Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Brit kilépés [2]

2016. június 24. - Dr. Nagy László

Ma eldőlt: Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Komoly változás ez, hiszen a kontinens második legerősebb gazdaságáról van szó. A Brit szigetek nominális GDP –je közel 3 billió dollár (kétszerese például az orosz gazdaságénak) amellett az angol diplomácia mindig is meghatározó módon vett részt az EU irányító szerveiben.

Az angol kilépés pártiak egyik fő érve a bevándorlás-politikában történő önállósodás volt, vagyis a szavazatok tekintélyes része vélhetően éppen a migrációs válság későbbiekre remélt hatékonyabb kezelése miatt érkezhetett Boris Johnson elképzelésére. Amellett rengeteg britnek van már elege a temérdek külföldi munkavállalóból, a sok Kelet-európai letelepedőből, akiket eddig az EU miatt voltak kénytelenek „eltűrni”. Ennek a fajta gondolkodásnak a népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint éppen ennek a bizonyos szavazásnak a végeredménye.

11eu.JPG

Johnson és Cameron, a boldog győztes és a letört vesztes

Mindezek mellett lényeges szempont lehetett az is, hogy Nagy-Britannia mint szigetország mindig is külön kezelte önmagát Európától. Bár 1973-ban csatlakoztak az EU –hoz, a lakosság egy részénél sokkal erősebb érzelmi kötődés maradt a hajdani angol gyarmatrendszerből kialakult Brit Nemzetközösséghez, mint Európához. A font, mely mindvégig megmaradt angol fizetőeszköznek mindig is kiszorította az euro bevezetéshez kapcsolódó elképzeléseket. Ráadásul az angol vállalatok egy része és a brit gazdaság szereplőinek egy bizonyos hányada régóta gondolja úgy, hogy sokkal sikeresebb is lehetne Nagy-Britannia, ha az EU szabályainak béklyóitól megszabadulva, szabadon kereskedhetne külső országokkal.

A szavazók jobbra húzó, konzervatív és nemzeti része az elszakadást pártolta, a baloldaliak a maradást támogatták. Érdekes a korosztály és iskolai végzettség szerinti megoszlás is: a kutatások szerint ugyanis az idősebbek és a kevésbé képzettek brexit pártiak, míg  fiatalok és képzettebbek a maradást preferálják. Most mindenesetre a Brexit győzött, a Boris Johnson - Michael Gove- Nigel Farage tengely, és vélhetően hamarosan közülük kerül majd ki az új brit miniszterelnök is.

brexit.JPG

Az elszakadás párti tábor három arca: Johnson, Gove és Farage

Most majd az angol parlament jóváhagyja a népszavazás eredményét és hosszú, alighanem évekig tartó egyeztetések, tárgyalások kezdődnek London és Brüsszel között. Négy dologban viszont rögtön nagy a várakozás.

  1. Szétesik e Nagy-Britannia, mi lesz a skótokkal?
  2. Menyit zuhan a font?
  3. Mi lesz az EU -ból érkezett munkavállalókkal?
  4. Mennyire lesz "ragadós" a brit példa, vagyis követik e Angliát más EU országok is?

Nagy-Britannia döntött: a saját útját akarja járni, még ha kockázatos és bizonytalan is ez az út. Az angol gazdaság mindenesetre erős, a világon az ötödik legerősebb (és Európában is rögtön a németek után következnek), joggal bízhatnak abban, hogy egyedül is boldogulnak majd. Meglátjuk. Az EU viszont biztosan gyengébb lesz távozásukkal.

EZ AZ, amiről ma egy kávé mellett beszélgetni akartam veletek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr728836446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.06.24. 10:40:20

... nem jó hír

Magyarország szempontjából Nagy-Britannia kilépése semmiképp sem jó hír, főleg a kint dolgozó 300-400 ezer magyar munkavállaló miatt. Az ő sorsuk bizonytalanná vált, legalábbis változhat a rájuk vonatkozó szabályozási rendszer.

Másodsorban a brit kilépéssel gyengül az EU gazdasági teljesítménye, ami visszafogottabb pályázati lehetőségeket hozhat. Kérdéses, hogy az eddigi évi 4 milliárd euróból mennyit kaphatunk ezután?

Filmflash. 2016.06.24. 11:59:27

A kilépés következményeit sokan és sok fórumon fogják még taglalni. Főleg gazdasági téren sok a kérdés: mi lesz a folyamatban lévő szerződésekkel, beruházásokkal, pályázatokkal, gazdasági csatornákkal, kereskedelmi ügyletekkel és kapcsolatokkal? Mi lesz a London - Brüsszel viszonnyal? Mi lesz Gibraltár sorsa? Mi lesz a skótokkal, akik EU pártiak, csak nem kellenek Brüsszelnek? Mi lesz a kieső angol befizetésekkel? Mennyivel csökken az EU anyagi bázisa a brit kilépéssel? stb, stb, stb

Critic. 2016.06.24. 12:08:57

@Korifeus: ... az biztos, hogy Brit kilépés óriási érvágás lesz. Ha meggondoljuk: az EU össz GDP -jének közel 20% -át adta Nagy Britannia. Ez most majd kiesik, hisz a befizetése zéróra csökken. Olyan mind-ha távozna az EU egyötöde.

paráznabillegető 2016.06.24. 12:09:03

nincs még kimondva semmi.
volt egy szavazás és lett egy eredménye.
egyelőre ennyi.
még kiírhatnak brentert is...

Fortress 2016.06.24. 12:11:45

@paráznabillegető: ... sajnos ez már eldőlt. Vannak természetesen még nyitott kérdések, de egy biztos: a brit népszavazás eredményét törvényesítenie KELL az angol parlamentnek és el kell fogadnia annak döntését! EBBEN nincs és nem is lehet semmi kérdéses. Ami nyitott: az a kilépés időpontja (ez valószínűleg 2017 vagy 2018 lesz), mikéntje, vagyis feltételrendszere és a későbbi partnerség jellege. DE a döntés megszületett és innen nincs visszaút!

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 13:52:34

Tippem szerint nem lesz nagyon sok változás.

A kezdeti páik hangulat, és a Soros féle befektetők önbeteljesítő jóslata által generált tőzsde pánik, hamar lecseng majd.

Az EU és Anglia érdeke a szabad kereskedelem fenntartása, és munkaerő szabadáramlása egyaránt.

Lesz néhány kedvezmény amit Anglia megvon majd, az EU állampolgáraitól, és lesz néhány gazdasági szankció az EU részéről ezokból Anglia irányába, de ezek nem lesznek jelentős torzulások a jelenlegi helyzethez képest.

Nagyobb a láng, mint a füst.

nemecsekerno_007 2016.06.24. 13:52:39

Az Eu-nak el kéne gondolkozni a Gittegylet jellegén. A mai globális játszmákban nem nagyon lehet töketlenkedni. :(

Alick 2016.06.24. 13:52:43

Kis lépés az angoloknak - de nagy seggberúgás a brüsszeli elitizmusnak! :)

Ursus Arctus 2016.06.24. 14:57:12

@Ballib cenzúrázók réme 14: lesz következmény hidd el. Jelentős visszaesés várható. Szinte minden téren. Ha egy szervezet összbevételének 20% -a kiesik, ott MINDIG van visszaesés.
süti beállítások módosítása