Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Trump vagy Biden? [53.]

2020. október 15. - Kávészünet blog

Hamarosan sor kerül az amerikai elnökválasztásra, mégpedig 2020 november harmadikán, amikor a jelenleg hivatalban lévő, republikánus támogatottságú, 74 éves Donald Trump méri össze erejét (és népszerűségét), a demokrata színekben induló, 77 éves (november 20-án már 78-at betöltő), ír-katolikus Joe Biden szenátorral. Cikkünk legfőbb jellemzőiket és várható politikai szándékaikat veti össze, bemutatva őket röviden.

usa_elnokvalasztas.jpg

Ha Biden nyerne - amire az elemzők szerint 60-70% az esély - akkor John F. Kennedy óta először lenne újra katolikus elnöke az Egyesült Államoknak. Ráadásul Biden alelnök-jelöltje egy színesbőrű hölgy, Kamala Harris (korábban kaliforniai ügyész, jamaicai és indiai bevándorlók gyermeke), ami ugyancsak különlegesség és mellesleg teljesen egyedi az USA politikai történetében (mármint a színesbőrű női alelnök). Folytatva a sajátosságok sorát: Biden birtokolhatná az amerikai történelem legidősebben megválasztott elnöke "címet" is, hiszen még beiktatása előtt betölti a 78-at (nem sokkal a választások után). Mint ismeretes jelenleg ezt a "rekordot" még Trump tartja, aki 4 hónappal 70. születésnapja után nyerte meg a választásokat 2016-ban (előtte pedig Ronald Reagan volt a legidősebben hatalomra került elnök, aki beiktatása után 3 héttel ünnepelte a 70-et).

Ami a két elnökjelölt politikáját illeti: kilenc kérdésben mindenképp lényeges és fontos különbségek figyelhetőek meg közöttük. Nézzük ezeket sorban:

  1. Járvány-politika
  2. Gazdaságpolitika
  3. Környezetvédelmi politika
  4. A belső zavargások kezelése
  5. Puerto Rico és Washington állami rangra emelésének kérdése
  6. Az Európához fűződő gazdasági viszony alakítása
  7. A határok lezárásának és az illegális bevándorlók kitoloncolásának kérdése
  8. Kína-politika
  9. Irán-politika

A felsoroltakat illetően Trump politikája közismert: a járvány-helyzetet rosszul kezelte, majd tagadta, végül látszat intézkedéseket hozott és ígérgetésekbe kezdett (csoda-vakcina, csoda-gyógyszer, amit csakis Amerika tud előállítani ... stb). A gazdaságpolitikája viszont kifejezetten jól alakult, az amerikai gazdaság teljesítményén ugyanis javítani tudott (az általános recessziós hatások és járvány-helyzet ellenére is) és jelentősen csökkenteni tudta a munkanélküliséget.

trump_biden_vita.jpg

Trump-Biden vita szeptember 30-án Salt Lake Cityben (forrás: theprint.hu)

A Trump által képviselt környezetvédelmi-politika ugyanakkor a katasztrófával egyenlő, sőt sokak szerint az USA kiléptetése a nemzetközi klímavédelmi egyezményből egyenesen megbocsáthatatlan bűn. A belső zavargásokkal kapcsolatban (melyek május 25-én a George Floyd színesbőrű lakos elleni rendőri fellépés és gyilkosság nyomán kezdődtek) Trump képtelen volt a békét keresve fellépni és inkább a szélsőjobbnak kedvezett mindvégig. Puerto Rico és Washington 51., illetve 52. államként való elismerése megosztja Amerikát, Trump viszont inkább Grönland félkomoly felvásárlásával foglalkozott eddig. Az Európához fűződő amerikai gazdasági viszony alakulását Trump alatt a fokozatos távolodás jellemezte és sokak szerint a tendencia fokozódni fog, ha újabb 4 évre marad a Fehér Házban. A határok és illegális bevándorlók kérdésében a jelenlegi elnök keményvonalas politikát folytat, akárcsak Kína és Irán ügyében, mely államokat ellenségként tünteti fel.

Biden politikai szándékai sajnos kevéssé ismertek, a kampány nagy részében inkább azt a taktikát választotta, hogy hagyta Trump hibáinak folyamatos napirenden tartását és ezeket emelte ki kommunikációs megnyilvánulásaiban. Ugyanakkor a Biden mögött álló demokraták szándékai alapján feltételezhető, hogy a kilenc felsorolt kérdésben épp ellentétes lesz politikája (ha hatalomra kerül). Biden támogatói felelősségteljesebb környezetvédelmi politikát, a belső nyugalom helyreállítását, Európa-partnerséget, humánusabb menekült-politikát és kompromisszumkészebb Kína-, illetve Irán politikát várnak jelöltjüktől.

usa_voksolo_allamok.jpg

Kép forrása: mandiner.hu 2020.szeptember 17.

Jelenleg az elemzők szerint Biden vezet a versenyben, de a billegő körzetek sokat számítanak majd az utolsó hajrában [lásd fenti térképen a szürkével jelölt államok]. A legutóbbi kongresszusi választásokon (2016-ban) az előzetes felmérések több százalékpontos Clinton előnyt mutattak, mégis Trump győzött végül, annak dacára, hogy Hillary Clinton valóban több szavazatot kapott. A sajátos amerikai választási törvények okozták ezt a furcsa helyzetet, ugyanis súlyozottan számít hogy hány állam támogat egy jelöltet és kevésbé az, hogy abszolut számban hány szavazatot kap. Most hasonló a helyzet: Biden vezet, de könnyen lehet, hogy még a 8-9 százalékos fölényt is áthidal majd, ha több amerikai államban tarol Trump. Bizonytalan még az is, hogy a 2016-os választáshoz hasonlóan újra felmerül e majd a választási csalás, melyet ezúttal is orosz vagy Trumpnak dolgozó hackerek követhetnek el.

Jelentős a tét: a világ legerősebb gazdasági - katonai nagyhatalma vehet új irányt Biden győzelme esetén, ami kihatással lesz a Föld egészére így ránk magyarokra is (ha valóban győzni tud). Meglátjuk, 17 nap múlva kiderül!

Felhasznált források:

***

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.10.15.(18:24)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr10016238826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor. 2020.10.16. 06:35:43

Európa gazdasági helyzete és benne a mi helyzetünk miatt Biden volna a jobb választás, aki visszahozná a partnerséget.

padlogaz 2020.10.18. 10:18:11

Trump csak magának köszönheti, ha veszít, az amerikaiak számára fontos dolgokban szvsz jobb teljesítményt nyújtott a vártnál (gazdaságpolitika, Kínával szembeni fellépés, ami inkább sikeres volt, mint nem, vállalt NATO hozzájárulás kihajtása a többi tagországból ), de ezek mellett feleslegesen beleszállt a klímavédelembe, és képtelen volt kezelni a vírust, azaz indokolatlanul dühítette magára a népesség jelentős részét.
Ha Bident választják, akkor valószínűleg ez is protest győzelem lesz (mint amivel egyébként Trump is győzőtt 4 éve) :-)

Ekrü 2020.10.18. 10:38:02

Ha azt nézzük melyik lenne jobb Európának akkor teljesen mindegy.A mindenkori amerikai elnöknek elsősorban Amerika érdekeit kell nézni és bizony az USA-nak nem érdeke egy erős európai unió.
Amúgy meg Trump.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.18. 10:51:58

Trump lehajrázza sleepy-t, akinek a csatatér államokban közel sem akkora az előnye.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.18. 11:11:01

@Ekrü: Sztem nekünk sem érdekünk egy erős EU ebben a formában. A mostani elnökválasztás a globalista és a szuverenista politikai felfogás küzdelme, ahogy már az előző is az volt.

Történelemtanár_ 2020.10.18. 11:17:23

Trump az amerikai nagytőkének dolgozik, a jól ismert republikánus gyárosok, milliárdosok, olajmágnások embere a Fehér Házban. Populista retorikával ugyan, de az amerikai nacionalizmus bábja.

Négyes_ 2020.10.18. 11:30:14

Nekünk magyaroknak Joe Biden volna jobb. Amikor magyarokról beszélek NEM a Fideszes oligarchákról beszélek.

Ekrü 2020.10.18. 11:40:09

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Ez így igaz.Pont ezért inkább Trump.

Ekrü 2020.10.18. 11:53:45

@Hunyadi János12: Egy hatalom sem szeretne konkurenciát látni maga körül.Buta vagy ha nem így gondolod.
A Marshall-terv egy teljesen lepusztult Európa viszonylagos helyreállításáért lett kitalálva.Nem pedig azért,hogy Európa Amerika fejére nőjön.

Ekrü 2020.10.18. 11:58:24

@Hunyadi János12:
"Egy 10%-os előnnyel Bidennek még az elbaszott amerikai választási rendszerben is nyernie kéne! "-Ezt mondtátok Clintonné esetében is. :))))))Azt mégse...
Érdekes,hogy nektek minden választási rendszer "elbaszott" ahol nem ti nyertek.De persze csak addig ,mert ha legközelebb nyernétek azért persze eszetekbe sem jut megváltoztatni...

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.10.18. 12:11:59

Lehet már szavazni is (774)! A poszt végén!

Wildhunt 2020.10.18. 12:24:26

Biztos hogy Trump. Matyi Bident támogatja, ő pedig nem téved...

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 13:02:49

@Hunyadi János12:

Vigyázz Matyika, megint koppanni fogsz!

magyarnarancs.hu/republikon/az-elnokvalasztas-szorosabb-de-nem-szoros-101493

" A jelenlegi állás alapján Trumpnak 179 „biztos” elektora van, Clintonnak 272, a maradék 87 elektor pedig a billegő államokban dől el. Mivel a győzelemhez 270 elektorra van szükség, a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy Hillary Clinton egyetlen feladata, hogy megőrizze előnyét azokban az államokban, ahol jelenleg a felmérések alapján biztosan vezet, Donald Trumpnak pedig az sem elég, hogyha a választás napján minden számára kedvezően alakul, és megnyeri az összes billegő államot."

:))

HARP3R 2020.10.18. 13:13:12

Joe Biden természetesen!

Medgar 2020.10.18. 14:12:27

@Hunyadi János12: Téged ki fizet? Gondolom nem tartalomra, hanem karakterre jkapod a pénzt...

Hunyadi János12
0 bejegyzést írt és 550 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2020.10.17. óta tag.

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.10.18. 14:26:03

Kedves kommentelők! Egy Hunyadi János néven futó troll szabályosan megtámadta a blogomat. Kitiltása után folyamatosan jött vissza percenként egy-egy új nick névvel. Kénytelen voltam előmoderációssá tenni a blogot egy időre, hogy meg tudjam állítani. Elnézést kérek a normálisan hozzászólóktól! Nem tehettem mást!

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.10.18. 14:27:55

Hunyadi János 12, Hunyadi János 11, Hunyadi János 10, Hunyadi_János .... stb, stb. Köszi, hogy tönkre vágtad a komment szekciónkat. Most remélem örülsz.

Control. 2020.10.18. 14:31:38

Remélem Joe Biden nyer. Nem ideális elnökjelölt, meg túl idős is, de a Trump féle amatörizmust meg kell állítani valahogyan.

Master. 2020.10.18. 14:35:57

Hajrá Biden! A szállodás pojácának ideje elhúznia!

@Hunyadi János12: A magadfajta habzószájú, bosszút esküdöző szélsőséges trolloknak köszönhető, hogy lejáratódnak a demokrata értékeket valló hozzászólók. Helyes hogy kivágtak innen a picsába!

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.10.18. 14:37:43

@Chris Kyle: .... és azóta is nácizik ez az idióta! Hunyadi 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 és ki tudja még mennyi lehet. Beteg ember!

Morpheusz_ 2020.10.18. 15:00:29

Trump teljesen kiszámíthatatlan ember, önfejű és hajlamos az ostobaságokra is. Alig hallgat a tanácsadóira. Igazság szerint egy ilyen ember kezében tartani újabb 4 évre a világ első számú katonai nagyhatalmát és legerősebb gazdaságát óriási felelőtlenség volna.

Bidennek kell győznie, mert csak akkor van esély némi javulást elérni a temérdek globális válságtényezőt illetően. (Migráció, járvány, éhezés, diktatúrák, terrorizmus, túlnépesedés, ivóvízhiány, klíma-katasztrófa ... stb, stb).

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 15:54:20

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott):

Vajon hány kisember teszi rá a telefont a liberált közvéleménykutatókra? Elég sok..

"" A jelenlegi állás alapján Trumpnak 179 „biztos” elektora van, Clintonnak 272, a maradék 87 elektor pedig a billegő államokban dől el. Mivel a győzelemhez 270 elektorra van szükség, a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy Hillary Clinton egyetlen feladata, hogy megőrizze előnyét azokban az államokban, ahol jelenleg a felmérések alapján biztosan vezet, Donald Trumpnak pedig az sem elég, hogyha a választás napján minden számára kedvezően alakul, és megnyeri az összes billegő államot."

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 15:54:30

@Kávészünet blog:

Minden bloggerrel ezt csinálja. Ez az életcélja szegénynek.. Kár volt bezárni az OPNI-t..:(

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 15:54:33

@Kávészünet blog:

Tiltsd le az email címet, akkor újat kell csinálnia.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 15:54:40

@Hunyadi János12:

Az USA-nak nem érdeke az EU és Ororszország közötti kereskedelem.Tök mindegy, hogy ki az elnök..Trump pl. keményen támadta az Északi áramlat II-t, pedig Putyin barátjaként van elkönyvelve.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 16:01:29

@Kovács Istvan: Biden meg egy szenilis idióta. Trump legalább bizonyította, hogy négy éve alatt nem csinált katasztrófát.Sőt elküldte a keményvonalas Boltont, aki állandóan valami háborúra akarta rávenni.

Viszont növelte az Ukrajnának nyújtott támogatást, és Javelin pánéltörő rakétákat adott el nekik. ezenkívül elérte, hogy a NATO tagországok összességében 150 milliárd dollárral növeljék katonai kiadásaikat. Na ennyire "Putyin csicska" a jelenlegi elnök..

A tények makacs dolgok..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 17:05:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

"Sztem nekünk sem érdekünk egy erős EU ebben a formában."

Nagyon helyes meglátás.

@Ekrü:

"Nem pedig azért,hogy Európa Amerika fejére nőjön."

Ez a veszély sajnos egyre kevésbé fenyeget, Európa lemaradása egyszer nagyobb.

@Kávészünet blog:

Hunyadi János nem már, mint Brendel Mátyás alias Hasdrubal Barcas alias math 0 alias Mátyás király alias Hannibal Barcas stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 17:05:36

Hogy ON is legyek: mindenképpen Trump. Trump önjáró, néha kiszámíthatatlan lépéseket is tesz, de alapjában mégis kiszámítható az általa tartott irány.

Biden meg a balosok bábja és az is lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 17:05:38

@Kovács Istvan:

"ilyen ember kezében tartani újabb 4 évre a világ első számú katonai nagyhatalmát és legerősebb gazdaságát óriási felelőtlenség volna. "

Nekem erről azonnal az ugrik be, hogy Trump több alkalommal NEM hallgatott a héjáira, és nem indított támadást vagy háborút, pl.:

"Bolton ezután egy erősen kritikus, mondhatni, leleplező könyvet írt Trumppal való kapcsolatáról (A szoba, ahol történt), melynek hatására az elnök „fütyinek” nevezte őt, és jelezte, hogy azért rúgta ki Boltont, mert „John mindig valami háborút akart a nyakamba rakni”."

index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/10/17/benne_volt-e_a_cia_igazgatoja_a_trump-ellenes_szervezkedesben/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 17:05:44

Na meg a Közel-Keleten is olyan volt képes tenni, amit előtte más elnönök évtizedekig nem: kibékíteni Izraelt és pár arab államot. Abban is biztos vagyok, hogy nem vágott volna bele a közel-keleti "demokráciaexportba".

Kávészünet blog · http://kaveszunetben.blog.hu/ 2020.10.18. 17:13:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez a pasas szerintem nem épeszű. (Hajdú János 0-14) Közveszélyes elmebeteg lehet. Folyamatosan küldi órák óta ugyanazt a szitkozódást. Persze az admin felületen rögtön törlődik minden amit ír, de szánalmas, hogy vannak ilyen emberek a blogfelületeken. Hihetetlen hogy van, aki ennyi időt, energiát szán a sértettségére és a bosszúnak szánt pitiánerkedésére. Szerintem beleőrült a kommentelésbe és a politikába. Végtelenül szánalmas és megdöbbentő mit tesz egyesekkel a politika, a kommentelés és a rengeteg elfojtás. És még lehet neki több száz regisztrációja. Őrült!

röf 2020.10.18. 17:20:49

Ez a szellemileg zuhanórepülésben lévő Bájden hogy lehet jelölt...?
Nóóórmáális?

Nietzsche. 2020.10.18. 17:24:07

@röf: És az a röhej, hogy még így is sokkal kisebb károkat tud okozni, mint az a pojáca Trump. A szálloda-mágnás politikai ámokfutását 0-24 ben hárítja el folyamatosan a háta mögött álló kör és még így sem győzik. Biden még ha szellemileg nincs is már a toppon, nagyságrendekkel kisebb rizikó a világ számára.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 18:36:02

@röf: Tkp. tök mindegy. akár Miki egeret is elindíthatták volna. A lényeg, hogy iszonyatos médiafölényükkel megpróbálják leváltani Trumpot, ha már négy éve nem tudták megakadályozni elnökségét. Persze ma már keményen cenzúrázzák a Facebookot és a Twittert is a szólásszabadság jegyében..

Fritz Gerlich 2020.10.18. 18:43:36

Trump 2016-ban is csak csalással tudott győzni, mikor meghekkelték a választást. Orosz segítséggel. Azóta a kezébe került minden ütőkártya és ujabb csalásra készül. Eladósitotta vállalkozásait, most az újabb 4 év azért kell neki, hogy megkaparintsa azokat a milliókat, melyek a Trump dinasztia magánvagyonának újbóli felduzzasztásához nélközhetetlenek.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.10.18. 18:53:19

@Kávészünet blog: politikai oldaltól függetlenül, köszönjük szépen!

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.10.18. 18:54:38

@Fritz Gerlich: igen, neki aztán marhára számítanak a "milliók" :DD és természetesen csalt, hisz a tyúknak kellett volna nyernie, de nem ő nyert ezért csalt. további jó önbecsapást kívánok, hajrá!!

Fritz Gerlich 2020.10.18. 19:09:10

@De nagyot tud lökni az úr az ajtón: Persze hogy számítanak neki azok a milliók. Ami meg a 2016-os választási csalását illeti: csak kábé 600 cikk van róla a neten.

Argus_ 2020.10.18. 19:13:57

Nem hiszem hogy Putyin ezúttal is segít Trumpnak és az orosz heckereket újra beveti a kedvéért mint 2016-bsn. Ezúttal magára maradt a vén szállodás.

dare 2020.10.18. 19:31:22

Most még Trump.
De felőlem akár Biden is nyerhet, majd őt követheti majd 4 ( vagy 8) év múlva Kamala Harris, szintén legalább 8 évig.
Aztán az LMBTQ bármelyik tagozata adhatna elnököt vagy 8 évig.
Ez a 20 év talán elég lenne a demokratáknak a megnyugváshoz, mert pattanásig van feszülve már az idegrendszerük, ennyi idő után talán valóban demokratává válhatnának.
Vagy nem. :D
Én megadnám azért nekik az esélyt rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 19:52:06

@Fritz Gerlich:

Na ja, a holdraszállás cáfolatáról 60,000-et találsz, mégsem igaz.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 19:57:54

@Hunyadi János1: Majd ezt az email címedet is letiltja, és csinálhatsz újat Matyika..:))

Fritz Gerlich 2020.10.18. 20:05:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bizony kemény dolog a gondolkodás. Eldönteni, hogy akkor most a Holdraszállás cáfolata vagy Trump 2016-os választási csalása az igaz. Nem egyszerű dolgok ezek. :)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 21:58:38

@Fritz Gerlich:

Látom, nem érted. Az, hogy találsz 600 cikket Trump állítólagos választási csalásáról, egyáltalán nem bizonyítja, hogy valóban történt ilyen csalás Trump részéről.

Egy dolog, hogy történt valamilyen szinten beavatkozás, más dolog, hogy ezért Trump felelős-e, egyáltalán tudott-e róla.

odamondó 2020.10.18. 21:59:18

Trump egy idióta, de a demeknek sikerült egy ennél is nagyságrendekkel szerencsétlenebb balfácánt jelöltnek állítaniuk. Biden még a saját Town hallján sem volt képes 2 tényt nyöszörgés meg korrigálás nélkül kiköpni. Ennek az embernek kéne igen komoly kérdésekben gyorsan és értelmesen döntenie.

Paracord 2020.10.18. 22:02:41

@odamondó: Nem mindegy, hogy valaki kevésbé jó szónok, esetleg magas kora miatt lassú kicsit (mint Biden) .... vagy egy ostoba, akaratos tuskó, aki erőből nyomja át a baromságait és tesz tönkre mindent (az amerikai gazdaságon kívül, amit nem hagy neki a deep state).

Fritz Gerlich 2020.10.18. 22:05:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az első felével egyetértek: " ... hogy találsz 600 cikket Trump állítólagos választási csalásáról, egyáltalán nem bizonyítja, hogy valóban történt ilyen csalás Trump részéről. " Pipa, így van! Ám az, hogy a nevében és érte történt csalásban van e felelőssége már nagyon naiv kérdés!!!

Fritz Gerlich 2020.10.18. 22:14:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem az. A megjelent cikkek SZÁMA valóban nem bizonyitja, hogy volt e választásu csalás. De HA VOLT, akkor politikai naivitás feltételezni, hogy abban ártatlan lett volna az öreg szállodás.

HARP3R 2020.10.18. 22:28:03

A Deep State is két részből áll, mindig is így volt, ezért van hosszú évszázadok óta két pártból álló politikai váltógazdaság az USA -ban. A Deep State egyik fele a republikánusokat mozgató nagytőkés fegyver és olajlobbi gazdasági szereplőiből áll, a másikat pedig a demokraták gazdasági holdudvarában lévő zsidó pénztőkések, polgáriak illetve a nemzetközi pénzügyletekben érintettek adják. A két tábor mozgatja mindig a jelölteket: ha az egyik győz, akkor a fegyver-olaj lobbi kerül hatalomra (mint Trump esetében), ha a másik, akkor a pénztőke. Igazából az USA elnöke lehet 8 általánossal is egy 70-es IQ -jú akárki, ha 1.jól mutat a képernyőn 2.folyékonyan tud beszélni 3.határozottságot tud mutatni. Ennyi.

HARP3R 2020.10.18. 22:29:19

@Fritz Gerlich: Persze, hogy elcsalták 2016-ban. Most viszont nem biztos, hogy összejön ez.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 22:32:03

@HARP3R: Persze tudjuk, ha kikaptok , az csak úgy lehet ha a másik fél csal. Óvodás mentalitás. Nőj fel !

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.18. 22:34:10

@Paracord: Biden egy szenilis vénember, aki nem ura saját cselekedeteinek. Egy ilyen ember nem kaphat mandátumot egy ország vezetésére.

HARP3R 2020.10.18. 22:34:30

@Bunkóné Barom Ildikó: Mi az, hogy KIKAPTOK???? Biden kampányfőnökének nézel, ember?

Paracord 2020.10.18. 22:35:11

@Bunkóné Barom Ildikó: Mert TE már csak tudod! :))))))))))))))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 22:43:18

@Fritz Gerlich:

"De HA VOLT, akkor politikai naivitás feltételezni, hogy abban ártatlan lett volna az öreg szállodás."

Én simán el tudom képzelni, hogy az oroszok úgy vélték, jobban járnak Trump győzelmével, ezért az ő megkérdezése nélkül léptek.

Az pedig igazán abszurd feltételezés, hog yTrump kezdeményezte az oroszoknál a beavatkozást. Mégis hogyan, milyen közvetítőkkel? Hogy lehet, hogy még senkinek nem járt el erről a szája?

Fritz Gerlich 2020.10.18. 22:48:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Simán el tudod képzelni? Ok. Ezzel most mit kezdjek? Ami meg a többit illeti: az, hogy te nem ismered az ilyen dolgokat, nem jelenti azt, hogy nincsenek. Konfuciusz mondta a Kr.előtti 5. században: attól, hogy nem látod a hegyet, mikor becsukod a szemed, még ott van. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.18. 22:52:03

@Fritz Gerlich:

Így igaz, ám ennek lényeges előfeltétele, hogy ténylegesen egy hegy előtt álljak. :D

Fritz Gerlich 2020.10.18. 22:59:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A hegy ott van előtted, előttünk. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.19. 12:36:46

@Fritz Gerlich:

Békaperspektívából nézve érthető, hogy hegynek látod.

Fritz Gerlich 2020.10.19. 12:45:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy hozzászólásaidból látom, inkább te vagy békaperspektívában! :)

GyMasa 2020.10.30. 13:04:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ne feledd, hogy megállta az Irán elleni háború kirobbantását is, pedig simán megtehette volna...

GyMasa 2020.10.30. 13:04:52

@Nietzsche.:
Neked meg nem felétlenül kellene CSAK az USA balos sajtójából tájékozódni...
Ott is ugyanaz a narratíva, mint itthon orbánnal, azaz, hogy MINDENT IS csak rosszul csinál, és azt is rendszeresen elbassza...
Csak aztán, nehogy megint arcra esés legyen a vége november 3.-án...
süti beállítások módosítása