Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Továbbra is Trump maradhat, 5 okból [55.]

Vagy jöhet Biden, más okokból

2020. november 04. - Fortress

Esélyesnek látszik november 4-én szerdán reggel, hogy Donald Trump folytathatja majd elnökségét egy újabb 4 éves ciklussal 2021-től is. A választás előtti utolsó napokban még nagyon szoros, fej-fej melletti versengésről szóltak az elemzői hírek, sőt az amerikai médiumok többsége inkább Biden győzelmét prognosztizálta. Az első befutó adatok és közvélemény-kutatások azonban már nagyon hasonló szavazatszámokról szóltak, a billegő államokban inkább Trump elsőbbségével. Ez a poszt előbb Trump esetleges győzelmének okait boncolgatja (ha ő nyer, az vajon miért lehet), majd Biden diadalának hátterét taglalja (megfejtve, hogy ha így alakulna, az miért lenne lehetséges).

trump_nov.JPG

Tóth Gergely (telex.hu) elemzése (2020 november negyedekei állapot.)

Bidennek hoznia kell(ene) Arizonát (ez szinte biztos) és Nebraska 2. számú választókerületét (ez az állam unortodox módon a képviselőházi választókerületek szerint osztja szét az elektorait, ebből valószínűleg egyet meg fog csípni Biden), ezen kívül nyernie kell Michiganben és Wisconsinban. Apró bökkenő, hogy mindkét államban Trump vezet, igaz, a feldolgozásra váró szavazatok olyan forrásból érkeznek, hogy nem kizárt a demokrata fordítás. Meg kell nyernie a 20 elektort adó Pennsylvaniát, ahol a szavazatok kétharmadának összeszámlálását követően tetemes, 14 százalékos hátrányban van; illetve Michigant és Wisconsint. A michigani és wisconsini kötelező körök mellé elég lenne hoznia a 16 elektort biztosító Georgiát vagy Észak-Karolinát is; viszont ez utóbbiakban hiába záródik az a bizonyos olló, a szavazatok több mint 90 százalékát összeszámlálták, így egyre valószínűtlenebb a demokrata győzelem. /telex.hu/

Mit várhattunk volna Bidentől? Joe Biden a demokraták elnökjelöltje egy sokkal megengedőbb, toleránsabb és humánusabb menekült-politikát ígért, amihez a szegények, rászorultak kiterjedtebb támogatása társult volna. Biden egyértelműen Barack Obama egészségügyi és szociális belpolitikájának folytatására készült. Gyökeres fordulat lett volna várható a klímapolitikában is (annak sokkal komolyabban-vételével), mint ahogyan a belső zavarások kezelésében is egészen más hozzáállást ígért a Biden-csapat. Ami viszont valóban súlyponti kérdésként merült fel, az az amerikai gazdaság-irányítás illetve a külpolitika. Ezzel el is érkeztünk a fő kérdéshez: miért várható Trump győzelme.

  • Első ok: Trump alapvetően javítani tudott - főleg az Obama-korszakhoz képest - az amerikai gazdaság helyzetén, ami főleg annak figyelembevételével nagy teljesítmény, hogy a világjárvány miatt egy recessziós közegben kellett az Egyesült Államoknak gazdasági téren talpon maradnia. 
  • Második ok, hogy egy globális válságban az USA lakossága nem szokott vezetőt-váltani, sokkal jellemzőbb a legfőbb vezető támogatása, ha komoly bajba kerül az ország.
  • Harmadik ok: Biden bizonytalansági tényező mind életkora, mind szellemi-egészségi állapota, mind pedig korrupciós múltja miatt. Márpedig válság-helyzetben a bizonytalanság a leginkább kerülendő körülmény. (Tegyük még hozzá: esetleges munkaképtelensége esetén alelnöke lépne a helyébe, ám Kamala Harris - mint első női, afroamerikai indiai alelök-jelölt - újabb bizonytalansági tényező a választók többségénél.)
  • Negyedik ok: Trump külpolitikája egy USA központú, politikailag az amerikai érdekeket maximálisan képviselő és a demokraták külpolitikánál jobban patrióta felfogású diplomáciát képvisel
  • Ötödik ok: a migránsok, menekültek, illegálisan érkezők és törvénytelenül az Egyesült Államokban tartózkodók kérdésében (akik együttesen több milliós létszámot képviselnek az USA -ban) Trump politikája a határozottabb és a többség számára nagyobb biztonságot adó.

trump_biden_map.JPG

A kép forrása: WPTA21.com

Más kérdés, hogy a világ, azon belül is Európa illetve Magyarország nyer e egy újabb Trump-korszakkal? A válasz: sajnos nem. A mindenkit, de főleg gyermekeinket komolyan érintő klíma-helyzet tovább romlik majd (ezen a téren Trumptól semmi előrelépés nem várható) és az Amerika - Európa kapcsolatrendszer (mely bennünket, magyarokat közelről érint) egy folytatódó távolodást élhet meg. Nem beszélve a kalandor jellegű Trump-külpolitika veszélyeiről, melyek a világbiztonságot alapvetően befolyásolják (sajnos negatív irányba).

Ezzel el is érkeztünk oda, hogy ha Biden győzne, az vajon miért lenne lehetséges?  Itt is öt tényező említhető meg, nézzük ezeket:

  • Első ok: az embereknek elegük van a megosztottságból, a széthúzásból, a belső harcokból, mindabból, amit a jelenlegi republikánus oldal tesz az Egyesült Államokkal
  • Második ok: Trump rosszul kezeli a belső zavargásokat, mindenfajta toleranciát mellőzve
  • Harmadik ok: Trump rosszul kezeli a koronavírus járványt, eleinte semmibe vette a veszélyt, később pedig látszat-intézkedéseket tett csupán
  • Negyedik ok: Külpolitika . Az Egyesült Államok már-már háború-közeli feszültséghelyzetbe került Kínával és Iránnal is, elsősorban a Trump kabinet kemény diplomáciája miatt.
  • Ötödik ok: Migráns-politika, mely Trump alatt az USA -ba illegálisan érkezők visszatartására és kiutasítására fókuszál, nem gondolva azokra a milliókra, akik már egy ideje az országban élnek, dolgoznak és alapítanak családot.

electorok_usa.jpg

A kép forrása: britannica.com

A fenti térképen az USA államai láthatóak, mindegyikben egy számmal, mely az adott állam népesség-arányosan meghatározott elektori számát jelenti. A pirossal jelzett államok adják a legtöbb elektort, ezek: Kalifornia, Texas, New York, Florida, Pennsylvania, Illinois. Összesen 538 elektori szavazat létezik, de aki 270-et begyűjt, az megnyeri a választást. Lapzártánkkor (november 4-én este) Bidennek már 253 elektori voksa volt a billegőnek számító Wisconsin és Michigan megnyerésével. November 4-én este tehát, még nem dőlt el semmi. De melyik jelölt hozna fellendülést és biztonságos jövőt?

Összességében azt mondhatjuk: az USA Trump elnökségével járna jobban, a világ pedig Bidenével.

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.11.04.10:50

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr8316273246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor. 2020.11.04. 13:31:05

Az itt felsorolt 5 szempont a leginkább releváns, de ezek közül is kettő dönt majd: a gazdaság és a migrációs politika. Mivel ezekben a Trump-adminisztráció képvisel nagyobb határozottságot és több sikert, így Donald Trump győzelme a valószínűbb.

Fortress 2020.11.04. 13:37:53

@ascriptor: A gazdaság állapota valóban kulcskérdés. Valóban meglepően jól kezelte ezt a területet a Donald Trump vezette kabinet, bár a szegényebb rétegek helyzete nem sokat javult az elmúlt években.

rockjano 2020.11.04. 16:18:42

Fiúk van egy hírem: Biden fog nyerni... baromi kevéssel de ő fog... piszok nehéz lesz mert Biden amúgy is gyenge és a felsőház sem lesz meg meg még az alsóházban is gyengültek...

De akkor is új elnök lesz és azért ez nagyon fontos...

Mi lett volna Bernie vel???

Billy Hill 2020.11.04. 16:18:43

@ascriptor: Bizony, a jó öreg "It's the economy, stupid" (1992).

Gazz 2020.11.04. 19:33:30

Vajon hány ilyen Trump follower blog fogja vállalni az arcát egy Trump vereség után, és bevallani, hogy bocsi tévedtünk?
Egy sem. Ilyenkor szokás előhúzni a jó öreg összeesküvés elméleteket. Ez lesz itt is.

Fortress 2020.11.04. 19:34:55

@Gazz: Trump maga is elkezdte már ezt mai egyik megszólalásában, amikor csalásokat emlegetett.

Gazz 2020.11.05. 08:18:37

Milyen érdekes, hogy az elvileg ellenzéki indexen csupa Trump győzelmet jósoló blogposzt lett hirtelen címlapos. Jó előrejelzés, mi lesz 2022-ben.

Alick 2020.11.05. 08:18:42

"kalandor jellegű Trump-külpolitika"

Ez pontosan mit is takar? talán az Iránnal kapcsolatos ügyeket lehetne felhozni, de Irán eleve problémás regionális hatalom.

Alick 2020.11.05. 08:18:47

@Fortress:
"138339 votes in Michigan were magically found by democrats in the middle of the night when all were sleeping & gone home
& all 138,339 magically went to Biden
In India, we call it "Booth Rigging" Lalu style"
(Gaurav Pradhan)

Bandibacsi34 2020.11.05. 08:19:18

Meg kékcédulázták(=eleg par %-ot foridtani, igy nehezebb is bizonyitani a csalast) a választásokat!! Biden valahol csak 8000 szavazattal vezet a levélszavazások miatt. Egyes helyeken zartak a szvazatszamlalast este 11 tól reggel hatig es reggelre hirtelen Biden vezetett...
"Nem azt szamit, hogy kire mennyien szavaztak, hanem, hogy ki szamolja a szavazatokat!!!" J. V. Sztálin
Persze fel ev mulva Camilla Harris lesz az USA 47-ik elnöke, Biden papa meg örülhet, ha tulel meg 10 evet...

Örömhernyó 2020.11.05. 08:19:20

@Gazz: A csalás elég egyértelmű

odamondó 2020.11.05. 13:23:20

Sleepy joe lesz az elnök. Aztán jön majd a meglepetés, hogy ugyanúgy azok az intézkedések folytatódnak mint korábban.

LebensraumamOsten 2020.11.05. 13:23:27

@Örömhernyó: Savanyú a szőlő a rejtőködő csótányoknak? Most nem tudták elcsalni a tramplisták a választást? Hehehe!

Sörnyelő 2020.11.05. 13:23:36

@Bandibacsi34:
Szerencsére a mi fejlett demokráciánkan még csak hasonló sem történhet.
444.hu/2018/04/14/a-levelszavazatok-96-szazalekat-kapta-a-fidesz

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok, vagyis a határon túli magyarok csak az országos pártlistákra szavazhattak. Bár a névjegyzékbe több mint 378 ezren vetették fel magukat, végül több mint 224 ezren szavaztak érvényesen. Nincs meglepetés:

az NVI beszámolója szerint a voksok 96,24 százalék a Fidesz-KDNP pártszövetségre adták.

zrkt 2020.11.05. 13:23:52

Mikor 2-3 nap múlva kiderül, h nettó képzelgés volt amit írtál, ugya írsz majd egy hülye voltam posztot is?

birkamenet 2020.11.05. 13:24:33

A fiióta illiberáltak se köpni se nyelni nem tudnak az elmebeteg Trumpjuk hatalmas bukása láttán. Pedig orbán hogy örült már, hogy a Putyin leszopást esetleg felcserélheti aTrump seggnyalással (bödületes menyiségű fegyvervásárlások árán), na de ez a terv dugába dőlt. A Kremlben már írják orbánnak a levelet, hogy a télen megint meg kell látogatni a moszkvai gazdáját egy hűség leszopásra.

Fortress 2020.11.05. 13:26:25

@zrkt: Nem tudni ki nyer (egyelőre). A posztot meg félreértetted: arról szól ugyanis, hogy mi miatt nyerhet Trump, HA nyer!
süti beállítások módosítása