Érdekes témák egy kávé mellé

Kávészünet

Éremtáblánk a riói olimpiai játékok végén [18]

2016. augusztus 20. - Harmat Árpád Péter

ermek_aug20.jpg

A riói olimpiai játékok utolsó előtti napján 8 aranyérmet, 3 ezüstöt és 4 bronzot köszönhetünk hazánk sportolóinak! Bár még tartanak a versenyek, a 8. aranyunk megszerzése után az előkelő 12. helyen szerepelünk a nemzetközi éremtáblán, az USA, Nagy-Britannia, Kína, Németország, Oroszország, Japán, Franciaország, Ausztrália és Olaszország illetve Hollandia mögött! Európában jelenleg a hetedikek vagyunk!

De nézzük sorban, hogyan is jöttek azok az érmek! A legelső aranyunkat Szász Emese párbajtőrvívónk nyerte a kétszeres világbajnok, olasz Rossella Fiamingot legyőzve. Ugyancsak az olimpia első napján szerzett aranyat Hosszú Katinka 400 méter női vegyesen, új világcsúcsot úszva. Majd jött a harmadik magyar arany a harmadik napon, megint csak Katinkától, mégpedig 100 háton (58,54 másodperces, fantasztikus idővel).

Az olimpia negyedik napján, augusztus 9 -én szereztünk egy aranyérmet, egy ezüstöt és egy bronzot is. Hosszú Katinka harmadszor is aranyérmes lett, női 200 méter vegyesen, Imre Géza ezüstérmet szerzett mint párbajtőröző (sajnos 14:10 -es vezetésből veszítve 15:14-re),Kenderesi Tamás, 19 éves úszónk pedig bronzérmes lett 200 méter pillangón, miután az előfutamokon kétszer is verte a 21 aranyérmes Michael Phelpst. Aztán augusztus 10 -ről 11 -re virradóan Szilágyi Áron megvédve bajnoki címét újra aranyérmes lett az olimpián! Eddig az olimpiák történetében rajta kívül csak 4 versenyzőnek sikerült két egymást követő olimpián is aranyérmet szereznie! Később, augusztus 12-én (nálunk 13-án hajnali 3 és 4 közt) fél órán belül 4 éremmel gazdagodtunk: ezüstöt szerzett Hosszú Katinka (200 háton) és Cseh László (hármas holtversenyben 100 pillangón), bronzérmet szerzett: Kapás Boglárka (800 gyorson) és Márton Anita (súlylökésben).

Jött az olimpia 9. napja és a magyar férfi párbajtőr-válogatott bronzérmet szerzett Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter szereplésével, amikor a a vb-címvédő ukránokat győzték le az augusztus 14-ről, 15 -re virradó hajnalon. Az olimpia 10. napja sajnos nem váltotta be a reményeket: Risztov Éva csak 13. lett a 10 kilométeres úszáson, Lőrincz Viktor 85 kg -os birkózónk is csupán ötödik lett, mégpedig a kirgiz bíró erősen vitatható döntései miatt és Douchev-Janics Natasa is kiesett, pedig tőle érmet vártunk. Ám a 11. nap (augusztus 16.) óriási sikert hozott: a Szabó Gabriella - Kozák Danuta kajakozó páros 500 méteren megszerezte hazánk 6. aranyérmét! Nem kellett sokat várnunk a folytatásra sem: augusztus 18-án Kozák Danuta egyéniben is győzött 500 méteren. Ezzel meg lett a hetedik aranyérmünk is. (Tegyük hozzá: Danuta az első magyar kajakos, akinek összejött a mesterhármas, azaz egyesben, párosban és négyesben is győzni tudott. Az egyetlen magyar kajakos, aki négyszeres olimpiai bajnok.)

Végül augusztus 20-án, államalapításunk nemzeti ünnepén a női kajak négyesünk - Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina - az 500 méteres döntőben győzelmet arattak és megszerezték hazánk nyolcadik aranyérmét! 

A magyar olimpiai csapat ragyogóan teljesített, büszkék lehetünk fiaink és lányaink nagyszerű teljesítményére!

Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetben.blog.hu/api/trackback/id/tr1310596434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása