Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

A világ 5 legszebb tája [41.]

2018. december 02. - Kávészünet blog

Kevés dolog szubjektívebb a szépségnél, mégis létezik olyan, hogy közízlés és az emberek legnagyobb része kiemelt érdeklődéssel keres bizonyos úti célokat, ha szép tájakra vágyik. Ezekből próbáltuk összegyűjteni az 5 leginkább kiemelkedőt. (Bizonyosan sokan kedvelik a havas tájakat is fókákkal, de a realitásoknál maradva - és tudva, hogy sokkal kevesebben utaznak az Antarktiszra kikapcsolódni, mint mondjuk a Bahamákra - mi a meleg tájakat részesítettük előnyben.), így született meg ötös listánk is. Ha országokat kellene meghatároznunk, szerintünk, így nézne ki a TOP 5, a világ 5 legszebb országainak jegyzéke: Indonézia, Francia Polinézia, Görögország, illetve a tájak tekintetében most kimaradt: Olaszország és Hawaii (mely ugyan nem ország, hiszen az USA része, mégis ide kívánkozik). És most a világ 5 legszebb tájáról: 

5. Santorini ( Σαντορίνη - Görögország)

santorini.jpg

A parányi, még 100 km2 -nél is kisebb (73 km2) szigetecske a görög szigetvilágban található, Athéntól 200 km -re délkeletre. A Kükládok nevű szigetcsoport tagja. Nevét a velenceiektől kapta a XIII. században, akik Szent Irénről szerettek volna megemlékezni, amikor elkeresztelték. Központi lagúnáját 300 méter magas szirtek veszik körül. Fővárosa a 2 ezer lakosú Fira, ahová 600 lépcsőfok vezet fel. Lenyűgöző kilátást nyújt, a világ egyik legszebb látványát.

4. Yosemite-völgy (USA, Kalifornia)

yosemite.jpg

Az USA -ban, Kaliforniában található Sierra Nevada hegység nyugati oldalán fekszik, a 13 km hosszú és másfél kilométer széles Yosemite-völgy, mely méltán szerepel a világ 5 legszebb tája közt. Kivételes adottságai, csodálatos hegyei, vízesései, növényzete miatt ma az Egyesült Államok legféltettebb nemzeti parkja is egyben. A park 1890 -ben jött létre 3 ezer négyzetkilométeren. Szimbóluma az 1095 méter magas, szinte tökéletesen függőleges El Capitan elnevezésű gránitszikla. 

3. Bora Bora (Francia Polinézia, Tahiti)

borabora.jpg

A XVIII. század óta francia igazgatás alá eső Tahiti szigetcsoport, a Csendes-óceán legszebb égköve. Legcsodálatosabb szigete Bora Bora, maga a földi paradicsom. Területe még Santorini szigeténél is kisebb, alig 29 km2. Lakossága 9 ezer fő. Tengerpartja lélegzetelállító. Legmagasabb pontja, az Otemanu 727 méterrel emelkedik az ezer árnyalatúan kék tenger és a szikrázó homokpartok fölé. 

2. Ha Long-öböl (Vietnam)

halong_obol.jpg

Hihetetlen, szinte földöntúli vidéknek tűnik az Észak-vietnami Ha Long öböl, különleges sziklaszigeteivel. Hivatalos adatok szerint 1969 mészkőszikla emelkedik itt ki a vízből, némelyik több száz méteres magasságokba törve. Az UNESCO 1994 -ben a világörökség részévé nyilvánította a Föld egyik legkülönlegesebb vidékét. Neve (Vịnh Hạ Long) a helyiek nyelvén: "alámerülő sárkány öble", mert a monda szerint egy sárkány teremtette az öblöt.

1. Raja Ampat (Indonézia)

raja_ampat.jpg

Az indonéz szigetvilág legcsodálatosabb helye kétségkívül a Raja Ampat szigetcsoport, mely Új-Guine partjai nak közelében található. A csodálatos táj és gyönyörű tengerpart mellett a szigetcsoport érdekessége, hogy biológusok szerint itt a leggazdagabb az egész kontinensen a tengeri élővilág. A szigetek környékén 1508 halfaj és 537 korallfaj él. 

Ráadás:

Ráadásként emelnénk ki a világ legkülönlegesebb tengerpartját, mely elrejtett különlegesség, hiszen csak egy szűk alagúton át közelíthető meg. Helye, a mexikói Marietta szigetek egyik tagja (Playe de Amor, más néven: Hidden Beach). Lakatlan sziget, mely le van zárva a turizmus elől, csak külön engedéllyel látogatható.

marieta_island1.jpg

marieta_island2.jpg

marieta_island3.jpg

***

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat is!

2logo_kaveszunetben.jpg

2018.12.02. (13:09)

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr1714410696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piri és Barkas 2018.12.03. 10:29:21

Indonézia első helye jogos, de megemlíteném, hogy még kb. 20 indonéz szigetet lehetett volna megemlíteni legszebbként. Pl. Flores.

ljubityel 2018.12.03. 10:35:47

Pl. Budapesten a Hős utca környéke! :-)

Négyes_ 2018.12.03. 13:01:48

A legszebb országok sorában Indonézia és Francia Polinézia mellett Új-Zéland és Mexikó is helyet kapna nálam, ötödikként pedig Görögország természetesen.

tamask 2018.12.03. 14:31:15

@Piri és Barkas: @Equalizer.: Az USA nemzeti parkjai közt vannak olyanok, amik hihetetlenül szépek és nem csak egy hajókkal teli öböl szintjét érik el, hanem napokig lehet ott bóklászni, ámulni és aktívan pihenni (sziklamászás, túrázás stb.). Javaslom mindenkinek.

Indonézia egy olcsó célpont, rengeteg szigete közt vannak gyönyörűek.

Bora Bora egy luxusúticél.

Piri és Barkas 2018.12.03. 22:25:10

@tamask: Igen, valóban. Az USA nemzeti parkjai szinte üthetetlenek ebben a kategóriában (értsd nemzeti parkok). De én mégis Indonéziának adnám az abszolút megközelíthetetlen címet. Ilyen ország nincs még egy. Hidd el. Éltem ott 25 évet. Bejártam vagy 150 szigetet, laktam bennszülöttekkel, meg kalózokkal is. Voltam hideg csúcsokon éjszaka, sétáltam olyan templomvárosokban is ahol csak majmok laktak. Voltam olyan helyen ahol aranyárban adták a helyi fűszert (sáfrány). Úsztam cápákkal. mantákkal, teknősökkel, meg kb 1500 féle hallal. Ettem leguánt és majmot is. De 2 USd -ért Nasi Goreng-et is, amennyit nem is tudtam megenni egyszerre, csak 3 napon keresztül. Aludtam olyan képeslap tengerpartokon (mondjuk 20 elég ?)amikről te még csak nem is hallottál és körökkel verik Bora Borát. Szóva le elég ennyi mára ?
süti beállítások módosítása