot törtek az amerikaiak orra alá. Meg Izrael sem olyan virgonc a modern orosz légvédelem miatt. Régebben lebombázták volna az iráni atomlétesítményeket, most csak számítógépes vírust tudtak ráküldeni. Bár az is komoly pusztítást végzett a centrifugák között.

swfla 2017.12.07. 23:32:16

"Az USA meg nem tudja pikk-pakk a világban szétszórt haderejét Koreában összerántani."

Biztosan nem. Azert is kezdodott meg a csapattologatas par hete, meg "hadgyakorlatozas", stb. Az ido (ha eldontottek hogy tamadnak) igazabol az amerikaiaknak dolgozik, nem annak a zsirfej hulyenek, aki hiaba jart svajcba puccos magankoleszbe, sok inteligencia nem ragadt ra.

De az eroviszonyoktol fuggetlenul nem szeretnek haborut, mert delkorea rohadt kozel van.

Arte Peritus 2017.12.07. 23:34:09

@swfla: nem csak gerillaháború volt.
@Stenonis: ez nagy tévedés, több dologban is.
1. Japán nagyon is közelről érdekelt a Koreai helyzetben és egész biztosan támogatná az északiak elleni harcot (és nem csak mert Japánban komoly amerikai haderő állomásozik)
2. Amerikának már régen nem szétszórt hadereje van, hanem összepontosított csapásmérő egységei készen a harcra Guamtól Okinawán keresztül Hokkaidóig. Ezt biztosra veheted.
3. Az észak-koreai vadászokról meddő dolog vitázni de szerintem nagyon eltaktikázza magát az, aki nem számol 500 MIG -gel a táérségben.
4. Az iráni atomról leírhatod ezerszer is, hogy szerinted nincs, attól még nem lesz igaz. A fél világ tudja a CIA -től az ENSZ Bt -ig, hogy a ruszkik teljes mellszélességgel nyomták éveken át a technológiai cuccokat Teheránnak így mostanra nagyon komoly szintre kerülhettek. Moszkva pénzben is érdekelt és a politikai érdeke is lényeges, hiszen mint leírtam a Közel-Keleten minden hatalom polarizálódik a két helyi vetélkedő fél . Szaúd-Arábia és Irán valamelyikéhez.

Arte Peritus 2017.12.07. 23:36:58

@Stenonis: Értő olvasás? Szemantika? Logika? Folytathatom. De nem teszem, mert annyira biztos vagy abban, hogy Oroszország milyen technológiával látta (és léátja) el Iránt, hogy biztosra veszem te is ott voltál. Valószínűleg magad láttad és ellenőrizted, hogy CSAK és KIZÁRÓLAG polgári célokra használható cuccokat kapjanak. Aha. Mondd csak a Mikulásban is hiszel:-)

Jerico 2017.12.07. 23:44:39

@Stenonis: Az iráni atomkérdés elég egyértelmű és nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy valaki bevegye, hogy a perzsáknak nincs atomfegyverük, amikor milliókat adtak a ruszkiknak a technikai segítségért és utána 10 éven át titkolóztak arról, hogy mit csinálnak a Teherán közeli hegyekben. Ha csak polgári célra használják, miért nem engedik be az IAEA embereit, hogy ellenőrizzék?

Stenonis 2017.12.07. 23:57:32

@Lector Oris:

1. Támogatni támogathatná. Csak japán katona ne lépjen a félszigetre.
2. Szárazföldi erőt nem tudna pikk-pakk összerántani. De ahogy leírtam a 7. flotta és a légierő bőven elég lenne.
3. Tisztában vagy egy MIG-17 vagy MIG-19 képességeivel? Pulykalövészet lenne. Ha egyáltalán fel tudnának szállni. Tudod, vezetési pontok támadása után az északi radarrendszer és repülőterek kapnák a következő adag bombát és rakétát. Iraknak sokkal modernebb légiereje volt 1990-ben mint most Észak-Koreának. Sokra ment vele.
4. Iránnak akkor lesz atomhatalom, ha majd robbant. Addig te találgatsz és én találgatok.

Stenonis 2017.12.08. 00:02:25

@Lector Oris:
Az oroszoktól Irán egy komplett atomerőművet vett.
A probléma az urándúsítással volt. Elvileg fűtőelemeket gyártottak volna a perzsák, de gyakorlatilag nagyobb tisztaságú urán is előállítható velük. Azért a fegyver tisztaságtól messze voltak. Nem véletlenül mentek rá az izraeliek a centrifugák tönkretételére.

Továbbra sem tudsz olvasni ;)
Leírtam:
"Az oroszok polgári célokra felhasználható nukleáris technológiát adtak Iránnak. A perzsák max abból próbáltak sufnituningolni valamit."

Azt azért felvázolhatnád, hogy miért állt volna érdekében az oroszoknak atomfegyver előállítási technológiát eladni Iránnak.

dr. mesterséges színezék 2017.12.08. 03:10:34

Trump és Izrael esetében nem tudom, hogy az rosszabb, ha nem gondolkodik, vagy ha igen.
Előbbi eset magáért beszél.

Az utóbbiban a GWBush-féle "háborúban állunk, tessék mögém felsorakozni, nem pedig kritizálni" manőverrel operál, lófüttyöt sem törődve azzal, hogy mikor, hol és hányan pusztulnak bele. Hogy a vonalas izraeli hozzáállásból és a most magát provokálva érző iszlám szélsőségből hullahegyek lesznek, az borítékolható, a kérdés csak az, hogy hol (még Jeruzsálem környékén kívül). Hogy az USA nem ússza meg, arra garanciát jelent az, hogy az év bármely napján, látható ok nélkül is lehet ámokfutó bárkiből.
Sebaj, majd Doni a rá oly jellemző empátiával megvigasztalja a hozzátartozókat.

bkkzol 2017.12.08. 06:31:01

@swfla: Obamakit többször figyelmeztette Izrael, hogy nem jó ötlet Iránnal pacsizni, de ő vissza röhögött. Hagyjuk már az a dumát, hogy "békés céllal" épül az iráni atomtelep!

Arte Peritus 2017.12.08. 06:45:33

@Stenonis: biztosan nagyon tájékozott "szakértőnek"tartod magad, de Japán ignorálása nem vall túl nagy felkeszültségre részedről. Volt hogy naponta ítélte el Tokio az Észak-koreai raketaprogramot, amikor a fellövesekkel folyamatosan fenyegette Phenjan. Egy széles koalicio keretében Japan oriasi segítség lenne egy észak elleni háboruban.

A másik dolog: nem attól atomhatalom egy ország hogy volt mar igazolt robbantása. Izraelnek sem volt mégis aromhatalomnak tekintik. Irán igazolran nem robbantott egyelőre, de képes atomfegyver előállítására mert oriási pénzekért megvette az oroszoktól az ehhez szükséges anyagokat és technológiát. És ezzel meg is valaszoltam hogy mi ebben Moszkva érdeke. Bár ezt már vagy huszadszor irom le neked. Nem artana végre megtanulnod értelmezni amit leirnak neked. Az is leirtam hogy az irani atomprogrammal stabil szövetségedt nyer a térségbeli versengésben.

midnightcoder2 2017.12.08. 07:05:33

Az Észak-Koreai konfliktust két perc alatt fel lehetne számolni. Egyszerűen csak azt kellene mondani az amcsiknak hogy a béke érdekében megszüntetjük az embargót, sőt támogatjuk az Észak-Koreai gazdaságot. Pár éven belül maguk az északiak küldenék a főnököt a túlvilágra.

Palesztina más kérdés. Ott soha nem lesz béke.

Morpheus. 2017.12.08. 07:06:25

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban nem az a kérdés hogy van e atomfegyverük, hanem hogy az milyen szintű. Egyébként biztos, hogy már robbantottak is, csak ez nem jelent meg a világsajtóban.

midnightcoder2 2017.12.08. 07:07:54

@Lector Oris: A Közel-Keleten nem Irán a probléma hanem Szaud-Arábia és általában a szunniták.

midnightcoder2 2017.12.08. 07:08:57

@Morpheus.: Nem hiszem, hogy ma bárki tudna úgy nagyobb atombombát robbantani, hogy ne legyen nyoma a nemzetközi sajtóban.

Morpheus. 2017.12.08. 07:13:38

@midnightcoder2: Szaud-Arabia első számú ellenfele Irán, mert a síita országok vezetője.

Ami a kísérleti atomrobbantásokat illeti: vagy tucatnyi esetben nem derült ki csak sokkal kesőbb hogy egy-egy ország felrobbantott felszin alatt egy-egy töltetett es sokszor pusztán a gyanú maradt hogy történt ilyesmi.

Han Solo. 2017.12.08. 07:24:31

@Morpheus.: Az biztos, hogy Iránnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy titokban tartson egy kísérleti atomfegyver-programot és egy felszin alatti robbantást. Óriási hegyek veszik körül minden iránybol és hatalmas kihalt területeket birtokol.

dr. mesterséges színezék 2017.12.08. 08:57:18

@Han Solo.: Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az usákok nem telepítettek szeizmográfot se a tőszomszédságban lévő Afganisztánba, se Irakba, se Szaúd-Arábiába. Aztán nem hallgatózik a szintén közeli, és az atomhatalmi státuszát a klub bővülésével erodálni nem akaró (részben éppen a lökéshullámokat jól vezető hegyekben osztozó) szintén közeli Pakisztán, India és Kína. Nem fülel a térségben magát exponáló Törökország, de a szomszédos FÁK-ban se szúr ki senki semmit.
Illetve mindenki - egymástól homlokegyenest eltérő érdekű országokban - hallgat.

Willkommenskultur 2017.12.08. 09:09:11

@Jerico: Hottmind1 kinek van atomfegyvere.

Ha nincs, es amerika meg akarja tamadni akkor majd ayt vetitik, hogy ott vannak az atom/vegyi/biologiai fegyverek a homokban, itt vannak a muholdkepeken...

Aztan ha mar lenyomtak az orszagot oszt kiderult semmi nincs ott, akkor..... sincs semmi. Van vmi problema?

Han Solo. 2017.12.08. 12:32:43

@dr. mesterséges színezék: egy Irán belsejében, a hegyek mélyén végrehajtott kísérleti-atomrobbantást nem biztos, hogy érzékelnek Pakisztánban. Távolabbi országok esetében meg alapból kizárt az érzékelés. Az alapvető probléma a terepviszonyokban rejlik, óriási hegyek közti térségről beszélünk.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 12:48:24

@Han Solo.: Nem kell manapság a valóságban tesztelni a nukleáris fegyvereket. Izrael is úgy rendelkezik egész komoly atomarzenállal, hogy egyetlen tesztrobbantás nem hajtott végre, hanem lemodellezték az egészet.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 12:52:51

@Stenonis: Milyen haditechnikát? Haditechnikát az észak-vietnami erők (Vietminh) kaptak . A Vietkong eredményességét a jó taktika, az elszántság, és a dzsungel okozta.

Shish Yakoo 2017.12.08. 12:53:08

"ezért fogják százszor is meggondolni minden lépésüket" Hála Istennek, hogy Amerika ilyen meggondolt és óvatos. Például, amikor felvetődött a kérdés, hogy hetente, kéthetente vagy havonta tartsanak-e hadgyakorlatokat ÉK partjai mentén, atomtengeralattjárókkal, lopakodó stratégiai bombázókkal, rakétacirkálókkal és a Föld elpusztításához 15-ször elég atomfegyverrel, száz meggondolás után szerencsére a havi rendszeresség mellett döntöttek.

Han Solo. 2017.12.08. 12:54:57

@EU zászlót mindenhova!: ez pontosan így van, egyetértek. Ha azonban mégis robbantanak, az sem feltétlenül biztos, hogy kiderül. A lényeg szerintem az, hogy a két ország - Izrael és Irán - kölcsönösen fenyegetik egymást és mindketten rendelkeznek is atomfegyverekkel. Izrael régebb óta (60-as évektől) Irán csak nem régiben hozhatta össze orosz segítséggel.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 12:55:58

@Morpheus.: Nem kell ma már feltétlenül a valóságban is tesztelni ezeket a fegyvereket. Sőt Izarel már jó pár évtizeddel ezelőtt is csak számítógépes modellezéssel tesztelte atomfegyvereit.

Arte Peritus 2017.12.08. 12:57:21

@Shish Yakoo: ... hogy ez milyen nagyon vicces volt. ... Mert hogy szerinted rá se kéne b*aszni arra, hogy mennyi atomkísérletet meg rakétát fejleszt a koreai diktátor és karba tett kézzel kéne várni mire készül ugyebár. Nagyon bölcs. :-(

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 12:57:57

@Han Solo.: Ma már csak az robbant, aki provokálni akar. Mint pl. Dzsong Un..

Morpheus. 2017.12.08. 12:59:08

@EU zászlót mindenhova!: ebben nincs vita köztünk! Izrael robbantási kísérletek nélkül is atomhatalom. Ez így van.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 13:36:39

@Lector Oris: Már elkéazülz.. Dzsog Un valszek rendelkezik 100 kt-ás atombombával.

dr. mesterséges színezék 2017.12.08. 14:01:45

@EU zászlót mindenhova!: "Izarel már jó pár évtizeddel ezelőtt is csak számítógépes modellezéssel tesztelte atomfegyvereit"

Meg mellesleg igyekezett jó nagy sót keríteni (zárt ajtók mögött - a világsajtóban) Mordechai Vanunu kémügyének, hogy senkinek a figyelmét ne kerülhesse el: itt van miről beszélni. És ha már beszélnek róla, akkor nem cáfolni.

Ha Iránnak volna atomfegyvere, majd belepusztulna, hogy végre egy hírszerző, egy sajtós vagy legalább a sarki hentes szélnek vigye a hírt (egész más kategória, mint a célirányos kutatás, amit tényleg jól el kell dugni - erről Szíriában tudnak sokat mesélni).

Az a kész nukleáris fegyver, amiről senki nem tud, annyit ér, mint a színaranyból készült vigyázz, a kutya harap tábla, bevágva az ágyneműtartó aljába.

dr. mesterséges színezék 2017.12.08. 14:06:41

@Morpheus.: "Izrael robbantási kísérletek nélkül is atomhatalom."

Azért a zéró izraeli kísérlet gondolatát szakmai-tudományos érdemeik kétségbevonása miatt kikérnék maguknak a dél-afrikai fizikusok.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 14:45:34

@dr. mesterséges színezék: A Dél-Afrika területén történt izraeli robbantás egy mese. Egy optikai bevillanás volt valójában..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.12.08. 14:47:51

@dr. mesterséges színezék: Egy urán bomba építésének folyamatát jóval nehezebb rejteni. Rengeteg áram kell hozzá , és kiterjedt dúsítótelepek. Míg az izraeliek plutónium bombájához csak szaporítóreaktor kellett Dimonában, ahova semmilyen nemzetközi szervezetet nem engedtek be.

Jakab.gipsz 2017.12.08. 17:45:44

Pusztítani minden hülye tud!

Na de békét a világunknak, ki tud teremteni?

Egy valaki biztosan nem tud Soros a zsidó-filozófus fenevad! Ne értsétek félre Soros már annyira hülye, hogy észre sem veszi, azt, hogy mennyi gonoszságot zúdított az emberiségre. És azt sem, hogy régen kinyírta Izraelt, az állam még létezik, de a lelkét az ábrándot tönkre vágta.

Ami pedig egy újabb, világháborút illeti, meg kell akadályozni, azért mert teljesen felesleges, ugyanis nem oldana meg semmit sem.

Itt most egy filozófiai-teológiai, háborúval, következtetés képen matematikai problémával kerültünk szemben.

Ezt a komplex probléma halmazt pedig csak egy új kultúra filozófia képes megoldani.

Von Hermanitz 2017.12.08. 19:31:44

@Jakab.gipsz: na te aztán maradékralabul beszoptad a kormánypropagandát. Kicsit az agyadra is ment már.

Történetiró 2017.12.08. 23:20:39

Ha valóban megtámadják Észak-Koreát, a phenjani rezsim biztosan kísérletet tesz majd atomrakéták kilövésére, az USA fölé. Kulcsszerepe lesz tehát az elhárító rendszernek. Így az tippelhető, hogy amíg ez az elhárítórendszer nem működik tökéletesen, nem indítják meg a támadást sem. Eddig a pillanatig csak a szájkarate megy majd a két oldal közt.
süti beállítások módosítása