Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Néhány éve itt jártak az idegenek és mi észre sem vettük [58.]

2021. január 26. - Fortress

Pontosítva a címet: megközelítette bolygónkat egy idegen civilizáció, ismeretlen eredetű objektuma, miközben mi, Földlakók azt hittük, csupán egy üstökös, vagy aszteroida haladt el mellettünk. Az esetre 2017 október 19-én került sor, amikor a Hawaii szigetekhez tartozó Mauin egy csillagvizsgáló teleszkópja érzékelte a - később Hawaii nyelven 'Oumuamua (azaz első távoli üzenet) névre keresztelt - furcsa formájú tárgyat. A különös objektum 11 napig volt érzékelhető a Földről, majd elhagyta bolygónk körzetét és Pegazus csillagkép irányába haladva, néhány hónappal később távozott naprendszerünkből.

oumuamua.jpg

A kép forrása: bbc.com, AFP

Az Oumuamua alakját még a csillagászok is megdöbbentőnek találták, hiszen az aszteroidákra jellemző 3:1 méretarány helyett 10:1 volt a hossz-vastagság aránya. Hossza elérte a 400 métert, vastagsága azonban csak 40 méter volt. Amíg mellettünk elhaladt többször változtatta sebességét is, melynek legnagyobb értéke a Nap közelében elérte 316 ezer km/h -t. 

A temérdek szempontból rendhagyó eseményt a nemzetközi csillagász-szakma - néhány megmagyarázhatatlan érdekesség elismerésén túl - meglepő közönnyel fogadta, egyetlen kivétellel: Avi Loeb professzor, a Harvard Egyetem tanszékvezető előadója és kutatója egy egész könyvet szentelt a jelenségnek. Műve Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth (Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai) címen éppen most, 2021 január 26-án jelent meg (magyar nyelven is). Művében a professzor felveti annak lehetőségét, hogy az 'Oumuamua valójában egy olyan idegenek által készített objektum, mely a világegyetem feltérképezését végzi, miközben szondaként járja a galaxisokat. Elképzelhető, hogy adatokat gyűjt (és talán továbbít) egy messzi civilizáció számára. Ha így van, érdekes lenne tudni, hogy rólunk tett e vajon "jelentést" vagy az óriási fejlődésbeli különbség miatt úgy ment el mellettünk, mint ahogy mi is elmennénk egy hangyaboly zárt világa mellett, nem akarva kapcsolatot teremteni velük.

avi_loeb.jpg

Bár a tudományos világ nem sorakozott fel Loeb elképzelése mögé, sokan figyeltek fel a tudós elgondolására, így valószínűleg könyve is óriási siker lesz (tegyük hozzá: joggal). Személyes véleményemet fogalmazom meg, amikor azt mondom: a legkevésbé sem légből kapott a professzor hipotézise. Az 'Oumuamua mind alakját, mind sebességét, mind pedig pályáját tekintve eltér minden korábban megfigyelt üstököstől és aszteroidától. Ami pedig az idegen civilizáció kérdését illeti: Loeb becslése szerint galaxisunkban (a Tejútrendszerben) legalább 50 milliárd olyan bolygó létezik, amely mind méretét, mind felszíni nyomását, mind légkörét, hőmérsékletét, mágnesességét (mely kiemelkedően fontos a légkör megtartásában) és egyéb paramétereit tekintve is hasonló a Föld adottságaihoz, sőt még vízzel is rendelkezik. Ezek bármelyikén kialakulhatott élet, sőt fejlett életforma, akár a miénket meghaladó civilizáció is (és akkor még nem beszéltünk a galaxisunkon kívüli területekről).  

naprendszer.jpg

Az 'Oumuamua könnyen lehet, hogy egy fejlett kultúra, egy nálunk magasabb technológiai és civilizációs szinten álló életforma "terméke", mely a világűrt kutatja, mint ahogyan mi is szondákat küldünk saját galaxisunk feltérképezésére. Az amerikai Voyager 1 űrszonda 1977 óta rója a világűrt, jelenleg a Naprendszer határvidékén jár, nagyjából 21 milliárd kilométerre tőlünk (61 ezer km/h -val haladva).

De nézzük, miért is olyan nehéz sokak számára elhinni, hogy a rejtélyes objektum nem egy aszteroida, hanem annál sokkal több? Szokatlan és műszerezett űrhajóra cseppet sem emlékeztető megjelenése szerepel első helyen. Vegyük azonban figyelembe azt az eshetőséget is, hogy egy nagyságrendekkel előttünk járó civilizáció egészen más objektumokat készít, mint mi. Ha például egy mai korszerű helikopter megjelenne egy őskori szinten álló emberi közösség látóterében, valószínűleg egyáltalán nem hinnék, hogy emberkéz alkotta dologgal állnak szemben, hiszen az ő fogalmaik szerint az ember kőbaltát, kést, lándzsát készít, ám az előttük felbukkanó rejtélyes dolog inkább egy óriási szitakötőre emlékezteti őket. Ugyanígy mi is csak saját fejlettségünknek megfelelő határok közt tudunk gondolkodni a világűrben keringő tárgyakról, nem feltételezve, hogy egy fejlett eszköz nagyon eltérhet attól, amit jelenleg tudósaink előállítanak az űr meghódítására.

Ha az Oumuamua valóban idegen civilizáció terméke, akkor könnyen lehetséges, hogy felfedezte az emberiség földi kultúráját és talán érdemesnek minősíti majd a kapcsolatfelvételre is. Az már más kérdés, hogy ez mennyire lenne kedvező számunkra, tekintve, hogy a történelemben eddig a fejlettebb világok rendszerint eltiporták a gyengébbeket, mint ahogyan az amerikai indiánok világát felfedező spanyol, portugál majd angol felfedezők is majdnem kiirtották a fejletlenebb azték, maja, később pedig az Észak-amerikai indián civilizációkat.

Felhasznált anyagok:

 

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.12.12.23:25

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr1716403740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2021.01.27. 00:06:57

Erről a feltérképezésről az jutott eszembe, hogy az objektum ilyen szempontból hasonló lehet a Google Maps kocsijával. Lehet, hogy egy pángalaktikus térképen jelenik meg a bejárt útvonal, kisatírozva a képről minden személyes információt, meg rendszámokat (is), hogy személyiségi jogokat ne sértsen. Reméljük, hogy nem a vogonok küldték...

Négyes_ 2021.01.27. 00:29:40

Évente sok ezer aszteroidát és üstököst tanulmányoznak a csillagászok. Avi Loeb professzor az elmúlt 20 évében személyesen is vagy ezret megvizsgált. Ha azt állítja: ilyet még sosem látott, hajlamos vagyok elhinni neki. Az 'Oumuamua minden szempontból különleges. Minden esélye megvan annak hogy idegen kéz alkotta.

HARP3R 2021.01.27. 10:02:07

A csillagászoknál a furcsa szakmai hiúság is szerepet játszik abban, hogy szinte soha nem mernek idegen civilizációkról nyilatkozni, nehogy sérüljön szakmai hírnevük. Loeb az egyetlen kivétel. Feltehetően nála a szakmai hiúságnál erősebb lehet egyrészt az anyagi haszon reménye (melyet könyvétől remél), másrészt talán a hit is abban, amiről beszél.

maintenator 2021.01.27. 11:38:29

Hát persze, h. magasszintű idegen technikai civilizáció terméke az husángnál durvább felülettel ellátott űr objektum. Mert hogy az idegen civiliáció szikla textúrájú felületet alkot. Felderíteni jött, de azért annyira nem közelítette meg az egyetlen lakható bolygót, a Földet, amelyik ontja magából a mesterséges fényt, rádióhullámokat stb. h. értékes információhoz jusson. Persze, h. nem, mert annyira civilizáltak. Ilyen, amikor a Galaktika sorozatot Rejtő műveivel keresztezik...

Argus_ 2021.01.27. 13:02:56

@De_Wer: Én is az idegen civilizáció verzió mellett volnék, mert erről az objektumról ordít, hogy nem stimmel vele valami (vagy sok minden).

@maintenator: Először: honnan veszed, te szakértők gyöngye, hogy egy fejlettebb civilizáció információs objektumának mennyire kell megközelítenie egy bolygót ahhoz, hogy onnan begyűjtse mindazt, ami neki kell. Másodszor: a szikla forma egy alatta lévő második felületet takar (ezt már megállapították). A külső felület a sok évszázados (vagy talán évezredes) mélyűri utazás "terméke" a rengeteg ütközés miatt. Harmadszor: ahogyan a posztban is szerepel: ha túl nagy a civilizációs különbség, akkor nem akarnak kapcsolatot velünk, ahogyan te sem keresek kapcsolatot egy hangyabollyal.

body_andras 2021.01.27. 14:03:08

@Argus_: @maintenator: a szikla csak fantáziarajzokon szerepel. a csillagászok annyit látnak, hogy valami mozog, lőcs formájú, vissszaveri a fényt. megállapították a pályájáról hogy naprendszerről kívülről jött. simán lehet hogy olyan aszteroida, ami elszakadt naprendszerétől és a csillagközi térben röpköd. sok ilyen lehet még, de kicsi az esélye hogy pont felénk jönnek, pláne hogy észre is vesszük. Loeb felvetése azért helytálló, mert az alapján, amit láthattunk belőle, semmi sem kizárható.
tegyük fel, felderítő szonda, oké. az hogy megközelíti-e a földet, küldetése szempontjából teljesen irreleváns - feltéve hogy tényleg nagyon fejlett civilizáció kütyüje - hiszen mozgásának célja elsősorban a napunk gravitációjának kihasználása volt ahhoz, hogy tovább lője magát. francnak kell egy bolygónyi ostoba idegen lényt megközelíteni, ha a naprendszeren átrepülve elég adatot tudott gyűjteni amúgyis.
süti beállítások módosítása