Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Amiért épp Franciaországot támadják a terroristák [12]

2016. július 20. - Harmat Árpád Péter

Egy dolgot le kell szögeznünk már az elején: a muszlim, és azon belül az arab világ egészen másként tekint Európára, mint azt kontinensünk közvélekedése, sztereotípiákban elképzeli. A Közel-Keleten élő lakosság egyik csoportja, - mely nyugatias, világi, szekuláris életmódot folytat (és így az iszlám vallás szerepe korlátozottabb náluk) - elfogadóbb kontinensünk értékrendjével, szokásaival és életfelfogásával kapcsolatban. (Sőt vonzó számukra az itteni, jobb életlehetőségek kihasználása is.) Ugyanakkor a térség népességének másik fele, - mely erősen kötődik az iszlámhoz és szorosan követi a muszlim előírásokat - ellenséges (és intoleráns) a nyugati világgal szemben.

Ez utóbbi réteg is további két alcsoportra oszlik: az archaikusan élő békés muszlimokra (síitákra és szunnitákra vegyesen, mely irányzatok eltérései most nem lényegesek) és az iszlamistákra, akik közt megtalálhatjuk a szalafistákat, vahabitákat, iszlám fundamentalistákat és a dzsihadistákat is. (Ezekről a fogalmakról bővebben is írtam már "az iszlamizmus szótára" című posztomban.) Az előbbi alcsoportba tartozók nem harcolnak senkivel, az utóbbiak viszont képesek bármire, akár gyilkolni is az "Allah akbar" (azaz Allah hatalmas) felkiáltással ajkukon. Tény, hogy az utóbbiak tábora az összes muszlim vallású lakosságon belül szinte elenyésző. (Ne feledjük: a Föld iszlám vallású népessége hamarosan eléri a két milliárd főt.) Ugyanakkor az is tény, hogy a muszlimok (főleg a fiatalok) képesek akár azonnal átkerülni egyik csoportból a másikba, és mondjuk az egyik pillanatban még nyugaton élve (asszimilálódva) dolgozni - szórakozni, a másikban pedig már szakállt növesztve, Koránt olvasgatva beállni shahidnak (öngyilkos dzsihadista merénylőnek). Láttuk ezt Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnél is, aki nem régiben Nizzában ölt meg egy furgonnal 84 embert, vagy Dzsihad John -nál, aki lefejezős tevékenysége előtt londoni Rapper volt. De jó példa Mohamed Atta is, aki mielőtt 2001 szeptember 11-én a WTC -t leromboló Al-Kaida csoport élére állt volna, még világi életet élve építészetet tanult Kairóban és Németországban.

Szóval a Közel-Keleten és Észak Afrikában élő muszlimok két nagy csoportjában - a világias és vallásos rétegek körében - egyaránt megfigyelhető, hogy ők bizony kicsit másként ismerik a közös, keresztény - muszlim történelmet. Míg a világias életet élők csoportja ezzel kevéssé törődik (de azért képben van), addig a vallásosak (különösen az iszlamisták) soha nem tudják megbocsátani a múltat. És ezzel el is érkeztünk a poszt címében felvetett mondathoz, mely kérdéssé alakítva így szól: "miért épp Franciaországot támadják a terroristák?"

A választ részben a történelem adja meg. Körülbelül 700 évvel ezelőtt ugyanis, 1095 illetve 1291 közti 200 esztendőben a keresztény Európa valósággal legázolta a Közel.Keletet. A pápa hívására tízezrek indultak a Szentföldre muszlimokat ölni. Összesen 6 keresztes hadjáratban folyt gyilkolászás a Közel-Keleten. Ami pedig közös volt szinte mindegyik támadásban az a franciák részvétele. A kereszteseket még ma is frankoknak hívják az arab országokban sok helyen. (Ez általában a nyugatiakat is jelenti náluk.) A legelső nagy offenzívát is egy francia lovag, bizonyos Bouillon Gottfried vezette, aki aztán a muszlimoktól visszafoglalt Jeruzsálem első vezetője is lett (A Szent Sír őrzője). A franciák és más keresztes lovagok brutális kegyetlenséggel ölték meg a helyi iszlám vallásúakat, mondván az arabok nem keresztények így lelkük sincs, vagyis nem bűn megölni őket.

"Megöltek minden szaracént és törököt, akit csak találtak” - fogalmaz a Gesta Francorum mégpedig Jeuzsálem városának 1099 július 5-én zajló ostromáról. A források szerint a keresztény seregek szinte az összes jeruzsálemi muszlim lakossal végeztek, még a nőkkel, gyerekekkel is. Szó szerint vér folyt az utcákon. Néhol halmokban álltak a levágott fejek, kezek és lábak, és a hullák későbbi elégetése hónapokig tartott. A történelem egyik legkegyetlenebb és leginkább hidegvérű mészárlása zajlott azon a napon. A muszlimok évszázadokig emlegették és azóta sem felejtették el. A későbbiekben némileg pacifikálódott a térség, de a szentföldi keresztes államok 200 éves fennállása alatt a helyiekkel szembeni európai - francia gőg illetve lenézés végig megmaradt.

akeresztesek.jpg

Nyilván az eltelt 700 év némileg azért "koptatta" a keresztesek korában lezajlott eseményekből fennmaradtakat, de ne áltassuk magunkat azzal, hogy a Közel-Keleten élők történelmi "emlékezetéből" teljesen törlődött volna mindez. A középkori keresztesek bűneit a frankok, franciák testesítették meg, ami átszűrődött a mai Franciaország felé megmutatkozó érzésekbe is. Amellett a franciák később gyarmatszerzőkként is megjelentek például Szíriában. Párizs az iszlamisták szemében a "bűn városa" lett. 

De nézzük a történelmi okok mellett a többit is. Franciaországban 6-7 millió muszlim él (a népesség 10% -a) akiknek túlnyomó többsége már eleve ott született, sőt apja, nagyapja is az országban látta meg a napvilágot. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Franciaország 1830 és 1914 közt szinte egész Észak-Afrikát gyarmatosította. Egyes területek, például Algéria egészen 1962 -ig voltak Franciaország területei. Algéria nem is gyarmatként tartozott a franciákhoz, hanem tengeren túli megyeként.

afrancia_gyarmatok.jpg

Az algériai arabok hosszú évtizedeken keresztül úgy utazhattak szabadon Franciaországba, mint mondjuk az alföldi lakosok a Dunántúlra. Aztán az afrikai arab területek a XX. századra elérték önállósodásukat, ám ez sokszor csak komoly harcok árán valósulhatott meg. Algéria lakossága például 1954 és 1962 közt valóságos függetlenségi háborút vívott Franciaországgal. De Gaulle elnök csak 1962 március 18 -án írta alá az eviani szerződést (amivel létrejöhetett a független Algéria), ám a harcokban addig a napig 158 ezer helyi arab esett el. Erre az időpontra gyakorlatilag megszűnt a franciák gyarmatbirodalma. 

A több mint egy teljes évszázadon át tartó francia - algériai összekapcsolódás egyik eredménye a nagy arányú betelepülés lett (és például az, hogy ma egész Észak-Afrikában értik a franciát). Kialakult egy francia-arab kevert kultúra, közös múlt, vegyes identitás. Az erős arab - francia múltbéli kapcsolatok különleges helyzetbe állították a Nyugat-európai országot. A beutazó és ott élő arabok gyorsan és könnyen tudnak megszerveződni, akciókat kitervelni és végrehajtani. Franciaország megkülönböztetett állam lett a terroristák térképén.

Végül harmadikként érdemes megemlítenünk, hogy Franciaország éppen a muszlimok magas aránya miatt ma könnyen destabilizálható állam. Bizonyos szempontból könnyű préda a vallási fanatikusok számára hiszen a francia városokban könnyen elérhető a káosz, a zűrzavar és a keresztény- muszlim ellentétek felszítása. Márpedig a terrorista hálózatok (pl. ISIS, Al-Kaida) egyik fő célja éppen a káosz teremtése, Európa meggyengítése és az iszlámot elutasítók elpusztítása. 

Reméljük a jövő valami módon megoldja majd a vallási viszályokat, jelenleg sajnos minden az ellenkező irányba mutat. 

Harmat Árpád Péter

Ma erről akartam beszélgetni egy kávé mellett

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr648903826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chariot33 2016.07.21. 14:26:52

Mi maradt ki a cikkből, annak igazságtartalmát nem vitatva?
Mi is volt é-Afrikában a mohamedán hódítások hatalmas hulláma előtt? Bizony, keresztény országok! Amiket elég rövid idő alatt a felkelő új vallás harcos hívei sorra meghódítottak, iszlamizáltak. A szegény intoleráns mai muzulmánok elődei már akkortájt is meglehetősen intolereánsak :) lehettek, hogy ez nekik így sikerült. A Szentföldi háborúk ennek a folyamatnak egy, sikertelen, visszafordítását (is) célozták.
Mindazonáltal kb 1400 éve még sosem volt tartós béke a két tábor között és a mai állapotok is leginkább a régi muszlim "hagyományok" újraéledését mutatják!
Olvasnivaló az iszlám fejlődéséről, hozzáállásáról a világ többi része felé:
docplayer.hu/716269-Az-iszlam-onkepzo-tanfolyam.html

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.21. 14:27:05

Korrekt poszt.

Dánonál és Svédeknél is átlépte a muszlimok aránya a 5%-ot már.
Azóta megtöbbszöröződtek nálunk is a nemi erőszakok száma, komplett városrészeken vezették be a Sáriát, és alakítottak ki NO GO ZONE-ákat.

Erre a sorsra jut minden ország, aki betelepít mesterségesen magához muszlimokat.

xm95 2016.07.21. 16:59:46

@Ballib cenzúrázók réme 15: Ha esetleg ezt konkrét statisztikai adatokkal, városnevekkel illetve városresz nevekkel kiegészitenéd, megköszönnénk. A Sária, az egy Sáriról elnevezett földrajzi hely lehet, amire te utalni szeretnél azt sharia néven ismerjük.
Amúgy már régóta mondani szeretném neked a nickeddel kapcsolatban,hogy változtass, pl. ballib cenzúrázók pokemonja jobban kifejezné a lényegedet.

Altaïr 2016.07.21. 17:00:05

"békés muszlimok" ... jó vicc.

Nzoltan 2016.07.21. 18:22:12

Egyszerű. Tiltani kell az iszlámot. Aki nem hagy fel vele, annak lapát. Mehet vissza valamelyik burnuszországba. Más út nem létezik, hiszen az iszlám még ennél is radikálisabb.

steery 2016.07.21. 18:22:35

Azt is tegyük hozzá a listához, hogy a franciák máig rengeteg fegyvert exportálnak az afrikai, közel-keleti országokba, hogy az ottaniak kedvükre ölhessék egymást és jól megélnek ebből. Nem csoda, hogy a fagyi kezd visszanyalni.
Meg azt is tegyük hozzá, hogy a franciák szeretnek keménykedni és erősködni. Atombombát robbantanak a Csendes-óceánon, idegenlégiósokat vetnek be egy csomó idegen országban és előszeretettel fitogtatják a katonai erejüket mások kárára. Ki mint vet, úgy arat.
Jelenleg jó esélye van annak, hogy a franciáknál polgárháború lesz és ugyanúgy kiirtják meg elüldözik majd a muszlimokat, mint anno a katharokat. Mert a történelem szereti ismételni magát.

Dr. Nagy László 2016.07.21. 18:31:22

Franciaország a robbanás szélére kerülhet, ha a keresztény - muszlim ellentétek a végsőkig kiéleződnek. Az ISIS épp erre megy rá. Ez a szervezet a rombolást és pusztítást tűzte ki legfőbb céljául.

Kommentelő ember 2016.07.21. 20:40:05

"Franciaország éppen a muszlimok magas aránya miatt ma könnyen destabilizálható állam."

A szerző ráérzett a lényegre. Pont az tesz gyengévé egy társadalmat, ha a lakosság érzi, hogy nem tartozik össze. Nincs közös kultúra és közös értékek.

Magyarországnak ez egy nagy előnye, hogy keresztény értékekre épült, és a túlnyomó többség ezeket tiszteli. Ezt meg is kellene lehetőleg őrizni a jövő generációknak.

Pepibubó 2016.07.21. 22:45:44

Tökéletes poszt, köszi. Csak megerősíthetem a leírtakat, mivel a párizsi merényletek kapcsán nekem is eszembe jutottak egykori algériai ismerősöm reakciói. Magyarországon tanult, amikor együtt sörözgetve - immár túl jó hangulatban - elkezdtem a La Marseillaise-t énekelni, pusztán mert tetszett - ma is tetszik - a dallama, szövege. Hirtelen és nagyon nyomatékosan megkért, hogy hagyjam abba. Aztán elmondta, hogy 6-7 éves korában az algíri utcán megállította két francia katona. Lökdösték, gúnyolódtak vele, majd zsebeit kiforgatva elszedték pár fillérnek megfelelő aprópénzét. Nem sokkal később az édesapját az algíri csata során ölte meg a francia katonaság.
Mindez persze semennyire sem menti, amit ma művelnek az iszlamisták.
Számomra személyes vetülete még a francia himnusz szövegének, hogy 5-6 éves koromban én meg azt nem értettem, hogy ha az ellenség zászlóiról ilyeneket énekelünk, hogy "vérben áztatja rút zászlaját", akkor miért vannak mindenhol kitűzve a vörös zászlók :-)

sncf 2016.07.21. 22:45:51

@Kommentelő ember: "Pont az tesz gyengévé egy társadalmat, ha a lakosság érzi, hogy nem tartozik össze." Ez vajon a francia vagy a magyar tàrsadalomra illik jobban?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.07.21. 22:46:10

"Sőt vonzó számukra az itteni, jobb életlehetőségek kihasználása is."

Tudunk róla. Meg is próbálnak idejönni.

@Kommentelő ember: "Magyarországnak ez egy nagy előnye, hogy keresztény értékekre épült, és a túlnyomó többség ezeket tiszteli."

Igazából nem is az a fontos, hogy keresztény vagy nem keresztény. A fontos szerintem az, hogy egységes. Épp elég fröcsögés meg duzzogás megy a pártszimpátiák miatt, akkor most képzeljük el, milyen lenne itt a közhangulat két elég erőszakos múltú vallás követői közötti acsarkodással tetézve. Jugoszláviában nemrég végül polgárháborút okozott az egymással elvegyült muszlim és keresztény emberek közötti feszültség, és ez csak egyetlen példa.

A keresztény kultúrát sokan értelmezik félre azzal, hogy a kereszténység csak egy vallás a világ többi vallása között, legyünk világpolgárok, a vallás egyébként se legyen kötelező, és kit érdekel Krisztus szenvedése. Pedig valójában azt jelenti, hogy a templomainkban, szólásainkban, képzőművészetünkben, erkölcsi normáinkban, rengeteg helyen bukkan fel olyan elem, amely valahogy a keresztény vallások történeteitől erednek, és ezeet gyerekorunktól fogva illesztjük be a saját fogalmaink és normáink közé. Akár hívők vagyunk, akár nem. A kultúra része, nem a világnézeté. És az emberek, pár hangoskodó számára felfoghatatlan módon, ezt így szeretik.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.07.22. 00:12:45

Kedves Tarquinius!
1. Arról, hogy Jeruzsálem 1099 -es ostrománál a nők és a gyerekek elhagyták volna a várost nincs forrás. Ha ön tud ilyet, azt érdeklődve várom.

2. Nyilván a keresztesek visszafoglalni érkeztek Jeruzsálembe, de ugyancsak nyilvánvaló az is, hogy ezt muszlimok leölése árán tették. Ezen a ponton arról beszélni, hogy egyes keresztesek "békében akartak élni szomszédaikkal", nem csak értelmetlen de vicces is. Egy fegyveres, hódító sereg, melynek tagjai békében akarnak élni a legyilkoltak rokonaival? Kicsit abszurd.

3. A "keresztesek bűnei" kifejezés, melyet használtam a posztban, nem elvont fogalom, hanem nagyon is logikus, tényszerű megállapítás. És teljesen tisztán értelmezhető is. Egy város legyilkolása bűn. Márpedig 1099 július 5-én ez történt. És utána is több esetben, amikor a keresztesek tömeges gyilkosságokat követtek el. Nem állítható ez párhuzamba olyan általánosításokkal, hogy "muszlimok bűne", meg "zsidók bűne". Ha adott kontextusban egy konkrét csatához, mészárláshoz köti, akkor igen. De ebben az esetben nevezzen meg hasonló esetet, hogy összevethessük. Amíg ezt nem teszi, addig a keresztesek bűnei a Szentföldön nagyon is konkrét és egyértelmű dolog.

4. Ön a 12 és 13 századi francia szentföldi kereszteseket párhuzamba állítja a Nándorfehárvárnál harcoló - kereszteseknek nevezett - magyar paraszti hadakkal és a Budát 1686 -ban visszafoglaló német-magyar katonasággal. Ez tényleg abszurd, különösen, ha azt mondja hozzá: ha az egyik bűnös, akkor a másik is. Ilyen alapon mindenki egyformán bűnös, aki valaha fegyvert ragadott a történelemben: a kőbunkóval ölő ősember és a milliókat elpusztító SS haderő. Egyenlőség tehető közéjük.

5. Szíria valóban mandátumterület lett az első világháborút követően, de francia kizárólagossággal, vagyis a francia állam védnöksége alatt működött, ami teljes mértékben egyenlővé vált egy gyarmati státusszal.

protézisesh 2016.07.22. 10:47:16

@Androsz: sőt, még ennél is több. Kezdve azzal, hogy VASÁRNAP a szünet, KARÁCSONYkor áll le az élet minden gyárban, üzletben, stb. Nem pénteken, nem szombaton, nem ramadánkor, nem Songkran-kor...

A teljes naptárunk, életritmusunk erre épül. Csak ez után jönnek a babonáink (szerecsétlen 13, péntek 13, stb.), meg a többi.

nookedli 2016.07.22. 10:47:29

Ja, meg a terroristák mellett említsük meg azokat akik mögöttük állnak. A 2. világháború alatt a zsidó tőkések, akik pénzelték Hitleréket, nem hagyták lebombázni a német vasutakat, mert még mindig számukra túl sok zsidó mehetett volna izraelbe és ez nekik nem volt kóser. Vagy a mostani zsidó tőkések, akik pénzelik a terroristákat.

nookedli 2016.07.22. 10:47:50

@Ballib cenzúrázók réme 15: Jó ez a cikk. Pl. a képen látszik, hogy a mai Palesztin-izrael is a franciák gyarmata volt. A franciák adták át a zsidóknak a területet. Persze ez nem kisebbíti a zsidók felelősségét az ottani több millió palesztin kiirtásában, elgettósításában és elűzésében , de ez is hozzájárult. Tisztára mint a 2. vh. alatt tették velük. De már kezd gyanús lenni, hogy az nem is volt igaz. Saját magából indul ki mindenki. Úgy látszik a zsidókra jellemző ez a gettósítás és népirtás. A mai napokban sajnos ezt láthatjuk.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.22. 10:48:04

Egyéb érdekességek.
Csak hogy tudd kiket akarsz a magyarok nyakába erőszakolni:

carm.org/islamic-muslim-statistics-on-violence-rape-terror-sharia-isis-welfare

Saudi Arabia, 92% of Saudis say ISIS conforms to Islamic Law,

America, 38% of American Muslims says ISIS beliefs are correct,

Britain, about 1/2 of Muslims support ISIS,
----------------

51% of U.S. Muslims want choice of Sharia,

300,000 U.S. Muslims want to impose Sharia worldwide,

---

28% of British Muslims want Britain to be an Islamic state.

aeidennis 2016.07.22. 10:48:23

A XVIII. századra néhány történészen és legendás ősöket hajkurászó arisztokratán kívül mindenki elfelejtette a keresztes hadjáratokat. Amikor a felvilágosodás önazonosságát igazolandó elkezdte meghamisítani a középkori történelmet (sötét középkor, "Bizánc", egyház, mint fanatikusok gyülekezete) újra felfedezték a keresztes hadjáratokat, mint a gyakorlati bigott vallási fanatizmust és később ez a hamis értelmezés terjedt el a gyarmatosítás révén az arab országokban. Röviden, a francia szekularizmus a terrorizmust végső soron saját magának köszönheti.

M1nd3gy 2016.07.22. 10:49:52

Nagy Töpörtyű Teszt:

Mindenkit meg kell kínálni töpörtyűvel a határnál. Aki repetázik az jöhet, aki nem az mehet. Nem kel túlkomplikálni.

m.t. 2016.07.22. 13:00:39

@Ballib cenzúrázók réme 15:
Annyira imádom hogy mindenki a NO GO ZONE-okkal példálózik, de mindig jó messziről. Eddig senki se tudott mutatni nekem ilyen zónát, mert mindig egy másik országban/városban/városrészben van. De biztos hogy léteznek, mert a nacionalista hírportálok megírták.

króm nickel 2016.07.22. 13:00:49

Miért éppen Franciaország?
A muszlim terroristák csaknem mindegyike arab. Melyik európai országban él a legtöbb arab? Csak nem éppen Franciaországban?

Sorg Grosi 2016.07.22. 19:54:28

Érdekes az alapcikk " Miért éppen Franciaország?", és érdekes felvetések is olvashatók ki akár a cikkből, akár a hozzászólásokból... Szerintem a bűn meghatározása nagyon sokféle szemponton alapulhat. Véleményem szerint a múlt lehet, hogy megmagyaráz valamit a jelennek, de a magyarázat semmilyen feljogosítást nem ad a jelen tettekre. Magam azt tartom, hogy nem is lehet pontosan és általános érvényűen megfogalmazni, hogy mit is jelentett a múltban, vagy jelent ma, ez a fogalom, hogy bűn. Nekem nyilvánvalóan azt, amit az én, vagy a családom, a barátaim, a népem, etc. kárára követnek el mások. Mindig csodálkoztam azon, hogy miért emberközpont szerinti a megfogalmazása...? Akár tetszik, akár nem, nekem minden olyan tett, történés bűn, ami ellenem/ellenünk irányul. Végső soron mondhatnánk, hogy az ember ellen irányul, de számos felfogás értelmében bűn, ami a természet, a világ, a világegyetem - sorolhatnám tovább - ellen irányul. Kinek van igaza? Senkinek! Szerintem nem a múlt miatt, hanem egyszerűen azért Fr o. a cél, mert ott boldogulnak legkönnyebben azok az emberek, akik ezt a sorsot választják maguknak. Kevés a nyelvi nehézség és egyátalán, mert ott vannak otthon, vagy szeretnének otthon lenni. A hozzáállás, a szemlélet, a terrorizmus napjainkban egy - írhatnám, hogy "divatos" - önkifejeződési forma, amit nem lesz könnyű kinőnie az emberiségnek, a modern civilizációknak, mert a gyilkolászás és az erőszak valamilyen formája mindig is létezett, egyidős az élettel(!). Az öngyilkos merénylet, főleg, ha van hagyománya, igen hatásos és egyszerű! Ma, miután minden embertársunk élete fontos a cililizációs vivmányaink szerint, még elborzasztó is. De vajon mit számít az áldozatok száma egy háborúban? Egy szám: "veszteség" és semmi több..., amit elkönyvelnek és elfelejtenek minden korban. A győzelem a lényeg, a túlélők győzelme! Mindezektől függetlenül jómagam és a családom, a barátaim, a nép, akik közé tartozom, és minden értelmes elme szeretnénk kimaradni bármiféle háborúból, akár igazságos, akár nem! Ez a lényeg! Nem szeretnénk - itt és most az életünkben, sem az utódaink életében - részesülni benne. Nem utáljuk a betolakodókat, de a kéretlenül, pofátlanul, a hozzájárulásunk nélkül érkezetteket elutasítjuk. Sajnos, ha Fr. O. és a többiek akarják őket, hát tessék, de mi nem akarjuk!!! Erre kell civilizált megoldást találni, mert, ha ez nem sikerül jön a "fogat fogért" szemlélet, mert ez elkerülhetetlen lesz, ugyancsak a történelem tanúlsága szerint!

megadorka 2016.07.23. 11:02:05

Kedves Péter, én személy szerint köszönöm a cikket, nekem bejön az instant történelem:) remélem, hogy nem szegi kedvét a tomboló ostobaság sem, ami a hozzászólásokban olykor visszaköszön, úgy tűnhet, hogy az olvasótábora - tisztelet a kivételnek - csak orkokból áll, de nem. Ezért ragadtam meg a billentyűzetet.
Szerencsés generáció vagyunk bizonyos szempontból. A komoly "viharok" után érkeztünk, voltak persze távolról végignézett háborúk a mi életünkben is, mint a délszláv háború, az öbölháború, az afrikai "világháború", előzményeivel együtt és igen volt amelyik közel volt hozzánk, de valójában egészen békés korszakba születtünk, már ami a közvetlen környezetünket érinti és akkor most szándékosan nem politizálok. Ez elaltatott minket egy egészen picit. Azt elhinni a globalizáció korában, hogy egy-egy jól megszervezett robbantás pusztán jelenlét vagy áradó embertömeg kérdése, az egy komplett vicc. Erre tökéletes bizonyíték a WTC elleni merénylet. Hozzáteszem, én akkor 21 éves voltam, de az egész szituáció monumentalitása elgondolkodtató volt. Ki is pukkant rögtön az karcmentes Amerika tévképzetem. Azt gondolni, hogy ez egy kívánságkosár, amiben eldönthetjük, hogy kérjük vagy nem kérjük, még viccesebb. Abba nem belegondolni, hogy ettől sokkal nagyobb méreteket ölt majd a fluktuáció, amihez hozzájárul az éghajlatváltozás, az afrikai középső területeinek elsivatagosodása, a vízhiány, a túlnépesedés, a természeti kincsek, az olaj mennyiségének csökkenése, ez megint csak ezt a fajta naivitást támasztja alá én pedig csak a felszínt kapargattam. Hogy ami ma történik OV regnálása alatt, az gyakorlatilag hosszútávon csak arra elegendő, hogy szegregálja Magyarországot, hogy kicsikén és védtelenül egyedül maradjon a sokkal viharosabb időkben. Döbbenet, hogy az emberek a napiszarról és a migránsinfóról tájékozódnak, döbbenet a sötétség, amit büszkén megosztanak és terjesztenek. Aggasztó. Ők gyűjtöttek Isaura felszabadítására pénzt és ők fognak hinni abban, hogy egyszercsak megjelenik Ethan Hunt, hangtalan lelóg egy kötélről és mindent megold. Addig olvasom a cikkeit:))

Géki 2017.11.10. 10:47:07

@Harmat Árpád Péter:

"Egy város legyilkolása bűn" - Bizony, bizony!

De mit szóljunk akkor ahhoz a „szent történethez” mi szerint zsidók „az Úr kiválasztott népe” – jogán foglalhatják el Kánaánt, az állítás szerint az Úr parancsára „Űzzétek ki a földnek lakóit, és lakozzatok abban, mert néktek adtam azt a földet…” Mózes IV. 33. 53.
Meg hogy, az-az apró kis trükk, a fehér lóval, amivel nekünk a szlávokat sikerült „megszívatnunk”, a honfoglalás alakalmával, mindössze szelíd heccelődés, ahhoz az „átveréshez” – amit a zsidók követtek el és adnak elő a Midiániták kiirtásának legitimálására. ( Mózes IV-31).

Szóval megint a "ki is kezdte" - féle kérdésfelvetés!
A "terrorizmusra" nem lehet semmijen felmentést adni. Mindenki akkor és ott felel a tetteiért, amikor és ahol tette. Csak és kizárólag a pillanatnyi önvédelem adhat felmentést - semmien történelmi előzmény nem - a gyilkosság az gyilkosság.
Mint a fennti példák is mutatják, mindig és mindennek van előzménye - erre bátran lehetne hivatkozni - ez tehát semmire nem ad felmentést - még csak némi megértést sem. Minden múltbeli hivatkozás csak ürügy, az aljasságok elkövetésére. Semmien "megértésnek" nincs helye! - még csak akármilyen "szellemi" szinten sem! Sem a "Bibliában" sem egy cikkben!
süti beállítások módosítása