Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

8 jó hír járvány ügyben [50.]

2020. március 23. - Kávészünet blog

Kínában 2019 novemberének végén regisztrálták a legelső koronavírusos beteget (Vuhanban), majd alig másfél hónappal később a kórokozó megjelent sajnos Európában is. Ezt követően a kontinensen belül Olaszországban, Spanyolországban és Németországban lett a legmagasabb a fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem és a Worldometer március 25-én 423 469 fertőzöttet tartott nyilván (a föld 171 országában), amihez 18 909 haláleset és 109 153 felgyógyulás társult. Jelenleg még mindig tömeges terjedésekről beszélhetünk, ugyanakkor Olaszországban már a tetőzés közelében van a helyzet, hamarosan jön a mérséklődés. A média nap mint nap árasztja el a lakosságot rossz hírekkel, így a közhangulat folyamatosan romlik. Ugyanakkor pozitívumokat, jó híreket alig hallunk.

jarvany.jpg

Mi most mégis összeszedtünk nyolc jó hírt a járvány kapcsán, hogy kicsit árnyaljuk az általános rossz kedvet és némi bizakodást is közvetítsünk. Ránk fér.

  1. Kínában a 81 093 regisztrált esetből 72 703-an gyógyultak fel a vírusból. A Távol-keleti országban bezárták az utolsó, kifejezetten a koronavírus kezelésére épült kórházat is, mert már nincs rá szükség. Náluk már lezajlott az egész (alig 3,5 hónap alatt.) Túl lehet tehát lenni rajta, nekünk is menni fog!
  2. A járvány miatt világszerte egyre jobban terjedő termelés-csökkenés, fogyasztás-lassulás és ipari termelés visszaesés jó hatással van bolygónk környezetvédelmi helyzetére: tisztulnak a folyók és a levegő is.
  3. Készül már a vakcina a világ több országában is. A tudósok, orvosok és kutatók számtalan államban, főként az Egyesült Államokban és Németországban folyamatosan a megoldáson dolgoznak. Szakértők szerint ez lesz a világtörténelem első olyan járványa, melynek még terjedése alatt elkészül vakcinája is.
  4. Az amerikaiak kifejlesztettek egy olyan gyorstesztet, mely a jelenlegi 4-5 nap helyett, már alig 45 perc alatt megállapítja a koronavírus fertőzöttséget. A készülék neve: GeneXpert (a vég neve pedig: Cepheid) Ha a készülék elterjed a világban, az nagy előrelépést jelent a védekezésben is.
  5. Március második hetében az Utrechti Egyetem és a hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ kutatói olyan ellenanyagot, antitestet fedeztek fel, mely képes felvenni a harcot a szervezetbe jutott koronavírussal. Frank Grosveld kutató-biológus szerint bár az anyag tesztelése hosszú hónapokat vesz még igénybe, bizonyítja, hogy ez az új járvány is leküzdhető.
  6. A járvány leginkább azokat az időseket támadja, akik valamiféle alapbetegségtől szenvednek. Akadnak kivételek is, de a világ-járvány statisztikai adatait elemezve azt az eredményt mutatják a számok, hogy az egészséges felnőttkorú lakosság 90% -a átvészeli a betegséget néhány napos ágynak eséssel. Ha vigyázunk tehát időseinkre elkerülhető az, ami sajnos ma Olaszországban történik. És el is fogjuk kerülni!
  7. Velencében és a környékén lévő vizekbe a turizmus visszaesése és a környezetszennyezés drasztikus mérséklődése miatt visszatértek a tengeri élőlények, halak (köztük a delfinek is) és újra valódi élővilág kezd kialakulni. Bolygónk megtisztulva kerül ki ebből a küzdelemből, de egyben figyelmeztet is bennünket: becsüljük és óvjuk azt, amink van!
  8. Végül egy nyolcadik jó hír, afféle záró biztatásként: Michael Levitt, Nobel-díjas tudós és biofizikus szerint - aki előre megmondta a kínai járvány végét is (és akkor is igaza lett) - a Koronavírus járvány az elkövetkező hónapokban (a most elkövetkező 8-10 hétben) rohamosan fog mérséklődni Európában is.

Ha nem csak mindig a rossz hírekre, baljós gondolatokra, pesszimista képzelgésekre és világvége érzésekre összpontosítunk, hanem a pozitív dolgokat is meglátjuk, akkor lélekben és mentálisan is könnyebben túl tudunk lenni a járvány okozta megpróbáltatásokon!

Ha érdekesnek találtad, várunk Facebook oldalunkon is!

kaveszunet2_felirat.jpg

belyegkep2_1.jpg

2020.03.23.22:03 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr2315549314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2020.03.25. 19:27:46

Érdekes, hogy az Index nem tette ki. Ennyire csak a rosszhírek érdekesek. Ejj, ejj! :)
süti beállítások módosítása