Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

A 8 vagy 16 személyiségtípus [59.]

2022. május 31. - Fortress

szemelyiseg.jpg

Mindig érdekes dolog felmérni, hogy személyiségünk és pszichénk milyen típusba sorol bennünket, vagyis az emberek melyik csoportjához tartozunk belső működésünk, gondolkodásunk viselkedésünk és alaptermészetünk szerint. A híres svájci pszichológus, Carl Gustave Jung (1875-1961) - a még híresebb Sigmund Freud tanítványa - 1921-ben "Pszichológiai típusok" című művében 8 személyiségtípust különböztetett meg:

  1. Introvertált érzékelő
  2. introvertált intuitív
  3. introvertált gondolkodó
  4. introvertált érző
  5. extravertált érzékelő
  6. extravertált intuitív
  7. extravertált gondolkodó
  8. extravertált érző.

Ezek közt két nagy csoport figyelhető meg: az extrovertáltak és az introvertáltak. A kifelé forduló vagy extrovertált személyiség szangvinikus, kolerikus vérmérsékletű, pszichikus aktivitása főleg a külvilág felé irányul. Az a célja, hogy megváltoztassa a világot és nagyon szereti a társasági életet, aktív a környezetében, csábítja minden új dolog. A befelé forduló vagy introvertált személyiség ellenben melankolikus vagy flegmatikus vérmérsékletű, meggondoltan, lassan cselekszik, félénk és bizalmatlan. Állandó gondja a környezethez való alkalmazkodás. Az egyedüllétből merít energiát, például egy könyv elolvasása jelent számára feltöltődést.

1. Gondolkodó-introvertált

A kategóriába tartozó emberek reflektív-introvertáltsággal inkább a saját gondolataikra koncentrálnak, mint arra, ami rajtuk kívül történik. Kifejezetten érdeklik őket az elvont gondolatok, elmélkedések és elméleti harcok a különféle filozófiák és az életlátás módjai között. Többnyire kreatív önkifejezők. Jung számára ez a típusú személyiség az, amelyet a populáris kultúrában összefüggésbe hozhatunk a filozofálásra való hajlammal, az eszmék közötti kapcsolatok iránti aggodalommal. Viselkedésük gyakran tűnik közönyösnek néha arrogánsnak, mert nem izgatja őket környezetük és inkább mindenek a mélyére szeretnek ásni.

2. Szentimentális (érzékelő) introvertált

A személyiségtípusba tartozó emberek nehezen alakítanak ki társas kapcsolatokat. Kicsit öntörvényűek. Nem túl beszédesek, de kedvesek, empatikusak és különösebb nehézségek nélkül képesek affektív kötelékeket létrehozni kis emberkörrel. Hajlamosak arra, hogy ne mutassanak ragaszkodást senki irányába, többek között a spontaneitás hiánya miatt, amikor kifejezik érzéseiket. Szeretnek csendben, észrevétlenek maradni.

3. Introvertált érző

Mint az introverzió által meghatározott többi személyiségnél, itt is az érzékenység jellemző, de szubjektív jelenségekre összpontosít. Ezek a jelenségek inkább az érzékszerveken keresztül kapott ingerekhez kapcsolódnak, mint az érzésekhez vagy az absztrakt gondolatokhoz. Az ide sorolható személyek csak saját maguknak akarnak megfelelni, nem a társadalomnak. Kívülről gyakran érdektelennek tűnnek, valójában viszont fejlett gondolkodásúak, filozofikus, költői alkatúak. Carl Jung meghatározása szerint az ide tartozók gyakran művészettel vagy kézművességgel foglalkoznak.

4. Intuitív-introvertált

Az ilyen típusú személyiség ösztönös-introvertált, az ide tartozó személy az érdeklődését a fantáziája felé összpontosítja, a jövőről gondolkodik és a jövőre tekint ... a jelenre való odafigyelés árán. Ezek az emberek inkább álmodozó jellegűek, szívesen elszakadnának a közvetlen valóságtól, és inkább teret adnának a képzeletnek. Gyakran szenvedélyesek, szélsőségesek, csapongó lelkek, művészemberek. (A tesztek alapján e sorok írója is ebbe a tipusba tartozik.)

5. Extravertált gondolkodó

Ez a személyiségtípus fényvisszaverő-extravertált. Erős a hajlama arra, hogy mindenre magyarázatot teremtsen abból, amit maga körül lát. Ez azt jelenti, hogy ezeket a szabályokat az objektív valóság felépítésének elmozdíthatatlan alapelveiként értik. Következetes, törtető, erős az igazságérzete. Mások igényeivel, elvárásaival keveset törődik csak saját nézeteit tartja jónak. Ezenkívül Carl Jung szerint az ide tartozók megpróbálják ráerőltetni világlátásukat más emberekre is.

6. Szentimentális (érzékelő) extrovertált

Ez a kategória szentimentális-extrovertált Nagyon empatikus emberek alkotnák, könnyen összekapcsolhatók másokkal és nagyon élvezik a társaságot. Jung szerint ezt a személyiségtípust az határozza meg, hogy nagyon jó társadalmi készségekkel, valamint alacsony reflexiós és elvont gondolkodási hajlandósággal függ össze. Maximalista, akinek fontosak a külsőségek.

7. Extrovertált-érző

Az ilyen típusú személyiség szabálykövető, szociális beállítottságú, jól alkalmazkodik környezetéhez. Nagyon örül annak, hogy valódi emberekkel és környezettel kölcsönhatásban keresheti az élvezetet. Ezeket az egyéneket úgy írják le, hogy nagyon nyitottak az új tapasztalatokra, oly módon, hogy ellentétes magatartást tanúsítanak azokkal szemben, akik ellenzik azt, ami ismeretlen. Gyakran tűnnek hangulatembernek mert a saját elvárásaik és a társadalmi elvárások közt ingadoznak.

8. Intuitív-extrovertált

Carl Jung utolsó személyiségtípusa mindenféle közepes vagy hosszú időtartamú projektek és kalandok megvalósítására törekszik, úgy, hogy amikor az egyik fázis véget ér, azonnal el akarja kezdeni a másikat. Utazás, vállalkozásalapítás, átalakítási tervek jellemzik. A környezettel való kölcsönhatással kapcsolatos jövőbeli kilátások állnak ezeknek az embereknek a középpontjában, és megpróbálják rávenni a közösség többi tagját, hogy segítsék őket törekvéseikben (függetlenül attól, hogy mások annyit profitálnak, mint ők vagy sem). [forrás]

Válasszuk ki a magunk személyiségtípusát a fenti lehetőségek közül és tegyünk szert mélyebb önismeretre. Ehhez legelőször azt kell eldöntenünk, hogy extrovertált vagy introvertált típusok vagyunk e. Aztán jön a második kérdés: érző, érzékelő, intuitív (ösztönös) vagy gondolkodó típusoknak tartjuk e magunkat. Ami engem illet: introvertált intuitìv vagyok, bár az egyik  tesztemen "extrovertált intuitív" jött ki [ENFJ]). De szerintem mindenképp melankolikus kategóriába tartozom. Számomra ezen még van gondolkodni-való. És nálad mi a helyzet? Tudd meg a linkre kattintva

Létezik egy 16 személyiségtípusra kondicionált felosztás is, a Myers-Briggs tipológia melyben találó megnevezések jelölik az egyes típusokat: Építész (INTJ), Tudós (INTP), Parancsnok (ENTJ), Vitázó (ENTP), Védőügyvéd (INFJ), Mediátor (INFP), Főszereplő (ENFJ), Kampányfőnök (ENFP), Logisztikus (ISTJ), Védő (ISFJ), Vezető (ESTJ), Konzul (ESFJ), Virtuóz (ISTP), Kalandvágyó (ISFP), Vállalkozó (ESTP), Szórakoztató (ESFP). Ebben nálam 65%-ban introvertált jött ki, azon belül a "Védőügyvéd" (INFJ-T) személyiségtípus, mely 59%-ban inkább intuitív mint realista, 58%-ban elvi beállítottságú (mint logikai), 67%-ban tervező (mint kutató) és 64%-ban inkább óvatos (mint öntudatos). Az INFJ jelentése egyébként: introvertàlt (I), intuitìv (N) èrző (F), megitèlő (J). A többi jelölés: extrovertàl (E), érzékelő (S), gondolkodó (T), észlelő (P). Teszt itt.

szemelyisegtipusok.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr5017844755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.06.01. 10:37:42

Jó cikk! Érdekes!
Van, hogy egyáltalán nem dönthető el könnyen, hogy valaki extrovertált vagy introvertált. Ha például annyira nem bulizós az illető, nem társaságkedvelő és csak 1-2 jóbarátja van de közben erős egyéniség, határozott fellépéssel, akkor mi a helyzet? Rám mindkettő igaz, ezért sem könnyű eldöntenem, hogy hova tartozom.

Fortress 2022.06.01. 11:38:27

@Jäger_: Köszi! ... Valóban nem mindig egyértelmű a dolog, magam is így vagyok vele, ahogy a poszt legvégén is írom. De talán a társaságkedvelés a mások keresése, a haverok, barátok száma a döntőbb tényező. Az introvertált típusú emberek kevésbé társaságkedvelők.

Fortress 2022.06.01. 11:50:09

@Jäger_: ... egyébként a cikkemben nem szerepel, de van még egy meghatározás: Az ambivertált emberek általában az extrovertáltakra és az introvertáltakra jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek.
süti beállítások módosítása