Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Az élet kialakulásának feltételei a világűrben [11]

2016. július 17. - Ursus Arctus

Hosszú ideje keressük azokat az égitesteket a végtelen világűrben, melyeken kialakulhatott az élet, vagy amelyeken adottak a feltételek az élet későbbi kialakulásához, netán a terraformáláshoz (amikor egy planétát mi magunk teszünk lakhatóvá, a körülmények alakításával).

elet_bolygok.jpg

A tudomány mai állása szerint a következő adottságokkal kell rendelkeznie egy égitestnek ahhoz, hogy azon az élet ki tudjon alakulni:

  1. -- Kőzetbolygónak kell lennie, vagyis szilárd bolygófelszínnel kell rendelkeznie. Ilyen kőzetbolygó a Föld közelében a Merkur, Vénusz és a Mars, illetve kőzet alapú égitest még a Hold, és a Ceres törpebolygó illetve a Jupiter két holdja, az Europé és az Io. Vannak azonban extraszoláris, vagyis Naprendszeren kívüli kőzetbolygók is, mint például a 4 fényévre található Proxima b.
  2. -- A folyékony víznek biztosítottnak kell lennie a bolygófelszínen
  3. -- Megfelelő hőmérsékleti körülményeknek kell uralkodniuk (mind a forróság, mind a hideg irányában)
  4. -- Légkörnek kell lennie a bolygó körül, melynek mentesnek kell lennie az emberre (és általában az életre) ártalmas anyagoktól
  5. -- Megfelelő légköri nyomás szükséges a bolygó körül
  6. -- Mágnesesnek kell lennie a bolygónak (szükséges a magnetoszféra), mely lehetővé teszi a kozmikus sugárzással szembeni védelmet és a légkör megtartását
  7. -- Megfelelő, a Földéhez hasonló gravitáció szükséges
  8. -- Megfelelő éghajlati-időjárási körülmények a felszínen: a bolygófelszíni időjárásnak mentesnek kell lennie az óriás-viharoktól, a több száz kilométeres szelektől és a mérgező esőktől.
  9. -- Megfelelő fényviszonyok szükségesek
  10. -- Mentesnek kell lennie a bolygónak a világűrből érkező veszélyektől (pl aszteroida, meteorit aktivitás, közeli csillagkitörés ... stb).

A felsoroltakon kívül még sok-sok küszöbfeltétel szükséges, de a felsorolt 10-nek mindenképp biztosítottnak kell lennie.

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr188896786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brad Clooney 2016.07.24. 13:11:46

Jó írás. Bár az, hogy nincs időnk, bennem újabb félelmet ébreszt. Ajánlott ir: Réz András: Mindennapi szorongásaim, és a Még mindig szorongok.
süti beállítások módosítása