Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Kik a valódi trollok? [20]

2016. augusztus 24. - Fortress

A troll kifejezés a skandináv mitológiából került a „közhasználatba” némileg módosult jelentéstartalommal. A trollok eredetileg emberszerű, hatalmas és félelmetes mitologikus lények voltak, akik gonosz szándékkal közeledtek az emberekhez, köztük is a hősökhöz. Ebből mára a „gonosz szándék” megmaradt, a mitologikus külső eltűnt. Kérdés azonban: kik, hol és miért gonoszkodnak? Kik azok a trollok tulajdonképpen?

Az interneten évről évre nő a blog oldalak és kommentelhető felületek száma és ugyancsak évről évre emelkedik a hozzászólások mennyisége is. Azt mondhatni: divat lett blogot (elektronikus naplót) vezetni és hozzászólásokban (többnyire álneveken) vitatkozni másokkal, különböző témák mentén. A vita azonban sokszor elfajul, rengeteg a gyalázkodó, trágár megnyilvánulás, főleg a politikai blogok világában. A hobby blogokon, gasztronómiai, filmes, utazással foglalkozó, párkapcsolati, sport, tudományos és egyéb blog-felületeken sem ritka az eldurvuló szóváltás, de bizonyos témák esetén egyenesen mindennapossá vált.

A vitákat generálók egy része egyszerűen mániákus, mert szinte minden idejét a gép előtt tölti, minimális magánélettel. Rengeteg minden érdekli őket és a számtalan helyen folytatott párbeszédekben élik ki társas igényeiket. (Ők alkotják a mániákusok táborát.) Aztán vannak olyanok is, akik megszállott módon képviselnek egy-egy ügyet (politikai, társadalmi vagy egyéb cél) és ezért képesek naponta 6-8 vagy akár 10 órában is jelen lenni az általuk kiszemelt blogokon, hogy harcoljanak igazukért vagy az általuk képviselt célokért. (Nevezzük őket megszállottaknak.) És végül itt vannak a trollok, az igazán rafinált hozzászólók, akik egy általuk elérni kívánt célért a megtévesztés eszközéhez nyúlnak. A trollok egy része magánszorgalomból trollkodik, vagyis kiszemel egy oldalt és odacsempészi saját szövegét, ami lehet egy reklám vagy lehet egy általa preferált ügy, párt, eszme népszerűsítése is. A célja tehát nem az adott blog és poszt felvetéseinek megvitatása, hanem saját közlendőjének megjelenítése. A trollok második csoportja az általa támogatott ügy ellentáborát akarja tönkretenni, vagyis olyan oldalakat látogat, melyek riválisai az általa felkaroltaknak, majd ezeken a felületeken kötegszik, kételyeket ébreszt, bomlaszt és a közösség tagjai közti ellentéteket szítja. Végül a harmadik troll-kategóriába a hivatásos trollok tartoznak, akik ellenszolgáltatások fejében „dolgoznak” a neten és fizettség fejében bomlasztják a megbízóik által „ellenségnek” vagy riválisnak tartott oldalak közösségeit.

Ma sokan gondolják trollnak a mániákusokat és megszállottakat is, ha azok támadóan lépnek fel velük szemben, agresszívak és trágár módon írnak. Pedig nem biztos, hogy azok. Ugyancsak könnyen rásütik a troll bélyegzőt azokra is, akik több nick néven is kommentelgetnek, pedig ebben sem biztos, hogy van hátsó szándék. Egy viszont biztos: a troll ártó szándékkal látogatja honlapunkat és mielőbbi kiszűrése, eltávolítás nagyon erősen ajánlott. A bloggazdák részéről hatásos védekezés lehet a szigorúbb moderáció (akár előmoderáció is), a jól megfogalmazott kommentelési szabályzat, és az oldalt gyakran látogató, vissza-vissza térő hozzászólók megfigyelése (rendszeresen félreviszik a kommunikációt?, mindig új témák nyitásával kommentelnek? azonnal eltűnnek, ha a poszt lekerül az Indexről? ... stb) Néhányan "trolltartót" is működtetnek, olyan házi nyilvántartást, melyben összegyűjtik a gyanús hozzászólók nickjeit. (Bár ez a lépés már kicsit a ló túloldala lehet.) 

Lényeges, hogy a netes kommunikációban követni tudjuk a "netikett" szabályait, bloggerként pedig a következetesség elvét - higgadt türelemmel vegyítve, mely mellőzi a személyeskedés minden megnyilvánulását - és akkor valószínűleg a trollok ellen is hatékonyak lehetünk.

 

 Ez az, amiről a mai kávé mellett beszélgetni akartam veletek. Ti mit gondoltok?

Facebook oldalunk

2016.08.24.12:18

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr1411648726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alpha Decay (törölt) 2016.08.24. 20:16:42

"A vitákat generálók egy része egyszerűen mániákus, mert szinte minden idejét a gép előtt tölti, minimális magánélettel. Rengeteg minden érdekli őket és a számtalan helyen folytatott párbeszédekben élik ki társas igényeiket."

Ilyen és ehhez hasonló okosságokat rengeteg helyen lehet hallani. Csupán egy kérdésem van. Honnan tudni, hogy ez így van? Szerintem épphogy nincs feltétlenül így; sőt, azok, akikről te beszélsz teljesen normális emberek, akár szomszédod, munkatársad, családtagod (általános esetben, nem konkrétan rólad beszélve) is lehet. Persze én is csak saját anekdotáimból beszélek, ezért nem is próbálom ezt általános igazságnak beállítani. Javaslom te se tégy így.
Nagyon nem bírom amúgy az ilyet, amikor egy pár hozzászólás alapján az emberek gondolatolvasónak képzelik magukat és azt hiszik szinte mindent tudnak az illetőről. Hát nem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.24. 20:17:04

"Lényeges, hogy a netes kommunikációban követni tudjuk a "netikett" szabályait, bloggerként pedig a következetesség elvét - higgadt türelemmel vegyítve, mely mellőzi a személyeskedés minden megnyilvánulását - és akkor valószínűleg a trollok ellen is hatékonyak lehetünk."

Ez alapvetően téves. Ez a táptalajunk. Mi a látogatókat akarjuk kiborítani, nem a bloggarázdát, tehát a türelmes blogger jó, mert mire lép, már felbasztuk egy csomó látogató agyát.

Fortress 2016.08.24. 20:19:56

@Alpha Decay: Naná. Teljesen normális az, ha egy felnőtt ember napi 6-8-10 órát ül a gépe előtt és barátai, családtagjai helyett másokkal, vadidegenekkel beszélget 23 nick néven, 63 témában. Ez nem normális, bár elismerem én is voltam ilyen. Le kell róla kattanni, különben úrrá lesz rajtad a dolog. Gondolom te már itt tarthatsz, ha ezt tartod normálisnak!

Aldou Raine 2016.08.24. 20:26:28

Az előzetes moderációt sokan nehezen tudják elfogadni, mert egyrészt nem bírják elviselni hogy vannak szabályok, másrészt nem akarják kivárni, amíg megjelenik a kommentjük (mondjuk tényleg idegesítő várakozni), harmadrészt cenzúrának tartják, mert valaki ellenőrzi mi mehet ki és mi nem. És ez mind igaz is.

Ugyanakkor

én speciál megértem, hogy miért van rá szükség, és amikor olyan blogokon kommentelek ahol előzetes a moderáció majd olyanon, ahol egyáltalán nincs semmilyen moderáció, akkor belátom az előbbi előnyeit! Egyszerűen KELL szűrni, mert iszonyú sok a troll, a nyelvtannáci, az offoló és a futóbolond. És minden normális hozzászólónak érdeke az ilyenek lekoppintása.

Fortress 2016.08.24. 20:30:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A "türelmes" szót félreértetted. Én úgy gondoltam ezt, hogy a blogger teljes nyugalommal vág ki benneteket és nem veszi szívére a sok mocskolódást. Én speciál 60-as pulzussal csinálom ezt, de ismereke blgoggereket akik teljesen kikészülnek a trollok szemétkedéseitől. A megoldás: nyugalom, leszarni őket, majd mindet kivágni, mint a huzat. Szemrebbenés nélkül és mielőbb!

Arcade Macho 2016.08.24. 22:49:13

troll: villantó
"Trolling is a method of fishing where one or more fishing lines, baited with lures or bait fish, are drawn through the water."

szoval ez a poszt volt az amikor megtrollkodtak a trollkodast...

Magister_ 2017.07.20. 19:27:26

@Aldou Raine: mi moderáció nélküli bloggal indulunk! :-) Aztán meglátjuk!
süti beállítások módosítása