Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

A hippimozgalom évtizede [48.]

2020. január 01. - Kávészünet blog

Ha a 60-as és 70-es évek hippi-mozgalmairól olvasunk, mindig felmerül bennünk a kérdés: jó, vagy rossz megközelítéssel (támogató vagy elítélő érzésekkel) viszonyuljunk e ehhez az egészhez? A válasz pedig rendszerint négy dologtól függ: 1.megéltük e a kérdéses korszakot 2.tanultunk e az iskolában a mozgalomról 3.milyen a politikai irányultságunk, és végül: 4.hol van a tolerancia-szintünk? 

Ami az ismereteket illeti, magának a kifejezésnek az eredete kérdéses: a hippi, hipster szavak hátterében a leginkább valószínű elképzelés szerint a "hop" szavacska állhat, mely a 60-as években az ópium szleng-elnevezése volt, de vannak, akik a hep, azaz "menő", "belevaló", "bennfentes" szavakat tartják valószínűbbnek a kifejezés eredeteként. A 60-as éveket megelőzően, New York egyik kerületében (Harlemben) a feketék stílusát utánzó és szubkultúráját átvevő fiatal fehéreket nevezték így (bár ez utóbbit igen korlátozott forrás-anyag támasztja alá). 

A hippik mozgalmának értékelése előtt egyet érdemes leszögeznünk: a hippi-mozgalom valójában egy vegyes, vagyis kettős világot jelentett. Egyik oldalon ott voltak az egyértelmű pozitívumok: a nemek közti egyenlőségért való küzdelem (emancipáció), a rasszizmus elítélése, az USA -ban élő feketék egyenjogúságáért való kiállás, a pacifizmus (elsősorban a vietnami háború lezárásának követelése), az erős állam elutasítása, vagyis a polgárok életébe beleszóló hatalom megvetése és végül: a szabadságjogok biztosításáért való harc; a másikon pedig a „szabad szerelem”, a kábítószerezés, a mindenfajta tekintély elutasítása és a törvény tiszteletének helyébe lépő „törvények felettiség” felelőtlensége.

hippik.jpg

 Az 1968-as hippimozgalom Franciaországban és az USA -ban felvállalta a pozitívumokat: tüntetés-sorozatokat produkált Johnson, Nixon és de Gaulle rendszerei ellen, megváltoztatta a világot, elérte az értelmetlen vietnami háború befejezését, új zenei stílusokat teremtett és egy sajátos szubkultúrát hozott létre. Óriási népszerűségnek örvendett a Beatles és a zene egyre inkább egy új életforma kifejezési eszközévé vált. Az 1969 augusztusi, New York közelében, White Lake -ben megtartott Woodstocki fesztiválon fél millió amerikai fiatal jelent meg, Janis Joplint, The Grateful Dead -et és a The Who -t hallgatva. A soha nem látott tömeggel a hippi mozgalom súlypontja Kaliforniából (azon belül is San Franciscoból) átkerül az USA keleti partjára.

A népszerűség mellett azonban sokak szemében taszítóak maradtak a vegyes megítélésű, sokak által negatívnak tekintett dolgok is: a szándékos polgár-pukkasztás, a konzervatív értékrend dehonesztálása, a hagyományos értékek (Isten, haza család, erkölcs) semmibe vétele, a szabad-szerelem, könnyűvérűség, kábítószerezés, dohányzás, alkoholizálás, törvényenkívüliség idealizálása, a kolóniákban, közösségekben vegetálás. A hippik kivonultak a formális világból,  szabadban éltek, hosszú hajat növesztettek, partnereket váltó kapcsolatokban kerestek boldogságot, polgárpukkasztó módon öltözködtek, a katonai behívóikat nyilvános elégették és az idősebb korosztályok életmódját, életfelfogását kigúnyolták. Egy kép a 69-es Woodstockról:

woodstock.jpg

Voltak, akik inkább a pozitívumokat látták, de számukra is kijózanító volt 1969 augusztus kilencedike, amikor egy Charles Manson nevű „ál-hippi” véresen meggyilkoltatta a Polanski-villa öt ártatlan lakóját (köztük az állapotos, Sharon Tate színésznőt is). Az eset a hippi-mozgalom általános elítélését váltotta ki világszerte és véget vetett a hippi-szeretet romantikájának is (noha később egyértelműen kiderült, hogy magának Mansonnak semmi köze nem volt a hippik valódi céljaihoz, sőt a szektavezér nyiltan tagadta is, hogy bármi köze lett volna a hippikhez). Ugyanakkor a másik oldalon megmaradtak a vívmányok is: 1973-ban az USA kilépett a vietnami háborúból (jelentős részben a mozgalomnak köszönhetően) és az 1979-es Hair újra közel hozta mindenkihez az egész hippi-életfelfogás lényegét. Milos Forman musical-feldolgozása (Treat Williams, John Savage és Beverly D'Angelo főszereplésével) egy átlag-fiatal szemével láttatja egy amerikai hippi-csoport mindennapjait, kételyeit és céljait (majd vezérük drámáját).

A hipi-mozgalom eszmei céljaihoz (és nem külsőségeihez) a 60-as évek végén és a 70-es évek elején jelentős értelmiségi holdudvar is csatlakozott, mely felkarolta és új módszerekkel erősítette egy új, békés, demokratikus és nyitott világ megteremtését. Martin Luther King 1963-as híres beszédét - melynek címe: I have a dreams - óriási visszhang kísérte és bár a feketék egyenjogúságáért küzdő tiszteletest 1968 április 4-én megölték, a 68-as, 69-es megmozdulások (világszerte) már egy általános közakarat mentén követeltek változásokat. Ennek a világméretű megújulási szándéknak pedig a hippi-mozgalom tette le az alapjait.

Hogy hová tűnt a hippi világlátás és miért lehet újra aktuális? Azt gondolom eltűnt azokkal a bizonyos 40-es és 50-es években született generációkkal és visszatérhet - legalábbis bizonyos elemeiben - a jelenlegi korosztályokban. Hogy jó e ez és szükség van e rájuk? Nehéz erre válaszolni politikai állásfoglalás nélkül. Egy biztos: ma a represszív, autokrata és nacionalista diktatúrák felé halad a világ, mely 50 éve a hippi mozgalmat is életre hívta. Virágoznak a szélsőjobbos ideológiák és a társadalmi tolerancia egyre lejjebbi szintekre szorul. Az a világ pedig amelyet a hippi mozgalom teremtett a múlt homályába vész, lassan már nem is tanulnak róla az új korosztályok. Pedig nem biztos, hogy jól van ez így.

Jó volna, ha a felnövekvő nemzedékeket a több szemszögből vizsgálódó történelemszemlélettel és nem az egyik vagy másik kizárólagos értelmezés szervilizmusával okítanák az iskolákban. A több szempont fontossága főleg az olyan ambivalens témáknál lényeges, mint például a hippi mozgalom is, melyet - ahogy posztunkból is kiderül - több módon is értékelhetünk. A múlt egy szeletét alkotta; ... egy nagyon fontos szeletét.

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_2.jpg

2020.01.01.18:24

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr7515379108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2020.01.02. 00:03:52

A hippi-mozgalom ma is nagyon megosztó dolog. Keveset tudnak róla az emberek és nagyon sokan elhamarkodottan alkotnak a hippikről negatív képet (nem ismerve céljaikat és történelmi szerepüket) Egy olyan rendszerben indítottak eszmei lázadást, mely - az USA ban és Franciaországban is - a tekintélyuralmat vegyítette a faji és nemi diszkriminációval illetve háborús agresszióval. Amerika Vietnámban, Franciaország pedig Algériában viselt hadat, miközben autokrata társadalommodelleket preferáltak. A hippik EZ ellen lázadtak és követeltek szabadságot és békét. Közben "túlzásokba" estek és a szabadságot kiterjesztették szinte a féktelenségig, ami a mai hagyománytiszteletben már visszásnak tűnik. De valódi jelentőségük akkor sem vitatható.

ZON 2020.01.02. 16:12:20

@maxval bircaman (cenzúrázott): javaslom ; vesd össze hozzászólásod színvonalát az előzőével, és te magad vond le a következtetést.

midnightcoder2 2020.01.02. 16:35:53

@Nietzsche.: Az a rész mintha kimaradt volna, hogy a dolog finanszírozásában valószínûleg benne volt a KGB is.

Nietzsche. 2020.01.02. 16:50:42

@midnightcoder2: .... meg az izraeli Moszad. Na és nekem a gyíkemberek is gyanúsak (köztünk legyen szólva). Ezek együtt finanszírozták a KGB -vel és a Cosa Nostra vezetőivel. Tiszta sor. A vak is láthatja. :)))

Alick 2020.01.02. 16:56:06

@maxval bircaman (cenzúrázott): Végülis a hippimozgalom nem az elitista észosztásól szólt...

morph on deer 2020.01.02. 17:23:52

@midnightcoder2:
“ a dolog finanszírozásában ”

Minek a finanszírozásában vettek részt?
Ez nem egy szervezett “mozgalom“ volt, a hippyvé válás teljesen spontán, egyéni szinten - és módon - történt, mindenféle szervezés vagy szervezettség nélkül.

Ami a dolog természeténél fogva szervezett kellett, hogy legyen, azok csak a fesztiválok és a tüntetések voltak, minden egyéb csak “történt”. Ha hallottad a “happening” kifejezést, (én történésként, / eseményként fordítanám,) annak az elterjedése is arra a korra vezethető vissza.

Normális embereket nem kellett a kágébének meggyőznie arról, hogy egy beteg dolog a világ másik végén gyilkolni vagy megdögleni hülye politikusok kedvéért, ez azért ‘68-ra már egészen világos volt tulajdonképpen mindenki számára...

(Egyébként a név eredetét a csípőnadrágnál érdemes keresni, a kábszer csak a ráadás volt.)

Hogy legyen valami fogalmad:

youtu.be/WL-2U3IdRTU
És amiről szó van:
youtu.be/qc2gZmcCAEk

Machine gun
Tearing my body all apart

Evil man make me kill ya
Evil man make you kill me
Evil man make me kill you
Even though we're only families apart

Mad Marx 2020.01.02. 18:28:36

Segítek a liberalistáknak előitélet mentesen ítéletet mondani a hippikről: ők voltak a boomer generáció első felnőttjei...

Muhammad Balfas 2020.01.02. 18:42:10

Az okosabbja ma már valamelyik Soros szervezet eltartottja..

Prototype66 2020.01.02. 18:51:38

A hippi világlátás nem tűnt el, csak átalakult. Woodstockból pl. Ozora lett, pszichedelikus rockból pszichedelikus trance, de a lényeg kb. ugyanaz maradt.

chrisred 2020.01.02. 19:34:04

@Muhammad Balfas: Elárulom, az okosabbja formálta a világunkat olyanná, amilyen ma, illetve amilyennek látjuk. A hippi generáció ott volt többek között Silicon Valley és a Hollywood blockbuster korszakának születésénél.

Alternatív 2020.01.02. 20:31:36

A negatívumként felsorolt dolgok is inkább pozitívnak tűnnek...

Argus_ 2020.01.02. 22:26:53

A hippimozgalom széles tömegbázist épített a hozzájuk csatlakozó fiatalokból, az akkori 18-20-25 évesekből és ez a tömegbázis érte el (százezres tüntetéseivel) például az értelmetlen vietnámi háború befejezését (az amerikai csapatok kivonását Indokínából). Ők harcolták ki, hogy a Kongresszus hozzájáruljon a déli államokban a négerverési és Ku-Klux Klán ügyek kivizsgálásához és polgárjogi aktivisták kiküldéséhez.

laci_52 2020.01.02. 22:54:04

Hogy mit akartak a hippik, az még ma sem teljesen világos, mint ahogy az sem, amit már többen felvetettek: ki szponzorálta őket a háttérből: A KGB, a Moszad, vagy valaki más. Mert egy ilyen mozgalom komoly anyagi támogatás nélkül, spontán módon nem jöhetett létre.

Az viszont biztos, mit nem akartak a hippik: dolgozni!

Control. 2020.01.02. 23:13:15

@laci_52:
1.Teljesen világos, hogy mit akartak: békét, egyenlőséget a feketéknek és polgári jogokat
2.Senki nem szponzorálta őket, mert nem voltak szervezettek
3.Tökéletesen spontán alakult és terjedt az egész
4.A hippik 99%-a vagy egyetemista volt, vagy dolgozott
Csak ennyi dologban tévedtél :)

Örömhernyó 2020.01.03. 02:03:05

"Martin Luther King 1963-as híres beszédét - melynek címe: I have a dreams"

Egyes számban, dream lesz az.

@Nietzsche.: Az a különösen vicces, hogy miközben a hippik nyugaton balos jelszavak mentén békét akartak, a jobboldali kormányok, a vietnami nép elleni agresszió, kapitalizmus, vallás stb. ellen voltak, Che Guevara lett az ikonjuk, de Nyugaton a hippiket mégse üldözték annyira, addig a szocialista táborban a hippiket tényleg üldözték a hatóságok, mert dekadens nyugati hatás alatt álló fiataloknak tartották őket.

@Mad Marx: Az okosabbjából lettek a nagy amerikai vállalatok menedzserei, mérnökei, pénzügyesei, a yuppie-k.
@laci_52: ahhoz képest, hogy a hippik dolgozni nem akartak, elég jól beilleszkedtek az amerikai társadalomba és a 80-as ezekben már ezek az egykori hippik termelték a GDP-t, a technológiai ipar úttörői is közülük kerültek ki.
A KGB meg a Moszad talán sokkal kevésbé volt rájuk hatással, mint az amerikai hárombetűsök. Sok ikonikus hippi alak, mint Jim Morrison a The Doors énekese is katona vagy hírszerző családból jött. Jim Morrison apja ellentengernagy volt az amerikai haditengerészetnél, a vietnami háború kitörésében is nyakig benne volt.

A hippiket azért kárhoztatom leginkább, mert naívan benyalták a jógik, indiai spirituális vezetők szólamait és megnyitották előttük a nyugati piacot.

Örömhernyó 2020.01.03. 02:08:27

@laci_52:

@midnightcoder2:
Azt gondoljátok, hogy a mai nyugati környezetvédő, emberi jogi stb. mozgalmakat is az orosz titkosszolgálatok pénzelik? Mert ha a hippiket a szovjetek pénzelték, akkor ez volt minden idők legsikeresebb titkosszolgálati művelete. Az egész nyugati társadalmi berendezkedést megrengették.
Nyilván akkor az oroszok a bevált recept alapján ma is pénzelik a nyugati ellenkultúrát, környezetvédő, emberi jogi és más mozgalmakat. Az a gyanús, ami nem gyanús.

chrisred 2020.01.03. 05:31:20

@Örömhernyó: Che Guevara nem volt a hippik ikonja.

chrisred 2020.01.03. 06:36:13

@Örömhernyó: A történelem legnagyobb öngólja lenne, ha a gazdaságát a fosszilis energiahordozók exportjára építő Oroszország környezetvédő mozgalmakat támogatna. Ők az ellenkultúra másik végletét, az európai szélsőjobbot támogatják, akik ezért liberális humbugnak nevezik a klímaválságot, az orosz érdekeknek megfelelően.

chrisred 2020.01.03. 06:42:47

@Örömhernyó: "A KGB meg a Moszad talán sokkal kevésbé volt rájuk hatással, mint az amerikai hárombetűsök. Sok ikonikus hippi alak, mint Jim Morrison a The Doors énekese is katona vagy hírszerző családból jött. Jim Morrison apja ellentengernagy volt az amerikai haditengerészetnél, a vietnami háború kitörésében is nyakig benne volt."

Ja, olyan hatással voltak rájuk, hogy pont ellenük lázadtak.

"Morrison's official Elektra biography stated his parents were deceased. He told acquaintances he was an orphan. On the song "The End," he sang about killing his father to have a relationship with his mother. But George and Clara Morrison were not dead and, in fact, outlived their son by many years."

gigabursch 2020.01.03. 06:42:53

Az apátlan nemzedék, apamodell nélkül.
Az apák elmaradtak a háborúkban.

ZON 2020.01.03. 08:32:53

@Muhammad Balfas: Ja, az öreg kitaníttatta őket a CEU-n.

midnightcoder2 2020.01.03. 09:02:57

@morph on deer: Semmilyen ideológia nem terjed el pár év alatt csak úgy magától, azt terjeszteni kell, annak pedig költségei vannak.

midnightcoder2 2020.01.03. 09:04:34

@Örömhernyó: Az, hogy a zöldeket ki pénzeli jó kérdés. Egyrészt ma valószínûleg a nyugati baloldal. De ha az atomellenes tevékenységüket nézem, akár egy fantáziadúsabb olajsejk is belefér.

midnightcoder2 2020.01.03. 09:06:44

@Argus_: "és ez a tömegbázis érte el (százezres tüntetéseivel) például az értelmetlen vietnámi háború befejezését (az amerikai csapatok kivonását Indokínából)"

És milyen jól is jártak ezzel a vietnamiak. Nyertek vagy 80 év nyomort.

midnightcoder2 2020.01.03. 09:12:17

@Örömhernyó: "Az egész nyugati társadalmi berendezkedést megrengették."
Ez volt a cél. Pontosabban nekik igazán a vietnami háború elbukása is elég volt, és miután rájöttek, hogy katonailag ez nemigen jön össze, jött ez.

chrisred 2020.01.03. 09:16:42

@midnightcoder2: Szerintem ez egyáltalán nem igaz az alulról szerveződő ideológiai mozgalmakra - lásd kereszténység, a XX. század médiaforradalma (tévé, rádió) megfelelő közvetítő réteget biztosított a trendi eszmék gyors terjesztéséhez.

chrisred 2020.01.03. 09:18:33

@midnightcoder2: Egy olajsejk támogatja a fosszilis energiahordozók betiltására irányuló mozgalmat?

midnightcoder2 2020.01.03. 10:25:29

@chrisred: A kereszténység ennyire nem is terjedt gyorsan. A médiaforradalomból pedig az profitál, akinek pénze van. Az olajsejknek pedig az atomellenes hiszti pont jó, az autóellenes hiszti meg úgysem ért semmit. Ha nincs Musk és a Tesla akkor ma is lelkesen gyártanák az autógyárak az olajfalókat.

chrisred 2020.01.04. 06:11:58

@midnightcoder2: A kereszténység a kor viszonyai mellett hihetetlen intenzitással terjedt, azt is belekalkulálva, hogy be volt tiltva. A média forradalom éppen hogy átrendezte a gazdasági viszonyokat, mert éppen az volt a lényege, hogy nem az elitnek szóló tartalom lett sikeres, hanem az, ami széles körben népszerű volt. Szerintem fordítva ülsz a lovon, ha azt gondolod, hogy Musk és a Tesla alakítja az emberek gondolkodását, és nem ők lovagolnak meg egy trendi folyamatot.

Muhammad Balfas 2020.01.04. 16:04:23

@chrisred: " Elárulom, az okosabbja formálta a világunkat olyanná, amilyen ma"

Hát ezzel nem büszkélkednék..:)

Nietzsche. 2020.01.08. 07:24:49

@Argus_: Történelmi hatásuk nehezen vitatható el.
süti beállítások módosítása