Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

A legközelebbi lakható bolygó [46.]

2019. október 29. - Fortress

Az emberiség Kopernikusz, Galilei és Giordano Bruno óta kíváncsi a világűrre, melynek titkait az elmúlt évszázadokban egyre nagyobb és elszántabb lelkesedéssel kereste. Bár Brunót az egyház 1600 február 17-én máglyahalálra ítélte és kivégeztette (élve elégetéssel Róma főterén), a tudósok nem tekintették ezt rossz előjelnek, sőt napjainkig tartóan fürkészték/fürkészik tovább a Földet körülvevő világmindenséget.

proxima3_b.jpg

A XX. században aztán egymást érték az űrkutatás nagy mérföldkövei: 1942-ben a német Werner von Braun vezette tudós-csoport a világűr széléig juttatott el egy rakétát. Tizenöt évvel később, 1957 október 4-én Föld-körüli pályára állt a világ első műholdja, a Szputnyik 1. Következett 1961, amikor az első ember, Jurij Gagarin kijutott a világűrbe, majd 1969 július 21., az első emberi Holdra szállás (Neil Armstrong). Az utóbbi évtizedekben aztán felgyorsultak az események: 1976-ban az amerikai Viking 1 és 2 űrszondák sikeresen leszálltak a Marsra, 1995-ben felfedezték a legelső extraszoláris bolygót, az 51 Pegasi b-t (mely az első Naprendszeren kívüli égitestként lett azonosítva) és 2009 március 7-én Föld-követő pályára állt a Kepler-űrtávcső, mely 2018 októberéig több, mint félmillió csillagot és több ezer exobolygót azonosított és térképezett fel (óriási lökést adva a csillagászat XXI. századi fejlődésének).

A nemzetközi űrkutatásban mindig sajátos szerepet kapott a lakható (vagy lakhatóvá tehető) bolygók felkutatásának szándéka, részint más égitesteken kialakuló élet lehetőségének boncolgatása, részint pedig egy esetleges kolonizáció esélye miatt. [Az élet kialakulásának feltételeiről 2016-ban írtunk.] Sajnos sokáig egyáltalán nem koronázta siker az ilyen irányú tapogatózásokat. A Mars, noha közelsége, szilárd felszíne és egyéb adatai miatt elvben kolonizálható lehetne, valójában nem felel meg a terraformálás feltételeinek, elsősorban mágnesességének hiánya és így a légkör kialakításának esélytelensége illetve a kozmikus sugárzással szemben való teljes védtelensége miatt. (Bár vannak már olyan NASA kutatások, melyek erre a problémára is találnak megoldást.)

a_mars.jpg

A Mars és felszíne

Miután a Naprendszer kőzetbolygói kizárhatóak lettek mind az élet megléte (kialakulása), mind a kolonizáció, mind pedig terraformálás szempontjából (leszámítva a marsi barlang-telepek vagy vénuszi lebegő "városok" fantáziaterveit), a tudomány figyelme az exobolygók, vagyis a Naprendszeren kívüli égitestek felé fordult. A lakható, az élet kialakulására (meglétére) esélyes exobolygók felkutatása igazából csak 2010 hozott komolyabb eredményeket, ettől az évtől ugyanis mostanáig vagy tucatnyi olyan bolygót azonosítottak, mely elvben alkalmas lehet élet kialakulására. Többségük a 20 és 600 fényév távolság közti tartományban található.

A Proxima b exobolygó

Az élet szempontjából potenciálisan szóba jöhető bolygók közül a legközelebbi, a 2016-ban felfedezett Proxima b, mely a Proxima Centauri nevű csillagjától 7,5 millió kilométerre kering (a Kentaur csillagképben). Az égitestet a chilei La Silla Obszervatórium HARPS rendszere (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) fedezte fel. Az említett bolygó tőlünk 4,2 fényévre található, vagyis a Naprendszerünk szélétől még három fényév távolságot kellene megtennünk az eléréséhez.

proxima_b.jpg

Fantáziakép a Proxima b elképzelt felszínéről

Egy fényév egyébként 9,46 billió km, másként kifejezve: 9 és fél ezer milliárd km; vagyis a Proxima b közel 40 billió kilométerre van Földünktől. Ez az irdatlan távolság talán csak akkor fogható fel igazán, ha belegondolunk: a Mars átlagos távolsága tőlünk "csupán" 225 - 250 millió km (0,00025 billió km) és egyelőre még oda sem tudunk embert küldeni, mert meghaladja technikai és egyéb tudásunkat. (Igazság szerint eddig csak a Holdig jutottunk, mely 384 400 km-re van tőlünk). Vajon mikor leszünk képesek a Föld-Mars távolságnál 160 ezerszer messzebb eljutni? És főleg milyen járművel? Mi hajtja majd? Esetleg az Einstein-féle térgörbületeket használja majd, melyet "Eisntein-Rosen híd" néven ismer a tudomány?

fereglyuk2.jpg

Féreglyuk és térgörbület

Az odautazáson túl, maga a bolygó is érdekes. Proxima b -ről jelenleg meglehetősen keveset tudunk, de a francia nemzeti tudományos kutatóintézet (Centre national de la recherche scientifique) komolyan foglalkozik ennek az égitestnek a megismerésével. A bolygó mérete nagyon hasonló a Földéhez, a becsléseik szerint alig 30%-kal nagyobb csak bolygónknál és a tudósok szerint lehetséges felszínén folyékony víz megléte is. Bár naprendszeri mértékkel nézve nagyon közel van csillagához (7,5 millió km-re, miközben például a Merkúr 58 millió, a Föld pedig 150 millió km-re kering a Naptól),  Proxima b csillaga nagyságrendekkel halványabb a Napnál (fényereje ezrede a Napénak), így szakértők szerint épp a lakhatóság határán van. Klímája "emberbarát" mind a légkör meglétét, mind annak nyomását vagy hőmérsékletét tekintve. Feltételezik azt is, hogy pályája kötött, vagyis mindig ugyanazon oldalát mutatja csillaga felé (így egyik oldalán mindig nappal, a másikon mindig éjszaka van) és nincsenek évszakok sem a felszínén.

proxima2_b.jpgAz AFP által kérdezett asztofizikusok szerint a Proxima b egy sűrű, fém maggal rendelkező, sziklás köpennyel "ellátott" bolygó, melynek tömegét jelentős részben (mintegy 50%-ban) hatalmas óceánjai teszik ki. Elképzelhető, hogy csupán egyetlen nagy, összefüggő óceánnak rendelkezik, viszont annak mélysége a 200 km-t is elérheti. Mindenesetre a Proxima b mérete, adottságai, főként légkörének esetleges megléte, vélhető mágnesessége (magnetoszféra jelenléte, mely védi felszínét a kozmikus sugárzástól és gondoskodik a légkör megtartásáról is) igen fontos jövőbeni célponttá teszik ezt a ma még elérhetetlennek tűnő és távoli égitestet.

Ezen a ponton már feltehetjük a kérdést: ha valami csoda folytán (vagy egy tudományos áttörésnek köszönhetően) áthidalhatnánk azt a 40 billió kilométert, mely jelenleg elválaszt bennünket a Proxima b-től, akkor mihez kezdenénk azzal a helyzettel, hogy eljuthatunk oda? Lehetségessé válna ott emberek lakta telepek, városok kialakítása? Ha igen, ez az új közösség idővel hová fejlődhetne és mennyire térne el az itt maradottaktól? A fő kérdés pedig: találhatnánk ott fejlettebb életformákat? Esetleg onnan kiinduló kutatásokkal: értelmes életet a közelben? Izgalmas és és a sci-fi világába vezető kérdések ezek, melyek jelenleg (és még alighanem unokáink idejében) is csak a fantáziánkban találhatnak válaszokra. /Csillagászattal foglalkozó egyéb posztjaink./

Facebook oldalunk

***

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_2.jpg

 2019.10.29.22:57

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr5915270282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.10.30. 17:23:37

A térgörbület és féreglyuk kutatás sajnos még gyermekcipőben jár. Egyelőre csak magát az elvet fedezték fel. Pedig ez az egyetlen esély arra, hogy 40 billió kilométer távolságra valaha is eljussunk.

Paracord 2019.10.30. 19:35:36

@Solo.: Az biztos, hogy mai hajtóművekkel reménytelen vállallozás a Proxima elérése. A 225 millió km-es Mars távolság is 8 hónap jelenleg. Ezzel a technikával vagy 100 ezer évig tartana oda eljutni.

Disztopia 2019.10.30. 20:38:04

@Paracord: És még ott a nagy kérdés: túlélhető e a térgörbületen való áthaladás. Ha igen, újabb kérdés, hogy egy féreglyuk hová vezet és az a hely mennyire van a Proximától. Ami engem legjobban érdekelne: létrehozható e mesterségesen féreglyuk?

sírjatok 2019.10.30. 21:13:11

"Bár Brunót az egyház 1600 február 17-én máglyahalálra ítélte és kivégeztette (élve elégetéssel Róma főterén), a tudósok nem tekintették ezt rossz előjelnek,"

tekintve hogy nem a tudományos munkássága miatt történt, mellesleg akkoriban kb. az összes tudós az egyházi egyetemeken tanult

flydomi 2019.10.30. 21:16:12

A termeszet csodas.Csodas azert is,mert okosan "megtervezte" azt,hogy az emberi faj sose tudja elhagyni lakhelyet.Einstein megmondta:a Fold egy "bortonbolygo".Es ez igy helyes.Nincs semmi keresni valonk a fizikai letben.ezt a tortenelem bebizonyitotta tobb szempont alapjan.Belegondolni is rossz,hogy mit tudnank tenni mas bolygokal,es azon elo eletformaival-vilagaval.

Disztopia 2019.10.30. 21:58:04

@sírjatok: Dehogynem a tudományos munkássága miatt történt. Felvetette, hogy lehet élet más bolygókon is és a világ közepe nem a Föld.

Control. 2019.10.30. 22:06:27

Azért az érdekelne, hogy mennyi esély van arra, hogy a Proxima b bolygón éppen olyan összetételű levegő van, mint itt (nitrogén 78,09%, oxigén 20,93%, argon 0,93%, egyéb (nemes)gázok 0,002%), éppen akkora a légköri nyomás, a gravitáció, a hőmérséklet és a sugárterhelés? Mert valószínűleg elenyésző. Ha pedig ezek az értékek eltérőek, akkor hosszú-hosszú idő is lehet a terraformálás. Már persze ha eljutnánk oda valaha is. (Ami a 40 billió kilométeres távolság függvényében 150 - 200 éven belül kizárt.)

Disztopia 2019.10.31. 14:20:54

@Ember A Hold On: Szerintem meg Michael Hesemann a mágus. Egyértelmű, hogy az egyház ugyanúgy büntette a Föld helyzetére vonatkozó megállapításokat, mint a Jézus isteni mivoltának megkérdőjelezését. Mindkettőért szabták ki rá a büntetést, mint ahogyan Galileit is a Föld forgására vonatkozó kijelentéséért itélték el.

Disztopia 2019.10.31. 16:29:46

@Ember A Hold On: ... ahogyan az is feltételezés, hogy Giordano Bruno halálra itéléséhez ne lett volna köze a Földre, a teremtésdogmára és a Földön kívüli életre vonatkozó kijelentéseihez.

Argus_ 2019.11.01. 19:45:52

A sok százmillió kilométeres űrutazások megtételéhez (pláne a több billió km-es utazási tervekhez) az emberiségnek komoly forradalmi áttörésre van szüksége a hajtóművek és/vagy térgörbületek használata terén.

HARP3R 2019.11.01. 19:56:30

@Karma_73: A térgörbületre van nagyobb esély, mert ember alkotta gép nem fogja tudni soha elérni a fénysebességet. Egyszerűen azért nem, mert nincs annyi ideje a kipusztulásig.

Jager_ 2019.11.02. 18:23:36

Jó cikk. De a térgörbület használata majd csak az " AI " megteremtése után lesz lehetséges. Mi emberek erre soha nem leszünk képesek.
süti beállítások módosítása