Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Antianyag-hajtómű, az évezred legnagyobb felfedezése lehet

2024. február 26. - Fortress

Napjainkban az űrkutatás korszakát éljük, amikor az emberiség egyik legfontosabb tudományos célpontja különböző égitestek elérése illetve olyan távolságok megtétele a világűrben, melyek a lehető legmesszebb lévő galaxis-részekről adnak információkat számunkra. A Holdon többször is járt már ember, a Marson azonban (mely a következő legközelebbi égitest) csak különböző eszközökkel vagyunk jelen egyelőre (hiszen több Mars-járó szerkezet van jelenleg is a Vörös bolygón). Viszont a Voyager-2 űrszonda, melyet az emberiség 1977-ben indított útjára, már 17,2 milliárd kilométerre távolodott el Földünktől. Az emberiség a felsorolt eredmények mellett, a legmodernebb távcsöveivel (pl. Hubble űrtávcső) több milliárd fényévre lévő galaxisokat is érzékelni tud.

antianyag_hajtomu.jpg

A kép forrása: www.medium.com

A fejlődés azonban hosszú ideje megtorpant az űrutazás tekintetében, hiszen a jelenlegi hagyományos hajtóművekkel egyetlen fényév megtétele is több, mint 10 ezer évig tartana az emberiség számára. (Az említett Voyager-2 sebessége 17 km/s, és ez a legtöbb amire képesek vagyunk.) Csakhogy a Science Alert című tudományos lap szerint áttörés történt, hiszen az emberiség felfedezte az úgynevezett "antianyagot" (még 1995-ben) melyet a legfrissebb kutatások szerint hajtóművekben is alkalmazni lehet. Az új megoldással drasztikusan és forradalmian meggyorsítható az űrutazás és például a 4,2 fényévre található legközelebbi csillagrendszer, a Proxima Centauri is elérhető lehet alig 5 esztendei utazással. Vagyis 1 fényév megtételéhez (és ezzel a Naprendszer szélének eléréséhez) nem kell már 10 ezer évnyi utazás, csupán kevesebb, mint egyetlen földi év.

antianyag.jpg

Antianyagot vizsgáló berendezés Svájcban (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet [CERN]) Forrás: sciencealert.com

Az antianyagot kutató Positron Dynamics vezérigazgatója Ryan Weed és fizikusa dr Gerard Jackson nem kevesebbet állítanak, mint hogy akár 1-2 évtizeden belül létrehozható lehet egy antianyag űrhajó prototípusa. Szerintünk ugyanis a Kripton-79 által kibocsátott pozitronok felhasználhatóak lehetnek egy olyan hajtóműben, mely az antianyag megsemmisítésével (és fúziós reakcióval) generál tolóerőt. Ugyanakkor késleltetheti a kutatásokat az antianyag-előállítás hihetetlenül magas költsége.

Mindenesetre az már most egyértelműen látszik, hogy antianyag-kutatások napjaink leghaladóbb és legkülönlegesebb tudományos kísérleteit jelentik. Fontosságuk abban rejlik, hogy alapjaiban változtathatják meg tudásunkat a világmindenségről, melyet az antianyag-meghajtás révén bejárhatunk és akár más értelmes életformákkal is képesek lehetünk a találkozásra.

proxima_centauri.jpg

A kép forrása: sciencenews.org

Nem kizárt, hogy akár a legközelebbi csillagrendszerben a Proxima Centauri b jelölésű bolygón is találkozhat az emberiség idegen életformákkal, mint ahogyan a sok tucat egyéb extraszoláris bolygó valamelyikén is, melyek így elérhetővé válhatnak.

Mindenesetre nem túlzás kijelenteni, hogy antianyag-hajtómű feltalálása az emberiség számára legalább akkora jelentőségű és történelmi hatású felfedezés lenne, mint a kerék vagy az elektromosság feltalálása. 

Felhasznált források:

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

 Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr5918340081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2024.02.27. 08:12:14

Érdekes téma! Az antianyag hajtómú megalkotása a fénysebesség megközelítését jelenti, ami meg az időben ugrásokat teheti lehetővé. Az idegen életformákkal történő kapcsolatfelvételen túl beláthatatlan következményekkel számolhat az emberiség.

Fortress 2024.02.29. 06:47:51

Köszönjük Index a kikerülést! A téma megérdemli. Sajnos nem kapott elég figyelmet eddig a hazai médiában!

Jager_ 2024.02.29. 16:38:13

Ha nemzetközi összefogásban építik meg a jövő űrhajóját, valóban egy új fejezet nyílik meg az emberiség történetében. Képesek lehetünk teljesen új, lakható bolygókat megkeresni alig néhány éves, mélyálomban töltött utazások után. Rengeteget tanulhatunk a világmindenség jelenségeiből: új energiahordozók, új fizikai törvényszerűségek stb, stb. De szerintem a legérdekesebb az lehet, ha tényleg létrejön egy találkozás más értelmes civilizációkkal.

Fortress 2024.02.29. 16:41:46

blog.hu/user/1154120
Motorogre!
Ha neked ez pimf, akkor igen csekély értelmű medvebocs vagy. Inkább a gyerek-oldalakat ajánlanám. :)

gigabursch 2024.03.01. 21:02:14

@Jager_:
S huszadába se kerülne, mint a jelenlegi háborúk...

Ultron 2024.03.01. 21:02:18

Az antianyag 1995-ös felfedezése is olyasmi volt, ami nem kapott nagy publicitást. Pedig hatalmas tudománxos lépés volt. Akárcsak majd a hajtómű, ami a posztban is szerepel.
süti beállítások módosítása